ČUDESAN PRIZOR

More na obalu izbacilo nevjerojatno stvorenje: ‘Ovo bi mogla biti najveća koju smo ikad vidjeli...‘

Do prije nekoliko godina nije se znalo koliko je ona drugačija od najbližih srodnika

Mola tecta

 Seaside Aquarium

Ogromna rijetka riba za koju se mislilo da živi samo u umjerenim vodama na južnoj hemisferi završila je na sjevernoj obali Oregona. More je izbacilo njeno tijelo, a mnogi znatiželjnici došli su je pogledati, šokirani veličinom stvorenja.

Jedna vrsta bucnja, čije je ime mola tecta, dugačka 2,2 metra prvi put se pojavila na plaži u Gearhartu u ponedjeljak, objavio je Seaside Aquarium u priopćenju za medije. U petak je još uvijek tijelo bilo na plaži i tamo bi moglo ostati tjednima, rekli su iz akvarija, budući da je stvorenjima koja bi se počastila ostacima velike ribe teško probušiti njenu čvrstu kožu.

Fotografije koje je objavio akvarij prikazuju ravnu, okruglu, sivu ribu kako leži na boku u pijesku. Fotografije osoba koje kleči pokraj njega i drugog kamioneta parkiranog tik do tijela pokazuju koliko je riba zapravo bila velika, piše ABC News.

Ljudi koji su naišli na ribu kontaktirali su stručnjake, a ovi su pak potvrdili da se radi o moli tecti, koja je nešto rjeđa od velikog bucnja (mola mola). Potvrdila je to Marianne Nyegaard, koja vjeruje kako bi ovo mogla biti najveća vrsta ove ribe koja je viđena.

Ona je poznata po tome što je 2017. godine objavila istraživanje u kojem je dokazala kako su mola mola i mola tecta različite vrste bucnja, a ne iste, kako se smatralo do tada. Upravo zato je njeno ime ‘tecta‘ što na latinskom znači skriveno, a odnosi se na ribu koja se, na neki način, dugo vremena neotkrivena skrivala naočigled svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 17:48