DVOBOJ GOLGETERA

BITKA ZA NAJBOLJEG STRIJELCA HNL-A Čop vs Kramarić: Tko će prestići Leona Benka?

Normalno je pitanje, što bi bilo da je Kramarić ostao u Dinamu, da je bilo više strpljenja s njim
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Borba je počela još na pripremama. “Plavi 9” ili “Plavi 90”, takva je bila dvojba, hoće li u Dinamovu napadu igrati Andrej Kramarić ili Duje Čop. Kramarić je došao iz Lokomotive, nakon odlične sezone i 15 pogodaka u HNL-u, vratio se u Dinamo. Čop se, pak, vratio nakon tromjesečne stanke zbog ozljede leđa, gladan golova, motiviran.

- Od obojice puno očekujem. Njih dvojica su ravnopravni kandidati za mjesto u špici - govorio je tada Kruno Jurčić.

Iako je Čop imao startnu prednost, a na početku sezone vidjelo se da je broj 90 pobijedio broj 9. I krenuo sjajno. Pogodak u Superkupu, pa gol Foli u Europi, onda i dva Osijeku. Do druge epizode u ovoj borbi. Utakmice sa Zadrom. Završilo je 3:0, dva je zabio Kramarić, jednog Čop. Tko bi tada rekao da će se za naslov najboljeg strijelca lige, sedam i nešto mjeseci kasnije, boriti u različitim dresovima. Došla je treća epizoda - Koprivnica. Prva utakmica Zorana Mamića - trenera na klupi Dinama. Utakmica u kojoj je Andrej Kramarić ostao na klupi. I nakon nje - eksplodirao. Pred svima se pojadao novinarima da ovako više ne ide i nema smisla, da je bolje da ode iz Dinama. Mamić mu nije oprostio, Kramarić više nije odijevao Dinamov dres. Otišao je na Kantridu, a onda se ubrzo vratio u Koprivnicu i baš na tom stadionu zabio svoj prvijenac za novi klub. U petak je, pak, u Sigetu svladao Čovića i zabio svoj 14. pogodak ove sezone u HNL-u. Za Rijeku 12., broje se i ona dva iz Dinama. Na gol je do Benka, kojega tu više nema, sigurno je da će ga prestići.

Kad se već sve događa u Koprivnici, ovdje je startala i najnovija epizoda dvoboja Čop - Kramarić. Četiri utakmice Čop nije zabio, a onda je subotu dao Slavenu tri komada, treći prekrasnim “škaricama” i došao do brojke 13! Na samo jedan do Kramarića, a i on će vjerojatno prestići Benka. Uključio se Dinamov napadač ravnopravno u bitku za golgetersku krunu HNL-a.

- Drago mi je zbog Čopa, jako dobro je odradio pripreme, krenuo s pogocima u proljetnu polusezonu. Onda jednu utakmicu nije zabio, stvorio je sam sebi pakao. Sad je postigao hat-trick, vjerujem da će mu pasti teret s leđa i da će tako nastaviti. Zaslužio je svojim radom te golove - rekao je nakon susreta u Koprivnici Zoran Mamić.

Ukupno je Čop u svim natjecanjima ove sezone zabio 23 gola (13 u HNL-u, šest u Kupu, tri u Europi, jedan u Superkupu), Kramarić je na 24 (14 u HNL-u, osam u Kupu, dva u Europi). Normalno je pitanje, što bi bilo da je Kramarić ostao u Dinamu, da je dobivao više šansi, da je bilo više strpljenja s njim. Bi li on i Čop bili savršen tandem? Ili je možda ovako bolje, i jedan i drugi dobili su zraka, imaju minutažu, igraju i zabijaju. Premda, ono što je zanimljivo, po njihovu osobnom mišljenju ispada da su mogli sjajno funkcionirati, da uopće ne smetaju jedan drugome.

- Najviše volim igrati u špici, u toj se ulozi najbolje osjećam - stalno je ponavljao Čop i uoči početka sezone dobio od Jurčića i klupskih čelnika najavu da će uglavnom biti špica.

- Ja nisam samo špica, ja više volim igrati malo povučenije, sudjelovati u igri, imati loptu u nogama - govorio je, pak, Kramarić.

No, on je uglavnom bio “devetka”, Jurčić ga je vidio najviše u toj ulozi i od nje ne može pobjeći čitavu karijeru. Tko zna kako bi izgledalo u Dinamu igrao polušpicu da je Čop igrao špicu, a Kramarić “ubijao” iz drugog plana. Nikad nećemo saznati, to je “voda ispod mosta”. Čop se uglazbio sa Soudanijem i Fernandesom, Kramarić s Benkom, kojega sad mora i nadomjestiti. U snovima im je negdje ideja da bi svojim pogocima, nastave li ovako, mogli “slomiti” izbornika i upasti u zadnji vlak za Brazil, na tom putu naslov najboljeg strijelca mogao bi igrati važnu ulogu. Nekad su bili tandem u mladoj reprezentaciji, a otpočetka sezone krenuli su u dvoboj. U Koprivnici su im se ljetos putovi rastali, sad su im se na istom mjestu, na neki način, sastali. Duje Čop zabio je tri gola i ušao u borbu za vrh ljestvice strijelaca. Benka više nema, sve je na njima dvojici. “Plavi 90” ili “Bijeli 91”?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 05:41