AWAP

Poletarac koji nije mogao biti vraćen u svoje gnijezdo završio na skrbi udruge koja pomaže divljim životinjama

U Europi se kukavičja jaja mogu naći u gnijezdima više od 125 vrsta ptica

Spašena kukavica

 Azil Dumovec

Malena kukavica koja je u ponedjeljak pronađena u Sesvetskom Kraljevcu, pregledana je u zagrebačkom Oporavilištu za divlje životinje, a na kraju je brigu o njoj preuzeo AWAP. Tamo će ostati nekoliko mjeseci dok ne nauči letjeti i samostalno pronalaziti hranu.

- Pronađena je na tlu, pa pretpostavljamo da je ispala iz gnijezda. Čijeg, ostat će nepoznanica. Naime, kukavice svoja jaja ostavljaju u gnijezdima drugih vrsta ptica. Dakle, kukavica je ptica parazit. Mladu kukavicu, smatrajući je svojim mladuncem, othranjuju ptice druge vrste - kažu iz Oporavilišta.

Za parazita je ključan izbor dobrog domaćina. U Europi se kukavičja jaja mogu naći u gnijezdima više od 125 vrsta ptica, no ženke kukavica u određenom području preferiraju jednu ili nekoliko vrsta kao domaćine. Tako se razlikuje dvadesetak "rasa" kukavica.

Ne može se sa sigurnošću reći što čini dobrog domaćina, ali je poznato da kukavice rjeđe polažu jaja u gnijezda šumskih ptica ili onih s kamenitih područja. Radije biraju vrste ptica koje svoje mlade hrane beskralješnjacima. Sklonije su i srednje velikim vrstama ptica s većim populacijama u njihovu području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 17:48