ZAŠTITA PRAVEDNOSTI

Platini: Prevarante ćemo zauvijek istjerati!

Svaki nogometaš koji bude uhvaćen u namještanju nikada više neće igrati, kaže predsjednik Uefe Michel Platini
 Reuters

LA VALLETTA - Nakon sastanka Uefine nogometne vlade na Malti, Michel Platini je ponovio odlučnost čelnika europskog nogometa da stanu na kraj korupciji u najpopularnijem sportu na svijetu.

- Koristit ćemo sve naše snage u borbi protiv svih onih koji žele pokvariti ovu igru. Ako novinari budu znali i prije utakmice tko će pobijediti, izgubit će se zanimanje i na taj način ćemo ubiti nogomet - rekao je Platini te objavio da neće olako prelaziti preko sumnji.

- Svaki igrač koji bude uhvaćen u namještanju nikada više neće igrati nogomet. Nijedan korumpirani sudac nikad više neće suditi. Predsjednik ili trener u klubu koji vara nikad više neće voditi klubove ni momčadi - govori Platini o nultoj toleranciji za prevaru bilo kakve vrste.

Uefa je, poznato je, poduzela mjere kojima pokušava spriječiti prevare povezane s kladionicama. Prati sve utakmice u organizaciji svih svojih članica, prve i druge lige kao i kup-natjecanja. Osim toga, Uefa ima i veliku pomoć njemačke policije u istragama namještanja utakmica. (mb)

Uskoro ipak pomoć kamera sucima

Platini smatra da je došlo vrijeme da se i sucima pomogne u odlučivanju, ne samo uvođenjem dodatnih sudaca, koji su eksperimentalno sudili Europsku ligu. Naime, tijekom utakmice neku spornu situaciju snimi i 20 kamera i svi osim suca vide što se dogodilo.

- Za razliku od televizije, sudac ne može vidjeti sve. Mislim da je vrijeme za promjene. Danas je nogomet jedini sport u kojem jedan sudac pokriva cijeli teren - kaže Platini, čime je najavio mogućnost uvođenja TV snimki te zadržavanje četvrtog i petog suca iza golova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 16:54