POVODOM MAJČINA DANA

Čakovec je najbolji grad u Hrvatskoj za mame s malom djecom

Najbolje škole, u cjelini, ipak su u Zagrebu. U metropoli je čak devet od 25 najboljih srednjih škola u državi, a u njoj je i najkvalitetnija zdravstvena zaštita i najšira paleta ponuđenih izvanškolskih aktivnosti
Zagreb 101009.Udruga Roda organizirala je javno dojenje na trgu bana J. Jelacica u Zagrebu pod nazivom proslavimo dojenje zajedno. To je akcija koja se provodi sirom svijeta i u kojoj se okupljaju majke s djecom i doje zajedno na javnom mjestu, reklamirajuci na taj nacin dojenje u javnosti i saljuci poruku da dojenje na javnom mjestu mora biti zasticeno i prihvaceno, te time ohrabruju i druge majke da se odvaze hraniti svoje dijete bilo gdje i na taj nacin i stvarno ucine dojenje onakvim kakvo jest - jednostavno i prakticno.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Siniša Sunara / CROPIX

Čakovec, Karlovac, Rijeka, Samobor i Bjelovar najbolja su mjesta u Hrvatskoj ako vam je stalo da vam dijete dobije najbolje obrazovanje. Pula, Ploče, Prelog, Ilok i Kutina među najboljim su mjestima u Hrvatskoj po broju slobodnih mjesta u dječjim vrtićima i broju učitelja po jednom đaku. Sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u tim gradovima nećete morati potezati veze da biste dijete poslali u vrtić, niti će pohađati školu organiziranu u tri smjene.

Noćna mora

Manji gradovi i oni srednje veličine najpovoljniji su za majke s malom djecom i prema istraživanju koje je u Americi proveo web site The Daily Beast, grad Boise u državi Idaho, sa 205.000 stanovnika, najidealniji je grad za majke s malom djecom, a one velike i poznate gradove najbolje bi bilo izbjegavati. Tako je sunčani Los Angeles na samom začelju, na 194. mjestu, stepenicu prije je Washington, San Francisco je na 146. mjestu, a New York je negdje na sredini liste, na 117. mjestu. Razvijenost mreže brige o djeci, kvaliteta zdravstvene zaštite za majke i djecu te kvaliteta obrazovanja glavni su kriterij kojim se rukovodio američki internetski portal.

Ako vam je stalo da vam dijete dobije dobro obrazovanje, idealno je da živite u Čakovcu: tamošnja gimnazija je na prvome mjestu top-liste 25 najboljih hrvatskih gimnazija koju je Jutarnji list objavio lani, nema gužve ni u školama ni vrtićima. Kvalitetne srednje škole i pristojan omjer slobodnih mjesta u vrtićima imaju i Karlovac, Rijeka, Samobor i Bjelovar.

Najbolje škole ipak su u Zagrebu. U metropoli je čak devet od 25 najboljih srednjih škola. U glavnom gradu države imat ćete i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu, ali i veliku noćnu moru ako nemate bake pri ruci koje bi vam pričuvale djecu. Prema podacima Ministarstva obitelji, 149.300 djece je u vrtićima ili gotovo 57 posto djece predškolske dobi.

Odgoj u Americi

- Zagreb pruža neusporedivo više mogućnosti nego neki manji grad: od vrtića s vegetarijanskom prehranom do sportskih i kreativnih radionica - kaže Branka Bajt, majka dviju djevojčica. Najveća mana Zagreba je to što ne možete dijete pustiti da se samostalno igra na ulici kao što bi to moglo u manjem mjestu. Branka, suvlasnica tvrtke za strateški marketing i branding Okomito, može uspoređivati Hrvatsku i Ameriku, gdje je rodila prvo dijete, Zagreb sa St. Louisom i Požegom gdje je rođena. Iako je prema istraživanju The Daily Beasta St. Louis tek na 184. mjestu, Branka je oduševljena gradom u kojem je prvi put postala majka. Zdravstvena usluga ne može se usporediti s onom u Hrvatskoj, trudnice se tretira kao da su u luksuznom hotelu - sjeća se Branka Bajt.

- Najviše mi je žao zbog razlike u kvaliteti školovanja i odgoja djece: u SAD-u se svatko potiče da bude svoj, a kod nas se različitosti ne prihvaćaju. Kod nas te tjeraju da se uklopiš i budeš što neprimjetniji dio cjeline, dok te u Americi već od treće godine života potiču da se izraziš u onome u čemu si najbolji. Zato i jesu uspješniji od nas - kaže Branka Bajt.

