NEOČEKIVANO

Stručnjaci otkrili što stoji iza misteriozne ‘trudnoće‘ osamljene raže: ‘Nitko nije bio u pravu...‘

Neki su smatrali kako je otac jedan od mladih morskih pasa iz nastambe, drugi da se radi o partenogenezi

Ilustracija

 Randy Duchaine/Alamy/Alamy/Profimedia

Početkom ove godine, u jednom je akvariju u Sjevernoj Karolini situacija bila pomalo čudna. Naime, jedna je raža, kako se činilo, čekala mlade. To je bilo prilično neobično, jer s njom tamo ne živi nikakav mužjak. Spominjala se tad mogućnost kako bi otac mogao biti neki od morskih pasa koji žive s njom u nastambi, a ta ideja je došla od voditelja akvarija, pa se mnogima činilo da je onda valja takvo što i moguće. Iako nije bilo dokumentiranih slučajeva parenja morskih pasa s ražama, teorijski postoji i ta mogućnost. No, neki su odmah odbacivali tu mogućnost.

-Morski psi i raže su jednako srodni kao ljudi i zmije. Pansa da zmija oplodi čovjeka jednaka je mogućnosti da to morski pas napravi raži - rekao je Noah Bresman, asistent na Sveuličištu Salibury.

Drugi su spominjali mogućnost koju imaju neke vrste životinja, a to je da spermu pohrane za ‘kasniju upotrebu‘. Ipak, i to je bilo čudno, jer mužjaci raže nikada nisu bili u istom akvariju kao i ova ženka, imena Charlotte. Postojala je i mogućnost partenogeneze, a to je da je došlo do razvoja embrija bez oplodnje. Rijetko, ali moguće.

Ne treba ni napomenuti kako su svi bili prilično zbunjeni i očekivali su da će vrijeme otkriti što se zapravo zbilo.

No, sada je otkriveno kako se u tom akvariju nije dogodilo nikakvo neobično parenje, nego da se radi o nečemu prilično tužnom.

- Žao nam je što ovoliko kasnimo s informacijama, ali htjeli smo sve dobro istražiti. Charlotte je razvila rijetku bolest koja je utjecala na njen reproduktivni sustav. Radimo s veterinarima kako bismo bolje razumjeli njeno stanje i liječenje. Iako je istraživanje ove bolesti ograničeno, nadamo se da će Charlottin slučaj i njen medicinski tretman doprinijeti znanju kojeg imamo i da će koristiti drugim ražama - objavili su iz akvarija, prenosi IFL Science.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 00:47