CICO NA ENGLEZE

Hrvatska 'izvukla' Grčku, Izrael, Latviju, Gruziju i Maltu

Ždrijeb u Varšavi rasporedio je 51 europsku reprezentaciju u šest jakosnih kategorija
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Slaven Bilić i Guus Hiddink čekaju ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Euro 2012 značajno privilegirani. Hrvatski i ruski izbornik su, naime, preživjeli u elitnom europskom razredu premda su jedino njihove reprezentacije iz tog odabranog kruga devetorice ostale bez Svjetskog prvenstva. Svi ostali stanovnici prvog šešira varšavskog ždrijeba - Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Engleska, Italija, Portugal i Francuska - osigurali su nastup u Južnoj Africi.

Ždrijeb u Varšavi rasporedio je 51 europsku reprezentaciju u šest jakosnih kategorija. HNS-ova delegacija predvođena predsjednikom Vlatkom Markovićem i izbornikom Bilićem na put je krenula s nadom da će izbjeći balkanska mačevanja. Na Euro 2012 u Ukrajini i Poljskoj izravno će se plasirati devet pobjednika skupina, još petoricu sudionika završnice dobit ćemo nakon doigravanja, a dva mjesta su rezervirana za domaćine turnira. S Eurom 2012 u povijest odlazi shema završnog turnira sa 16 momčadi, a u igru ulazi nova Platinijeva formula. Na Euru 2016 u završnicu ulaze čak 24 selekcije.

Stožer naše nacionalne momčadi u najavi ždrijeba rekao je da preferira ‘hladnije’ kuglice sa sjevera kontinenta. Poželjni suparnici su sve baltičke reprezentacije, a Bilić & co ne vide bauk niti u skandinavskim sastavima. S druge strane, voljeli bi izbjeći balkansku skupinu koja bi se mogla zalomiti nekom teškom ironijom sudbine, s obzirom da teorija ostavlja prostora da u istoj grupi završe Hrvatska, Srbija, BiH, Slovenija ili Makedonija, te Crna Gora. Za razliku od Bilića novi crnogorski izbornik Zlatko Kranjčar radovao bi se ždrijebu koji bi njegovu momčad spojio s ‘vatrenima’. Pored Bilića i Kranjčara hrvatske trenere na summitu u Varšavi predstavljat će i albanski izbornik Josip Kuže čija je momčad u petom šeširu, zajedno s Crnom Gorom.

Ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine:



SKUPINA A

Njemačka

Turska

Austrija

Belgija

Kazahstan

Azerbajdžan

SKUPINA B

Rusija

Slovačka

Irska

Makedonija

Armenija

Andora

SKUPINA C

Italija

Srbija

Sjeverna Irska

Slovenija

Estonija

Farski Otoci

SKUPINA D

Francuska

Rumunjska

Bosna i Hercegovina

Bjelorusija

Albanija

Luksemburg

SKUPINA E

Nizozemska

Švedska

Finska

Mađarska

Moldavija

San Marino

SKUPINA F

Hrvatska

Grčka

Izrael

Latvija

Gruzija

Malta

SKUPINA G

Engleska

Švicarska

Bugarska

Wales

Crna Gora

SKUPINA H

Portugal

Danska

Norveška

Cipar

Island

SKUPINA I

Španjolska

Češka

Škotska

Litva

Lihtenštajn

Ukrajinske i poljske nogometna legende, Ševčenko, Blohin, Boniek i Šarmah, izvlačit će kuglice. Krenut će se od najslabije, šeste, pa prema najjačoj skupini. Čeka nas devet kvalifikacijskih skupina.

Poljski premijer Donald Tusk pozdravio je sve prisutne u Varšavi, najavio sjajno prvenstvo i suradnju sa susjedima Ukrajincima. Naglasio je kako su upravo Poljska i Ukrajina prvi pobjednici ovih kvalifikacija. Potom je uslijedilo malo zabavnog program, a sad je polako vrijeme da se odrede skupine iz kojih će iznjedriti 14 ostalih zemalja sudionica Eura 2012.

Ovaj ždrijeb zanimljiv je jer obilježava pola stoljeća postojanja Europskih prvenstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 14:44