Liste čekanja

Ivana Zanze iz udruge Rode kaže da idealno mjesto za življenje u Hrvatskoj za roditelje ne postoji, a gotovo da možemo reći da ne postoji niti “dobro mjesto za roditelje”. “Neke sredine nude određene mjere, ali potpunog servisa koji bi roditeljima olakšavao život - nema, niti roditelji imaju osjećaj sigurnosti da će mjere i servisi koji im trenutno jesu dostupni i potrajati”, objašnjava.

- U velikim gradovima roditelji imaju više mogućnosti, lakše mijenjaju ili nalaze posao, ali teže je osigurati čuvanje djeteta i upisati dijete u jaslice i vrtić, liste čekanja su velike, teže je osigurati brigu o školarcu tijekom ljetnih i zimskih praznika, nemate susjedu ili tetu kojoj sedmogodišnjaka možete ostaviti kad je naprimjer Dan škole - kaže Ivana.

Hrvatski sabor donio je Nacionalnu populacijsku politiku, skup mjera koji bi trebao olakšati život roditelja i djece i uopće potaknuti parove da se odluče na roditeljstvo. Unatoč tome što imamo nacionalni plan, rijetki gradovi i općine provode osmišljen i njima prilagođen program. Najčešće su to izolirane mjere poput jednokratne novčane pomoći kod rođenja djeteta, subvencioniranja vrtića ili školske prehrane. Zato u Rodama poručuju da imamo odličnih inicijativa, ali nažalost ne i sveobuhvatnih mjera koje bi stvarno pomogle roditeljima.

Liste čekanja

Onima koji su se najviše potrudili da olakšaju život mladim majkama, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti će 15. svibnja, na Međunarodni dan obitelji, dodijeliti priznanje Lokalna zajednica prijatelj obitelji. Dosad su ga dobili Koprivnica, Solin, Dubrovačko primorje i Blato na Korčuli.

- Veseli nas što je interes sve veći, od 2007. kad smo prvi put dodijelili to priznanje. Cilj nam je da potaknemo natjecateljski duh među lokalnim sredinama kako bi učinile sve što mogu da poboljšaju uvjete za mlade obitelji - kaže Stjepan Adanić, državni tajnik za obitelj.

Preduvjeti za majčinstvo kod nas

- Preduvjeti za normalan život danas nisu samo posao i stan. Roditelji trebaju i osiguran smještaj za svoje dijete u jaslicama i vrtićima, po cijeni koju oni mogu i platiti.

Trebaju mogućnost cjelodnevnog boravka i prehrane za školarce, brigu o djeci tijekom školskih praznika, dok su roditelji na poslu. Trebaju sigurnost da zbog izostanka zbog bolesti djeteta neće taj posao i izgubiti - ističe Ivana Zanze iz udruge Roda.

Hrvatska je na 27. mjestu ljestvice, a najbolje uvjete imaju Norvežanke

Majkama je najbolje u Norveškoj, najgore u Afganistanu, a Hrvatska na 27. mjestu, ispred SAD-a.

11. godišnje izvješće vodeće neovisne organizacije za djecu, Save the Children, Hrvatsku svrstava na 27. mjesto od 160 zemalja, dok je na zadnjem - Afganistan.

U izradi godišnjeg indeksa ta organizacija, s glavnim tajništvom u Londonu, ocjenjuje brojne čimbenike, a Hrvatska zauzima 27. mjesto prema kvaliteti života majki, a 25. po kvaliteti života žena.

Po kvaliteti života djece Hrvatska zauzima 32. mjesto. Iza Norveške, na 2. je mjestu Australija u skupini razvijenih zemalja, a slijede Island, Švedska, Danska, Novi Zeland, Finska, Nizozemska, Belgija i Njemačka.

Hrvatska je svrstana u kategoriju 43 razvijenije zemlje. Od zemalja u regiji Slovenija je znatno ispred, na 16. mjestu, Austrija je zauzela 26., a Mađarska 21. mjesto.

Iza Hrvatske su na 28. mjestu Sjedinjene Države, a iz regije Srbija je na 26., Bosna i Hercegovina 41., Makedonija 42. i Albanija na posljednjem, 43. mjestu u skupini razvijenijih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:24