UBOJICA IZ RBA BANKE

Kazimir Dužnović nada se povoljnijoj presudi: Sesvetski monstrum traži kaznu manju od 40 godina zatvora

 Siniša Sunara/Cropix

ZAGREB - Oko sat vremena trajala je jučer sjednica vijeća Vrhovnog suda u drugostupanjskom postupku protiv Kazimira Dužnovića koji je 5. svibnja 2009. prilikom pljačke poslovnice RBA banke u Sesvetama ubio mladog policajca Ivana Grbavca, te kasnije tijekom bijega ranio još nekoliko njegovih kolega. Dužnović nije bio na sjednici, već u Remetincu čeka provorijek sudske odluke kojom je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Policijski pištolji

O slučaju je sudsko vijeće, kojem je predsjedala sutkinja Lidija Grubić-Radaković, izvijestio sudac Marin Mrčela. Na sjednici je bio nazočan i Dužnovićev branitelj, odvjetnik Krešimir Krsnik koji traži da Vrhovni sud ukine presudu zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka te nepotpuno ustanovljenog činjeničnog stanja.

Glavno uporište Krsnikove žalbe je po njemu u balističkoj praksi i teoriji u svijetu jedinstveni rikošet zrna koje je usmrtilo policajca Grbavca za koje on sumnja da ga je iz kalašnjikova ispalio Dužanović . Krsnik je i na suđenju i u žalbi upirao i na činjenicu da Grbavčevim kolegama nisu izuzeti pištolji i nisu vještačeni, kao i na to da nije provedena rekonstrukcija što je sud smatrao nepotrebnim.

Na uvjetnoj slobodi

Kada je osuđen na 40 godina zatvora, Kazimir Dužnović odnosno ‘sesvetski monstrum’, kako su ga prozvali mediji, postao je prvi čovjek osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u Zagrebu nakon pomahnitalog ubojice Mate Oraškića. Zbrojeno, kazna za ubojstvo policajca Grbavca i niz drugih teških kaznenih djela iznosila bi više od 64 godine, no 40 je godina u RH maksimalna zatvorska kazna.

- Rijetki su predmeti u kojima je bilo toliko zla, kako po onome što je optuženik činio, ali i po posljedicama. Presuda nije mogla biti drugačija - rekao je sudac Vladimir Vinja obrazlažući presudu.

- Daj novce! Devize! Devize!, urlao je dvjema blagajnicama s uperenim kalašnjikovom. Kada je zapucao, svi su legli na pod. Trpao je novčanice u torbu. U banci je bilo 15 stranaka, osam službenica i zaštitar koji je bio u prostoriji s videonadzorom. Ubrzo je došla policija, a Dužnović je pokušao pobjeći. Pritom je hicima iz automatske puške ubio policijskog službenika. Pokušavajući pobjeći, ustrijelio je još četvoricu policajaca.

Nema olakotnih okolnosti

Slučaj Kazimira Dužnovića privukao je veliku pozornost javnosti jer je policajca Ivana Grbavca ubio prilikom otpusta na uvjetnu slobodu. Prethodno je bio u zatvoru radi oružanog razbojstva. Stav policije bio je da ga se ne bi trebalo pustiti na slobodu. Dapače, policija je u tri navrata upozoravala kako se radi o počinitelju teških kaznenih djela s elementima nasilja, zbog čega bi uvjetna sloboda mogla biti opasna i kontraproduktivna.

Uprava za zatvorski sustav koja je odgovorna za zatvorenike, ipak je odobrila uvjetno puštanje Dužnovića. Stoga se kasnije pojavila ocjena kako bi ‘ Grbavac bio živ, da se slušala struka’. Sudac Vinja stoga je zaključio kako u tom predmetu nema niti jedne olakotne okolnosti, pa je Dužnovića osudio na dugotrajni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 18:05