NE RAZMIŠLJA O OSTAVCI

Jurčić: Bilo bi bolje da nas je Uefa isključila

'S osam igrača u polju moji igrači držali su 0-2. Ja sam ponosan', kaže Jurčić, dok je Kovač razočaran suđenjem i sa dva crvena kartona za Dinamo
Zagreb, 051109. Stadion Maksimir.Nogometna utakmica Europske lige, skupine A, 4. kolo izmedju Dinama i nizozemskog Ajaxa.Na slici: zbog nereda BBB-a u Temisvaru, kazna Uefe dvije utakmice igranja pred praznim stadionom Maksimir.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Dinamo je izgubio europsku utakmicu pred praznim tribinama, trener je i dalje bez zrnca samokritičnosti, a Zdravo Mamić je otišao iz lože pola sata prije posljednjeg sučeva zvižduka nakon što je izvrijeđao dio svečane lože... U Maksimiru se zapravo u četvrtak nije dogodilo ništa novoga.

- Još stignem na odojak kod Tome Petrinca - viknuo je netko u loži nakon utakmice pojasnivši kako su dečki iz kluba navijača utakmicu gledali u toplini svojih prostorija u Zvonimirovoj ulici uz porciju svinjetine.

Barem im nije bilo hladno kao novinarima i pratećim službama koji su morali nazočiti još jednom porazu Dinama. Da, na utakmici se našla i skupina navijača gostujuće momčadi koji su pod krinkom prijatelja Ajaxa uspjeli ispuniti kvotu gledatelja koju dopuštaju propisi Uefe. Svi oni mogli su svjedočiti pravoj katastrofi Dinama koju je ipak koliko toliko spriječio Tomislav Butina. Konstatirao je to i Ćiro Blažević koji je požalio za nekim konkretnim napadačem.

- Trebao je samo biti netko odlučniji od Ilije Sivonjića - rekao je Ćiro.

Zanimljivo, na klupi ih je Jurčić držao čak trojicu. Ovako je Bućo spasio modre od golijade i na taj način produžio život Kruni Jurčiću na klupi Dinama. Barem do nedjelje i derbija sa Šibenikom.

- Ne razmišljamo o smjeni. Dinamo ima većih problema od pitanja trenera - rekao je nakon utakmice predsjednik Mirko Barišić u čijoj se rečenici ovoga puta nije dala naslutiti tolika doza odlučnosti kao u nekoliko prethodnih navrata kada je ‘čuvao leđa’ trenera.

Novost je kako Kruno Jurčić nije divljao na klupi u mjeri na koju smo navikli. Prvi puta je ustao nakon pogotka Pantelića, drugi puta nakon što mu je vratar skinuo zicer, dok se treći puta došetao do linije kada je Cufre pocrvenio. Nije podivljao ni na presici:

- Izgubili smo, jer smo morali izgubiti. Po svemu viđenom na terenu dojam je da smo morali izgubiti i da imamo takav tretman u Europi kakav imamo. Bilo bi puno korektnije da su nas izbacili, usredotočili bismo se na domaće prvenstvo, ovako se trošimo emocionalno i energetski. Prvi gol primili smo iz zaleđa, ali ne boli me toliko što je netko poslan da ne dosudi zaleđe, nego koliko se neki među nama Hrvatima trude objasniti da zaleđa nije bilo. A za crvene kartone su čak i Hrvati u TV studiju ustvrdili da niti jedan niti drugi nisu bili za isključenja.

* Sletjelo je i očekivano pitanje o eventualnoj ostavci...

- Nisam razmišljao o ostavci, zašto bih? Ponosan sam na svoju momčad, jer smo s osam igrača u polju držali 0-2. Ja sam ponosan.

* Butina, Sivonjić?

- Ne bih o pojedincima, nije moj običaj, ali veseli me da je Bućo jako dobro branio. Ostavili su igrači srce na terenu, nikome ništa ne zamjeram. Žao mi je jedino što smo ostali bez Vrdoljaka, otišla mu je zadnja loža. Iako smo se puno potrošili igrajući s jednim, pa dva manje, oporavit ćemo se do nedjelje navečer i Šibenika.

Slično kao i njihovo vodstvo, i igrači Dinama nakon ispadanja iz Europe Pedra su pronašli u Uefi i njezinom “čovjeku za prljave poslove”, Michaelu Deanu. Najoštriji je još za vrijeme utakmice bio Robert Kovač, čije su psovke sucu nakon crvenog kartona Calellu odzvanjale otužnim Maksimirom. Zapovjednik “modre” obrane nakon utakmice bio je smireniji, ali i dalje jednako oštar.

