TEŽAK OPORAVAK

ŽIVOTNA DRAMA BUBNJARA MAGAZINA 'Bio sam u komi i sasvim slijep. Danas opet sviram. Ja sam hrvatski Ray Charles'

‘Sedam sam dana proveo u komi, kao biljka. Nakon 21 dana izašao sam iz bolnice, bilo mi je dosta’

Da mi je netko prije samo pola godine rekao da ću danas biti presretan zato što imam deset posto vida, u čudu bih ga gledao. Ali nakon što sam gotovo dva mjeseca bio potpuno slijep zbog posljedica teškog moždanog udara, shvaćam koliko je tih deset posto vida prekrasno i dragocjeno. Jer, nepunih pet mjeseci nakon što me 9. prosinca šlagiralo, ja se danas po kući mogu kretati sasvim samostalno, bez ičije pomoći.

Za neke veće avanture pomoć mi još uvijek treba, pa u šali kažem da me kroz život žena vodi, a kći vozi. Ali, napredujem! Napredujem iz dana u dan, a liječnici su prezadovoljni mojim čudesnim oporavkom koji pripisuju mom zdravom organizmu i snazi volje - kaže Ante Miletić, bubnjar grupe Magazin.

Oduvijek bio umjeren

Šezdesetdvogodišnji barba Ante, dobri duh Magazina, proteklu zimu neće, kaže, pamtiti po dobru. Zla sreća zaskočila ga je početkom prosinca, kada je iz čistog mira dobio moždani udar.

- Baš ništa nije dalo naslutiti da će me strefiti. A nije da se nisam pazio. Oduvijek sam umjereno jeo i pio, tek pokoju čašicu bevande iza ručka. I onda, odjednom, moždani. Nokautiralo me kad sam bio doma, vele moji da sam se samo srušio. Odmah je došla hitna pomoć, pa su me prevezli u bolnicu gdje sam sedam dana proveo u komi, poput biljčice. U bolnici sam ukupno ostao 21 dan, a onda nisam više mogao tamo izdržati nego sam gotovo zbrisao doma - priča Ante koji se kući, u Kaštela, vratio slijep.

Nije očajavao

- Mjesec i pol dana nisam vidio ni sunca ni mjeseca. Ali, nisam zbog toga očajavao ni klonuo duhom. Umjesto toga, napravio sam ono što sam radio cijeli život pa sam tako, nepunih mjesec dana nakon moždanog udara, sjeo za moje bubnjeve. Bilo je to 4. siječnja, a moji dečki iz grupe Magazin zafrkavali su me da sam pravi Ray Charles na bubnjevima - smije se glazbenik, koji je liječenje nastavio u Beču.

Potkraj siječnja vid mu se pomalo počeo vraćati. Sada, kaže, vidi obrise, siluete, boje... Više ne vuče desnu nogu dok hoda, a desna ruka ga sve bolje služi, premda još uvijek ponekad ima osjećaj kao da je malo utrnula.

12 kilograma manje

- Liječnici kažu da to nije normalno, pri čemu misle na moj fenomenalno brzi oporavak. Kako kažu, moje tijelo se samo oporavlja i to je super. Ja u šali govorim da u svakom zlu ima i nečeg dobrog, jer sam zahvaljujući moždanom udaru napokon stesao liniju. Naime, od prosinca do danas lakši sam za punih dvanaest kilograma. Sad još samo da u potpunosti progledam, pa mogu reći da sam opet na konju. Naravno, ne znam kada ću i hoću li ikad u potpunosti uspjeti vratiti vid. Oporavak od ovako teškog moždanog udara može trajati godinama, a liječnici su me upozorili i da postoji mogućnost da se nikad u cijelosti neću oporaviti. Ne brinem se zbog toga. Idem polako. Živim dan po dan i svemu se iznova radujem - kaže barba Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:32