BABY MODELI

‘Podržavat ću kćerkicu u želji za uspjehom’

Iako su se na prvom satu tečaja djeca trebala tek igrati, neke su djevojčice na iznenađenje svih počele oponašati odrasle manekenke
 Sandra Šimunović/CROPIX

Dječica uče kako hodati po modnoj pisti, kako pozirati pred fotoaparatom i slične tajne zanata jednog profesionalnog modela - riječ je o prvom manekenskom tečaju za djecu starosti od tri do pet godina, a čiji se prvi sat održao protekle subote u Zagrebu. Za početak su se djevojčice i jedan dječak uglavnom samo igrali balonima i lopticama, a na kraju su od profesionalne odgajateljice Ksenije, koja s njima radi tih sat i pol, dobili za nagradu Kiki bombone. Nešto kasnije pojedine su djevojčice počele hodati poput odraslih manekenki, glumiti da se nalaze na pisti i da poziraju, i tek tada je odraslima koji su ih gledali sa strane postalo očito da djeca, uglavnom, znaju gdje se i zašto nalaze.

- Nismo očekivali da će već na prvome satu raditi ono što rade modeli, mislili smo se s njima samo igrati, pustiti ih da se upoznaju s nama te međusobno - iznenadila se i sama organizatorica tečaja Marina Budanko, vlasnica modne agencije Fashion Team.

Izazov za organizatore

Ova se agnecija inače bavi dječjim modelima, samo što se nikada prije nisu odvažili održati tečaj za tako malene.

- Ne postoji velik broj agencija koje se bave dječjim modelima jer je to doista jako puno posla, i to neprestano - rekla je Budanko, priznajući da su uvrštavanjem ovoga tečaja sebi postavili velik izazov.

- Nakon što završi ovaj tečaj, organizirat ćemo našu, internu malu modnu reviju kako bismo vidjeli kojoj se djeci to sviđa, a kojima ne - utvrdila je Budanko jer, dodaje, na taj način želi spriječiti da se djeca prestraše ako se odjednom pojave na pravoj modnoj reviji, a oko piste gomila nepoznatih ljudi, fotografi...

No, kako će taj tečaj izgledati? Kako, uopće, učiti djecu da se ponašaju poput profesionalnih modela? Poznato je da su djeca “majstori” oponašanja i dovoljno je da nekoliko puta vide neku modnu reviju pa da preuzmu hod i držanje, koliko god to ponekad smiješno izvodili. Baš zato poanta tečaja nije da se djecu samo nauči hodati “manekenski”, nego pripremiti ih psihološki na trenutak izlaska na pravu pistu, kada nema vremena za objašnjavanje i ponavljanje.





Sve kroz igru

Ali i da se dijete, kada ga dovedu u neki studio na snimanje, ne prepadne, nego da donekle shvaća zašto je ovdje, tko je taj čovjek s velikim fotoaparatom u ruci okružen nekim čudnim kišobranima, zašto se mora presvući, zašto ga češljaju i šminkaju te zašto svi koji se nalaze u prostoriji “bulje” upravo u njega.

- Kako će tečaj odmicati, igrat ćemo se s njima manekena na improviziranoj modnoj pisti. Dakle, najvažnije je da čitav tečaj prođe kroz igru, da oni to shvate na taj način - navodi Budanko.

Zašto zapravo roditelji upisuju svoju djecu na manekenske tečajeve? Nemoguće je da je trogodišnje (pa i starije) dijete posjelo roditelje i jasno reklo: “Tata, mama, ja želim biti manekenka”.

- Roditelji ih upisuju jer djeca već od svoje druge godine života vole kod kuće pozirati, isprobavati odjeću... Imamo stupnjeve tečajeva kako bi djeca sama ustanovila žele li to ili ne, a nama kao agenciji nije cilj nagovarati dijete da se ovime bavi, a ni roditelje da šalju djecu na snimanja - objašnajva vlasnica agencije Marina Budanko, ističući da se djeca prije svega rješavaju osjeća stida i jača im samopouzdanje.

- Imali smo slučaj kada se djevojčica prije revije uplašila, rasplakala se i nije željela izaći na pistu. No, njezina ju je majka i dalje tjerala pa smo majku morali pozvati sa strane i objasnili joj da za time nema potrebe, jer dijete, ako bude htjelo, imat će drugu priliku - prepričala je Budanko.

A što kažu roditelji? Maja Klisura, majka troipolpolgodišnje Norin, kojoj je društvo radio dvogodišnji brat Dario, istaknula je da je njezina kći vrlo otvorena i komunikativna te da jako voli glazbu.

- Mislim da će ovakav tečaj pomoći u njezinu razvoju. Naime, roditelji svojoj djeci u nekim stvarima previše popuštaju, a ovako kroz igru i u grupi s drugom djecom ona će se spontano učiti disciplini, ali i lijepom ponašanju - priča majka i odgovara da uopće ne smatra da će njezina kći samo zato što je na manekenskom tečaju morati i raditi kao manekenka, ići na snimanja i slično.

- No, ako bude dobila neki angažman, ne bih bila protiv toga. Uvijek ću je podržavati da bude uspješna - zaključila je majka malene Norin.





‘Premlada s 13’

Za mišljenje o idealnoj dobi za početak bavljenja manekenstvom pitali smo i iskusnu Tihanu Harapin-Zalepugin. - Upravo sam otpravila iz agencije jednu djevojku od 13 godina, smatram da je premlada - utvrdila nam je vlasnica modne agencije Talia Model. Agencija koju vodi Harapin-Zalepugin ne bavi se dječjim modelima, a vlasnica napominje kako se ona u takvo što ne bi upuštala, iako, naglašava, ne bi trebalo osuđivati ni roditelje ni agencije, a u konačnici ni klijente koji rade s djecom.

Dodaje da roditelji čija se djeca time bave prije svega moraju imati dobre savjetnike, a u agencijama djecu mora nadzirati dječji psiholog. Ako sve ostane na razini igrokaza i glume, onda je to u redu.

- No, što ako dijete ponese pista, fotoaparati, pljesak, slava... A onda za 10 godina toga više nema i sad vi njemu objasnite zašto. Kako ćete djevojčici kasnije objasniti da nije za pistu, da nema ni tijelo ni lice za taj posao - upozorila je Harapin-Zalepugin.

Navodi da je i sama u slučaju pojedinih svojih manekenki, Vedrane Linardić, Nadje Božić, Kristine Šitum i Nives Vintić, počela raditi rano, dok su još bile djevojčice od 14 godina.

- Ali bila sam užasno oprezna. Primijetila sam na njima da one to mogu, inače se nikako ne bih u to upuštala - dodaje Tihana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 22:36