REZOLUCIJA EU PARLAMENTA

Biljana Borzan: 'Zaustavite nasilje nad ženama. U EU sedam žena dnevno umre od posljedica nasilja'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Hitna ratifikacija Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama zahtjev je kojeg su Vijeću Europe povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama uputile članice Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, među kojima i naša euro zastupnica Biljana Borzan.

- Na europskoj razini još ne postoji niti strategija, a kamoli zakon kojim se osuđuje takvo nasilje. U EU sedam žena umre od posljedica nasilja svaki dan. Ne možemo čekati ni dana!, poručila je Borzan nakon što je s kolegicama iz odbora sudjelovala u pisanju rezolucije kojom se traži ubrzanje procesa ratifikacije Istanbulske konvencije.

Naime, Europska komisija je u ožujku ove godine pokrenula proces ratifikacije Istanbulske konvencije Vijeća Europe, sveobuhvatnog međunarodnog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. No, unatoč tome, Vijeće koči napredak procesa, a većina država nije usvojila Konvenciju pravdajući se visokim troškovima implementacije.

- Trošak nasilja nad ženama na razini EU iznosi 1,8 posto BDP EU ili 228 milijardi godišnje. Ali ne trebaju mi brojke da bih znala da je ljudski život i dostojanstvo najvrjednije!, kazala je Borzan, izrazivši i zabrinutost nedavnim istraživanjem koje je u Hrvatskoj proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Čak 46 posto ispitanih učenika u Hrvatskoj vjeruje da se ženu može udariti ako ona pokazuje više pažnje prijateljicama nego partneru, 45 posto smatra da se ženu može udariti ako ne sluša, a gotovo 45 posto ako žena ne vodi brigu o svom partneru na način na koji bi trebala.

- Nasilje je društveni problem s dubokim korijenima, o njemu se mora govoriti i protiv njega se moramo boriti na svim razinama. Nečinjenje očito ostavlja dojam odobravanja, rekla je Borzan.

Rezolucija je inače izglasana velikom većinom glasova europarlamentaraca, 516 glasova za, 52 suzdržana i 55 protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:26