SJEĆANJE NA 1966.

Englezi neka pripaze, poslovica kaže: 'Oteto - prokleto'

Utakmica protiv Njemačke je posljednja šansa jedne engleske generacije za koju su vjerovali da će učiniti velike stvari
 AFP

JOHANESBURG - Nedjelja, 27. lipnja bit će “just a perfect day”. Perfektan dan za nogomet, jedna od najuzbudljivijih utakmica na ovom prvenstvu, sudar dvije velike nogometne nacije koje su obilježile svjetsku nogometnu prošlost. Engleski novinari će opet istraživati je li možda nekom igraču “Elfa” djed bio pilot koji je bombardirao London, možda će neki novi Harry Harris, novinar Mirrora, pokucati na vrata njemačke ambasade u Pretoriji i “objaviti rat Njemačkoj”. U sjećanju cijelog nogometnog svijeta još se vrti onaj nikad razjašnjeni gol Geoffa Hursta iz 1966., jedanaesterci u Torinu 1990., ili trijumf njemačkog nogometa na EP-u 1996. na Wembleyju.

Za razliku od Njemačke koja je, unatoč porazu od Srbije, ostavila dobar dojam, Englezi su se danima tresli pred “nogometnim deminutivom”, Slovenijom, 25. reprezentacijom svijeta. Nakon pobjede nad “planinarima”, čak je i do grla zakopčani Capello bio sretan kao malo dijete, makar je samo “zgazio” jednu momčad iz trećeg nogometnog svijeta.

Liga puna stranaca

Utakmica protiv Njemačke je posljednja šansa jedne engleske generacije za koju su vjerovali da će učiniti velike stvari. I ta generacija na zalasku, koja je zakazala na svim turnirima, u nedjelju ima zadnju priliku. James (40), Cole (30), Ferdinand (32), Terry (30), Gerrard (30), Lampard (32), Heskey (32) plešu “posljednji tango u Bloemfonteinu”. Do svjetskog prvenstva u Brazilu bit će samo bogati “starci”. I ne vidimo previše novih igrača, ligu su im preplavili stranci, Afrikanci i Balkanci, engleski nogomet je bez perspektive. Jedina perspektiva su Wayne Rooney, James Milner ili Theo Walcott. A to su samo trojica…

Ukraden finale

Prokletstvo “ukradenog finala” Nijemcima iz 1966., kada je švicarski sudac Gottfried Dienst priznao Hurstov gol u 101. minuti, zbog kojega je zaradio plemićku titulu, do danas progoni Engleze. Istina, Nijemci su im uzvratili već 1970. u Meksiku (3-2), pobijedili su ih i na SP-u u Italiji 1990., u Torinu su Nijemci bolje pucali jedanaesterce (4-3). Ali, Beckenbauer, koji je igrao 1966. na Wembleyju, nije zaboravio ni oprostio - komentirajući ovo prvenstvo u svakoj kolumni uglavnom se bavi “groznim engleskim nogometom”.

Iako je i njemački nogomet prepun stranaca, oni neće uništiti nogomet u svojoj zemlji, kao što to upravo čine u Engleskoj. Njemačka će uvijek sastaviti dobru nacionalnu momčad, makar u njoj igra sve više Poljaka, Turaka i ostalih emigranata…

Engleska više nema ni Alfa Ramseyja, pobjednika iz 1966. godine, ona izbornike - uvozi i skupo ih plaća. Pokušavaju kupiti najbolje, međutim, nogomet je čudan sport, u kojemu i nogometni Liliputanci, poput Alžira i Slovenije, tjeraju strah u kosti naciji koja je izmislila nogomet. I koja se već 44 godine ne može osloboditi prokletstva. Kaže poslovica - oteto-prokleto!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 21:09