NJEMAČKA - GANA 1:0

Özil doveo Njemačku na prvo mjesto u skupini, Gani pomogla Australija

ZAGERB - Na kraju se dogodilo to da su oba suparnika “nogometnoga grada” otputovala prema osmini finala. Njemačka je pobijedila Ganu sa 1-0 i nogometnom puku osigurala nedjeljnu poslasticu uz ručak - osminu finala protiv Engleske u 16 sati. Utakmicu koja će imati slasne najave na obje strane, a završit će izvođenjem jedanaesteraca.

Ovakav rasplet u prvoj polovici skupina Svjetskog prvenstva ponudit će polufinalista iz kvarteta na koje vjerojatno nitko ne bi stavio ni pet lipa: Urugvaj, Republika Koreja, Sjedinjene Države ili Gana. Kada se otrijezne od slavlja nakon pobjede protiv Slovenije, Englezi će se lupati po glavi jer će shvatiti kakvo su društvo ispustili.

Iako je utakmica između Gane i Njemačke dugo bila “suha” što se tiče pogodaka, nikako nije bila dosadna. Poluvrijeme je komotno moglo završiti 3-3. Najbolju priliku nakon četvrtine utakmice imao je kasniji junak Mesut Özil. Nakon mlakog udarca kojeg je u situaciji “jedan na jedan” Kingson lakoćom ukrotio Njemačka ga je klela, ali sve je vratio u 60. minuti. “Spielmacher” Werdera je na dvadesetak metara od gola primirio loptu i poslao ju uz vratnicu. Najbolja prilika Gane došla je u odgovoru na spomenuti promašaj Özila. Asamoah Gyan je glavom poslao loptu prema donjem kutu, vratar Neuer ju promašio, a Lahm (rukom ili prsima?) izbacio s gol-crte.

Nakon što je Njemačka izbjegla da prvi put nakon 1978. godine dvije utakmice zaredom ostane bez pogotka, Gana je krenula po izjednačenje da ne bi ovisila o drugoj utakmici. No, napadi su bili jalovi pa su nakon utakmice proživjeli nekoliko minuta straha prije nego što su saznali željenu vijest iz Nelspruita.

Utakmica Njemačke i Gane raritetna je jer su s dvije strane bili braća po ocu, Nijemac Jerome Boateng i Ganac Kevin Prince Boateng. “Princ” je poznat po ne baš plemenitom startu kojim je ozlijedio Ballacka u finalu FA kupa, ali sinoć u potezima njemačkih reprezentativaca nije bilo zle krvi ili naznake osvete.

Možda i zbog onoga što je Kevin Prince Boateng izjavio, a SportBild objavio na dan utakmice.

- Mnogo Nijemaca, od kojih su neki nogometaši, čak i reprezentativci, zahvaljivali su mi jer sam ih oslobodio Ballacka. Kazali su mi da je Njemačka bez njega bolja.

Ta izjava je skandalozno odjeknula u njemačkoj javnosti i među čelnicima Saveza, a do ovoga trenutka nitko od njemačkih igrača nije na nju reagirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:37