TKO VOLI NEK' IZVOLI

Daj 200 eura i vodit ćeš Nigeriju na SP

zagreb,120106nogometni trener mladen francicfoto: drago sopta-spo-
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - “Gospodin” se zove Abubakar Ndanusa, ako međunarodni varalice imaju pravo na takvo oslovljavanje. Predstavlja se kao bivši član nigerijske reprezentacije i mlađi brat nigerijskog ministra sporta Sanija Ndanusa. Šalje pisma nezaposlenim trenerima pa je takvo pismo pristiglo i na adresu Mladena Frančića, bivšeg trenera Slaven Belupa i iranskog Fulada, s kojim je Frančić bio državni prvak.

Gospodin Abubakar Ndanusa kaže: “Reprezentacija Nigerije je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, međutim, trenerske sposobnosti sadašnjeg coacha Amouda Shuaibua su upitne. Nezadovoljni ministar sporta me pitao mogu li preporučiti stranog trenera, koji bi “Super-orlove” vodio na afričkom Kupu nacija u Angoli i Svjetskom prvenstvu iduće godine u Južnoj Africi. Ovo pismo je tajnog karaktera, jer Ministarstvo sporta želi odabrati pravog čovjeka. Ako ste zainteresirani, slijedite upute...”

Abubakar Ndanusa traži biografiju, pristanak da želi biti u konkurenciji, financijske zahtjeve (plaća, bonusi, itd.) i znanje o nigerijskoj reprezentaciji. Onda slijede uvjeti:

- Za vrijeme vašeg ugovora ja ću biti vaš menadžer u Nigeriji. Od ugovora moj dio je 10 posto, a 5 posto mi pripada od svake plaće i svakog bonusa. Ako ćemo postići dogovor, u reprezentaciju ćete uključiti dvojicu igrača koje ću vam ja preporučiti. Oni bi trebali biti na popisu za Kup nacija i Svjetsko prvenstvo. I ja ću biti član vašeg stožera. Sve ovo mora ostati u strogoj tajnosti, a ja ću ministru sporta proslijediti vaš zahtjev na razmatranje...

I onda šlag na tortu:

- Da biste uopće došli u konkurenciju morate odmah uplatiti 200 eura “za obradu vaše dokumentacije”, a uskoro ćete, kao jedan od petorice kandidata, biti pozvani u London na razgovor.

I malo poštenja:

- Ovaj papir vam ne jamči da ćete dobiti posao. Naknadno ćemo vam poslati avionske karte za London i ime hotela, gdje ćete razgovarati s nigerijskim ministrom sporta.

Uz napomenu:

- Ovo nije prijevara, i osim 200 eura nema naknadnih potraživanja, sve dok ne sklopimo ugovor.

To nije prva ponuda, koja je stigla na adresu Mladena Frančića, takvu poštu je već jednom dobio. Samo, tada je kotizacija bila malo “teža”. Srećom, Mladen Frančić nije nasjeo na pohabani trik i poslao novac, nakon kojega bi se Abubakaru, bratu nigerijskog ministra sporta Sanija Ndanuse, izgubio svaki trag. Mladen Frančić ima neugodna iskustva i s Irancima, koji mu još nisu isplatili sav novac za rad i šampionsku titulu u Fuladu. I predmet još leži u ladici nekog Fifinog činovnika, koji je zatrpan takvim zahtjevima iz cijelog svijeta. Jer, nogomet vrvi varalicama i mutikašama.

Ali, ako imate viška 200 eura i ako u vama gori trenerska ambicija, javite se gospodinu Abubakaru. Možda doista smijene Amoudu Shuaibua i možda će vam, nakon razgovora u Londonu, dati “Super-orlove” u ruke. Bio bi to pravi izazov. A možda vam se više nikad nitko neće javiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:52