NEHAJ POSIJAO SMRT

SKANDALOZNA PRESUDA Dobila tri godine zatvora a skrivila stravičnu smrt petero štićenika Doma 'Moj mir' koji su izgorili u požaru

BJELOVAR - Županijski sud u Bjelovaru nepravomoćno je - zbog blažeg oblika kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine - na tri godine zatvora osudio ravnateljicu i vlasnicu bjelovarskog Doma za starije i nemoćne osobe "Moj mir" Draženku Habdiju (51) jer je odgovorna za smrt petero štićenika, koji su poginuli kad je u obiteljsku kuću u kojoj su bili smješteni udario grom.

Po presudi, Habdija je u rujnu 2011. bez odobrenja mjerodavnih institucija svih 20 štićenika premjestila u svoju obiteljsku kuću koja nije udovoljavala uvjetima za njihov smještaj niti zaštiti od požara.

Grom je 7. listopada udario u metalni nosač antene na krovu kuće, nakon čega se zapalila drvena krovna konstrukcija. Požar se brzo proširio na potkrovlje u kojem su bili štićenici.

FOTO Strava u Bjelovaru: Grom udario u dom za starije, poginule četiri osobe! 'Puknulo je kao da je rat!'

Županijsko državno odvjetništvo teretilo je ravnateljicu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, ali ga je sud prekvalificirao u blaži oblik kaznenog djela - svjesni nehaj pa je Županijsko državno odvjetništvo najavilo žalbu.

Optužena je godinama vodila Dom za starije i nemoćne osobe. Očito je bila svjesna da se propuštanjem tih mjera može ugroziti sigurnost korisnika i zaposlenika, ali je lakomisleno smatrala da se to neće dogoditi, obrazložila je današnju presudu sutkinja Županijskoga suda u Bjelovaru Sandra Hančić.

Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir da se okrivljena teško nosi s posljedicama te tragedije. Oslobođena je plaćanja troškova postupka jer joj je, kao samohranoj majci koja uzdržava dvije kćeri, jedini prihod naknada sa Zavoda za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:25