STIGLA JESEN ILI ZIMA?

FOTO Pijavica umalo udarila u kruzer pored Dubrovnika. U Gorskom kotaru, Lici i na Sljemenu pao prvi snijeg!

Teško je i povjerovati da smo još jučer uživali u ljetnim temperaturama
Cavtat, 071011.Nakon dugog susnog i suncanog razdoblja doslo je do promjene vremena uz pad temperature i kisu uz grmljavinske pljuskove u Dalmaciji.Danas oko 12 sati olujno jugo i teski oblaci prouzrokovali su nekoliko pijavica kod Cavtata .Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec

DUBROVNIK - Pijavica koja se oko 11 sati pojavila na dubrovačkom primorju umalo je udarila u kruzer koji je u tom trenutku isplovio prema pučini. U jednom trenutku se činilo kao da će se sudariti, ali srećom pijavica je skrenula u posljednji trenutak.

- Ma kakva prijavica, to je tornado ! - komentirali su Dubrovčani.

Manji brodovi koji su se zatekli u brzini brzo su se pobjegli kako ne bi slučajno nastradali. Pijavica je svoju snagu ispuhala za dvadesetak minuta, a onda se bezopasno raspršila.

Teško je i povjerovati da smo još jučer uživali u ljetnim temperaturama.

Fotografija preuzeta sa stranica Dubrovačkog vjesnika

Ova pijavica samo je jedna od vremenskih neprilika koje san očekuju s promjenom vremena. U gorju iznad 800 metara najavljuju snijeg, koji bi se u Lici i Gorkom kotaru mogao kratko zadržati, a u istim krajevima se očekuje više od 40 litara kiše po četvornom metru. Drugdje po Hrvatskoj se na metar četvorni očekuje 20 litara oborina.

Teško je i povjerovati da smo još jučer uživali u ljetnim temperaturama.

Šire riječko područje jutros je pogodila snažno olujno nevrijeme koje uzrokuje probleme u prometu, a u Gorskom kotaru pao je prvi snijeg. Zbog olujnog vjetra na Krčkom mostu zabrana je prometa za sve skupine vozila, dok dionicom autoceste A 6 Rijeka-Delnice smiju prometovati samo osobna vozila. Promet je otežan i dionicom od tunela Tuhobić do čvora Vrbovsko zbog mjestimične solike na kolniku.

Interventne službe imaju pune ruke posla. Na riječkom području oluja je rušila stabla, a u centru grada voda je prodrla u prizemne poslovne prostore.

Snijeg je zabijelio i vrh Medvednice, a pada i u Gorskom kotaru, na Ivanščici te Žumberačkom gorju.

Gust snijeg pada i na širem području Gračaca i Gospića, u kojemu je oko 17 sati padala tuča, a jak vjetar je u okolici grada porušio stabla.

Na području Plitvica i Korenice snijeg se hvata za kolnik. Snijeg je zabijelio i na Zavižanu.

Zbog olujne bure došlo je do kvarova na dalekovodima pa nema struje u okolici Starigrada Paklenice.

Jadranskom magistralom Karlobag - Sv. Marija Magdalena smiju voziti samo osobna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 19:32