NOGOMET BEZ POŠTENJA

Nojevi u Fifi ponovno su poslali krivu poruku

Fifa je očekivano zaključila kako Henryjevo igranje rukom u kvalifikacijama za SP protiv Irske ne ulazi u kategoriju ‘ozbiljne povrede pravila’
France's team captain Thierry Henry reacts in their World Cup qualifying playoff return leg match against Ireland at the Stade de France stadium in Saint Denis near Paris November 18, 2009. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE SPORT SOCCER)
 Reuters

ZAGREB - Thierry Henry 11. lipnja izaći će na teren u Cape Townu i povesti Francusku u južnoafričku odiseju na Svjetskom prvenstvu. Čak ni omalovažavani izbornik Domenech nije toliko lud da se odrekne svog ponajboljeg nogometaša rukometnih sklonosti. Jedino će ga zvižduci publike, kojih mu svaki nogometni, a pogotovo irski ljubitelj nogometa od srca želi što više, podsjetiti da za njega nema mjesta među najboljim nogometašima svijeta. Naravno, znanje kod napadača Barcelone nikada nije bilo sporno, ali najveća sportska prevara od Maradonine “Božje ruke” zahtijevala je više od moralne osude.

Kako se moglo i očekivati, u Fifi se i dalje ponašaju kao glumci u teatru apsurda. Oni još uvijek čekaju svog Godota koji će riješiti pitanje fair-playa te se pravdaju manjkavošću vlastitih propisa. U obrazloženju oslobađajuće presude za Henryja stoji rečenica u kojoj priznaju kako je “Fifin disciplinski kodeks jedini pravni tekst na temelju kojeg bi se moglo kazniti Henryja, a prema njemu nema osnove za takvo što”.

Irske rane ovakvom su odlukom ponovno otvorene. Iako priznaju da drugačiji ishod nisu ni očekivali, smatraju kako je Fifa ponovno poslala krivu poruku.

- Naravno da ne navijam za suspenzije nogometaša, ali ovako je drugim igračima poručeno da mogu raditi što god žele ako ih sudac u tome ne uhvati - kazao je jedan od direktnih svjedoka velike farse, irski branič Sean St. Ledger.

Čelnik Uefe i, kako mnogi smatraju, jedan od glavnih Henryjevih zaštitnika Michel Platini nije želio komentirati presudu, ali je još jednom ponovio stav o videotehnologiji kao najvećem zlu za nogomet.

- Moramo zaštititi igru od najvećih opasnosti, a uvođenje pregledavanja videozapisa ubilo bi nogomet - papagajski je izreferirao Francuz.

Tehnologija i sport sve više idu ruku pod ruku, ali nogometni moćnici je ne žele ni blizu. Platinijeve izjave još više pojačavaju sumnje o “sivoj sudačkoj zoni” čije bi postojanje pregledavanje snimki ozbiljno ugrozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:52