PRAVOMOĆNU PRESUDU DOČEKAO NA SLOBODI

Brutalnom ubojici zadarskog taksista opet smanjena kazna. Prvo je dobio 30, a sada 12 godina

Elvis Šopić je 2008. godine sa suvozačevog mjesta iz skraćene lovačke puške ubio taksista Igora Ćustića (30), nakon čega je zapalio automobil da bi prekrio tragove
Zadar, 090211.Elvis Sopic iz Rastevica pored Benkovca osudjen za ubojstvo zadarskog taksista danas je pusten iz pritvora nakon maksimalnih tri godine zadrzavanja u pritvoru te ce na slobodi cekati pravomocnost presude.Foto: Vladimir Ivanov / Cropix
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZADAR - Elvis Šopić (24) iz Raštevića, koji je na slobodi čekao pravomoćnost presude od 15 godina zatvora zbog ubojstva 30-godišnjega zadarskog taksista Igora Ćustića, u četvrtak poslijepodne priveden je u pritvor zatvora u Zadru odakle će nakon nešto više od tri mjeseca slobode biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Šopićevo privođenje iz rodnog Raštevića u zadarski pritvor uslijedilo je odmah nakon što je Županijski sud u Zadru u 16.13 sati dobio rješenje o Šopićevu pritvoru s adrese Vrhovnog suda. Iako će službeno obrazloženje strankama u postupku biti poznato tek danas, doznajemo da je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda, ali da mu je zbog činjenice što je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađi punoljetnik smanjio kaznu sa 15 na 12 godina zatvora što je maksimalna kazna za kazneno djelo običnog ubojstva za koje je Šopić osuđen.

- Takav sam ishod i očekivao jer se u postupku nije uspjelo dokazati teško ubojstvo, a kazna od 12 godina zatvora maksimalna je zakonska kazna za kazneno djelo za koje se Šopić tereti i tu nema nikakvih olakotnih okolnosti - izjavio je Šopićev odvjetnik po službenoj dužnosti Smiljan Bakočević.

Roditelji i uža rodbina ubijenog taksista Igora Ćustića koji od početka prate suđenje, odluku Vrhovnog suda dočekali su sa ogorčenjem, - Očekivali smo da će se suđenje ponoviti i da će mu se kazna povećati jer je tijekom procesa bilo toliko puno očitih propusta da nismo mogli vjerovati da će se dogoditi drugačije. Opet stalno se ponavlja ista nepravda i ista bol, i tako u krug. Prvo je bilo 30 godina, pa 15, a sad 12. Kakva je to država ?! Pa moj sin je to - kazao je kroz suze otac ubijenog taksista Pilip Ćustić dodajući kako će se sigurno žaliti na odluku. Njihov odvjetnik Milan Petričić dodao je kako će obitelj u svakom slučaju morati pitati što se to događa.

- Ako je uistinu donesena takva odluka, onda ću ja morati promijeniti profesiju. Potvrditi presudu na suđenje na kojem porota nije čula Šopićevu obranu je uistinu nevjerojatno - izjavio je Petričić. U ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zadru 9. prosinca prošle godine, Elvis Šopić je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva 30-godišnjega zadarskog taksista Igora Ćustića. kojeg je u prosincu 2008. godine u njegovu taksiju prostrijelio skraćenom sačmaricom.

Zbog nedostatka pravih dokaza o podmuklom ubojstvu Šopić je u ponovljenom suđenju Šopić osuđen za obično a ne za teško ubojstvo kako mu se na teret stavljalo optužnicom zadarskog ŽDO-a.

- Zatražili smo obnovu postupka. I dalje tvrdim da je puška slučajno opalila u naguravanju i da automobil nisam zapalio. Žao mi je što se to dogodilo i nadam se da će se možda sve to razjasniti u novom suđenju - rekao je Šopić u Rašteviću nakon što je nedavno tamo zaradio prijavu zbog tučnjave sa sumještaninom koji ga je provocirao. Šopić je nedavno predao papire za posao u jednoj benkovačkoj tvrtki gdje mu radi brat Denis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 14:12