FATALNI HITAC

Policajca ubilo Dužnovićevo zrno kada se odbilo od zida

Zrno je pod kutom od 50 stupnjeva udarilo u zid iza policajca, a odbilo se pod 90 do 100 stupnjeva. Vještak je istaknuo da je zrno moralo ostati u blizini glave policajca pa mu nije jasno kako nije pronađeno tijekom očevida
 Siniša Sunara/Cropix

ZAGREB - Fatalni hitac kojim je pogođen mladi policajac Ivan Grbavac tijekom pljačke poslovnice RBA u Sesvetama u svibnju prošle godine ispalio je optuženi Kazimir Dužnović iz kalašnjikova. Projektil je prohujao pored policajca, udario u zid iza njegovih leđa, od kojega se čelična jezgra odbila te ga pogodila u leđa.

Čudan kut odbijanca

Decidirani su to zaključci vještaka Vojina Maštruka koji je također potpuno isključio mogućnost da je Grbavac stradao u tzv. prijateljskoj vatri.

Vještak Maštruko je danas u nastavku suđenja Dužnoviću na Županijskome sudu iznio najprije primjedbe na policijski zapisnik o očevidu u kojemu je zapisano da su u dubinskom dijelu poslovnice pronađene tri čahure Igman Konjic ispaljene iz kalašnjikova.

No, na slici jedne čahure u fotoelaboratu, naglasio je, jasno se vidi da se radi o drugom, rumunjskom proizvođaču. Pojasnio je kako streljivo Igman Konjic ima jezgru koja bi se pri udaru o zid raspala u puno sitnih fragmenata koji bi zbog gubitka kinetičke energije bili nedovoljni za nanošenje ozbiljnijih ozljeda.

S druge strane, rumunjsko streljivo s čeličnom jezgrom, nakon udara ne bi bitno izgubilo na kinetici pa tako ni na ubojitosti. S obzirom na spomenutu fotografiju čahure, vještak Maštruko iznio je tvrdnju da je upravo taj projektil usmrtio policajca. Napomenuo je kako tome u prilog idu i tragovi čestica, odnosno svjetle prašine koja je vidljiva i na snimkama s video nadzora poslovnice, kao i na odjeći poginulog, a koja je nastala od udara projektila u žbuku na zidu.

Ono što je i samom vještaku pri ovom rikošetu bilo čudno jest kut pod kojim se zrno odbilo, odnosno da je zrno udarilo u zid pod kutem od oko 50 stupnjeva, a odbilo se pod kutem od 90 do 100 stupnjeva. Vještak je napomenuo kako na takve slučajeve nije naišao u stručnoj literaturi.

Nisu našli fatalni zrno

Vještak je naglasio kako je fatalno zrno moralo ostati negdje u blizini glave oštećenika, tako da mu nije jasno kako nije pronađeno tijekom očevida.

Radeći kemijsku analizu kako bi utvrdio je li projektil pogodio policajca u leđa, prošao mu kroz vrat i izišao kroz čelo, ili je smjer bio suprotan, došao je i do zaključka da Grbavac nije pogođen iz policijskog oružja. Utvrdio je da na košulji pokojnog policajca oko rupe na leđima postoje tragovi kemijskih elemenata antimona, barija i olova, što je tipično za ulaz projektila, dok se ti elementi prolaskom kroz tijelo “speru” s projektila pa na izlaznoj rani, odnosno odjeći oko nje, niti nema. Policajci su, pak, koristili tzv. non toks streljivo češke proizvodnje. Vještak je kazao kako se radi o novijem tipu streljiva namjenjenom prvenstveno za pucanje u zatvorenim prostorima - streljanama. Upravo kako bi se što manje zagađivao prostor, proizvođači su izradili i patentirali “netoksično” streljivo s inicijalnim kapislama bez antimona, barija i olova.

Zrno otporno na deformacije

Vojin Maštruko:

U zapisnik o očedivu navedene tri čahure “domaće” proizvodnje, dok je prema fotoelaboratu jedna bila rumunjska s čeličnom jezgrom

Zrno iz streljiva rumunjske proizvodnje nakon udara u zid ostaje manje deformirano

Kemijskim vještačenjem na košulji ubijenog policajca nisu nađeni elementi koje u streljivu korisiti policija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:25