- Crveni kartoni nisu mogli biti dosuđeni. Primjerice, prvi je bio eventualno za žuti, ali nikako za isključenje. Nije nam bilo suđeno pobijediti jer je nemoguće igrati protiv 12 igrača - aludirao je Kovač na engleskog arbitra uz zanimljivu napomenu:

- Ajaxu je bilo dozvoljeno dovesti 200 ljudi na utakmicu, a nama otprilike 75. To je još jedan znak da nas Uefa ne želi u Europi.

Kovačev partner u sredini obrane bio je sličnog razmišljanja kad je suđenje u pitanju.

- Caellov drugi žuti karton je smiješan. To je bio običan prekršaj, kakvih na utakmicama ima mnogo - kazao je Dejan Lovren, koji je, silom prilika, veliki dio utakmice proveo na lijevoj strani obrane. Tamo ga je Luis Suárez nekoliko puta “poslao po ćevape”.

- On je najbolji igrač protiv kojeg sam igrao. Čovjeka traži Manchester United, što više od toga uopće treba reći? - zaključio je Lovren.

Priču o europskoj uroti začinio je Tomislav Rukavina koji je izjavio da je sudac samo radio po nalogu Uefe koja Dinamo ne želi u Europi.

Tako je završila još jedna tužna maksimirska večer. Bez gledatelja i bez Europe...

Jol: Tužno je bilo ozračje na stadionu

Tužno je bilo ozračje na stadionu. Bili smo bolja momčad u prvih pola sata, no i u to vrijeme je Dinamo stvorio tri odlične prigode koje srećom po nas nije iskoristio. Očekivao sam, nakon prvog, pa drugog isključenja domaćih, uvjerljiviju pobjedu, no promašaji i pogreške uvelike su bili uvjetovani teškim terenom. Ne mislim da je još u našoj skupini sve odlučeno, jer Temišvar još može osvojiti šest bodova, ali nadam se da će ih Dinamo ovdje zaustaviti u zadnjem kolu i time nam pomoći, rekao je trener Ajaxa Martin Jol.

Tomislav Butina 8

- vjerojatno nikad u nekom domaćem porazu Dinama igrač utakmice nije bio njegov vartara, no ovoga puta zahvaljujući budnom Bući izbjegnuta he blamaža

Oelilton Etto 5,5

- Taktički manjkav, što mu je mana, nije mogao biti prevaga protiv bržih, jačih, boljih suparnika na lijevom boku Ajaxa

Dejan Lovren 5,5

- dobro se držao u paru s Kovačem, no nakon što je kao taktička žrtva prebačen na lijevu stranu bio je osuđen na statiranje

Robert Kovač 6

- koliko-toliko držao domaću obranu i iznosio loptu sa svoje polovice, ova mu je utakmica bila labuđi pjev ove jeseni

Leandro Cufré 4

- laktom pokušao kompenzirati opetovanu nemoć protiv mlađeg, bržeg i jačeg Suareza, za što sudac nije imao razumijevanja

Ivica Vrdoljak 5

- suparnici su na njega uvijek dolazili s jednim čovjekom viška, a u skok-igri nije se uspio nametnuti

Daniel Calello 5

- drugi Dinamov tragičar, makar mu je drugi žuti karton po svemu sudeći prestrogo dodijeljen. Nije imao kome dodati okomitu loptu, izgubljen u prostoru

Ivan Tomečak 6

- najbrži Dinamov igrač solidno se nosio s podjednako brzim, ali fizički jačim suparnicima, posebno crnoputim Anitom. Stvorio dvije priogode.

Jorge Sammir 5

- Brazilski carinik lopte pokazao da nema što tražiti u modernom, zapadnoeuropskom nogometu, limit su mu HNL i srodne lige

Pedro Morales 5

- Slično kao i Sammir, s time da je ovoga puta pokazao više malodušja nego dosad, kao da je izgubio svaki motiv igranja u Dinamu

Ilija Sivonjić 5

- usamljen u špici, prespor u reakciji, nemoćan da pobjegne bržim Ajaxovim stoperima, nespretan u jedine dvije prigode

zamjene

Tomislav Barbarić 6

– popunio zadnji red nakon isključenja Cufréa

Mathias Chago 5,5

- trudio se odraditi defenzivne zadaće sa suigračem manje

Luis Ibáñez –

- ušao nakon isključenja Calella, igrao premalo za ocjenu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 05:06