PATULJCI NA SP-u

Lako je na SP otići preko Fidžija, Vanuatua...

New Zealand captain Ryan Nelsen and team mate Rory Fallon (R) celebrate qualifying for the 2010 World Cup after winning their qualifier match against Bahrain in Wellington November 14, 2009. REUTERS/Anthony Phelps (NEW ZEALAND SPORT SOCCER IMAGES OF THE DAY)
 ANTHONY PHELPS

ZAGREB - Za Novi Zeland bi se, kada bi se gledala samo imena suparnika i populacija tih zemalja, moglo reći da su imali najlakši put do Svjetskog prvenstva.

U Oceaniji je momčad, čiju obranu predvodi Hrvat Ivan Vicelich, u prvih pet utakmica u skupini s Fidžijem, Novom Kaledonijom i Vanuatuom imala razliku pogodaka 14-3. Jedini put su bodove ispustili u posljednjoj i nevažnoj utakmici protiv Fidžija. Niti jedna od tih zemalja, kao niti suparnik u play-offu Bahrein, nemaju ni neki nogometni rejting, niti široku bazu igrača, s obzirom da ne premašuju brojku od milijun stanovnika. Fidži je na 850 tisuća, Bahrein na 700, a Novi Zeland broji oko 4,3 milijuna stanovnika.

“All Whitesi”, i cijela Oceanija, profitirali su zahvaljujući transferu Australije u azijsku konfederaciju jer će u Južnoj Africi nastupiti reprezentacija koja je “down under”, ali i ona koja je još malo više ispod. Bahrein je, pak, drugi put zaredom izgubio u play-offu. Prije četiri godine od Trinidada i Tobaga, u subotu od Novog Zelanda.

PATULJCI NA SP-u

Honduras 1982. u Španjolskoj

S. Koreja 1966. u Engleskoj

N. Zeland 1982. u Španjolskoj

* sve tri momčadi plasirale su se na SP-u drugi put u povijesti

Kamerun

Vodili 2-1 u četvrtfinalu SP-a u Italiji 1990. u Napulju protiv Engleske. Lineker realizirao dva jedanesterca u 83. minuti i u produžetku u 103. za veliku nogometnu nepravdu.

Nigerija

Imali su najbolju momčad 1994. na SP-u u SAD-u u Bostonu. Vodili su u osmini finala Italiju bez isključenog Zole 1-0. Roberto Baggio zabio u 88. za 1-1 te u produžetku također iz penala.

Senegal

Hit prvenstva bio je Senegal koji je u skupini dobio Francusku, a u osmi finala izbacio Švedsku. U četvrtfinalu u produžetku nesretno ispali od Turske (0-1).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:32