PATOLOŠKI MAJČINSKI OSJEĆAJI

Ljubomorna sam na vlastitu kćer jer me muž zbog nje zapostavlja

Muževi zbog djece mogu zapostavljati žene onako kako one obično zapostavljaju njih kada postanu majke

Godinama su pokušavali dobiti dijete, začeće im je postalo gotovo opsesija, no kad im se najveća želja napokon ispunila, odnos im je počeo pucati.

Otac se sve više posvećivao kćeri, i to do mjere da je počeo zanemarivati suprugu. Za nju više nije imao vremena, a i želja je postajala sve slabija, kao mu njezina nježnost i toplina više nisu potrebni...

Nježnost preko mjere

To je istinit je i neusamljen primjer. Osjećaj zapostavljenosti žene nakon što je u obitelj došlo dijete, uglavnom kći, čest je slučaj, a psihijatrica Sandra Ferenčić-Ćuk definira da “nježnost koju bi trebao dati ženi muž preko mjere daje isključivo kćeri”.

Doktorica kaže da u svojoj praksi često uočava ovaj problem iako joj se zbog njega nikada nitko nije direktno obratio.

- Ali ne zato što taj problem ne postoji, baš suprotno, nego zato što se o tome nitko ne usudi govoriti. Ženi je neugodno takvo nešto izgovoriti jer bi muškarac mogao pomisliti da ona u tome vidi nešto spolno - objasnila je Ferenčić-Ćuk.

Partneri u drugom planu

Slično odgovaraju i mnogi drugi psihijatri i psiholozi s kojima smo razgovarali. Primjerice, psihologinja i psihoterapeutkinja Ana Milčić-Horvat primjećuje da parovi nakon što dobiju dijete stave partnerski odnos u drugi plan.

- Naprosto zato što dijete traži puno više pažnje i brige, egzistencijalno ovisi o roditeljskoj skrbi, pa smo skloni partnera početi uzimati zdravo za gotovo i to je zamka u koju upadne gotovo svaki par koji je dobio dijete - pojašnjava.

- Ne zanemarujte svoj partnerski odnos, odvojite vrijeme samo za vas dvoje, izađite van. Vaša djeca rastu iz vašeg odnosa, koliko je on dobar toliko će vaša djeca biti sigurna, sretna i stabilna - savjetuje Milčić-Horvat.

Slično je spomenula i Ferenčić-Ćuk.

- Nije dobro da dijete ili djeca potpuno roditeljima organiziraju život. Za djecu je bolje da im roditelji postave granice, da mama i tata ponekad negdje odu bez njih, u šetnju, na kavu, pogledaju film u miru i slično. Tata i mama moraju imati svoje vrijeme da se vole - jednostavno objašnjava Ferenčić-Ćuk.

U određenoj dječjoj dobi povezivanje s roditeljem suprotnog spola je posve normalno, upozorava Ana Milčić-Horvat.

- ‘Kada budem velika, udat ću se za tatu’, ‘Tata je moj muž’, ‘Hoću da me tata vodi u vrtić, mama, makni se’, česte su rečenice malih djevojčica. Brojni kliničari u su svojim praksama primijetili veću naklonost djece između tri i šest godina roditelju suprotnog spola. To je normalna razvojna faza i nije nikakav razlog za brigu. Možda nekim majkama to teško pada jer više nisu svojim kćerkicama na prvom mjestu, no važno je to shvatiti kao fazu i ne interpretirati kao da vas dijete više ne voli - objasnila je Milčić-Horvat. Očeve zato savjetuje da pripaze i ne postanu pretjerano popustljivi prema kćerima.

- U protivnom ćete na taj način još više potkrijepiti njihovu naklonost, koja tada može prerasti u iskorištavanje - upozorila je.

Treba razlikovati i slučajno od namjernog zanemarivanja, ističe psihijatrica Ferenčić-Ćuk.

- Manipulativna pažnja oca prema kćeri je sasvim druga stvar. Bila sam svjedok situacije u kojoj je 15-godišnja kći sjedila u očevu krilu i govorila protiv majke, u smislu ‘daj se razvedi od nje’. To je već patologija - navodi psihijatrica.

‘Hodanje’ s vlastitim ocem

Pretjeran odnos otac - kći može biti loš za nju kada odraste, kao u sljedećem primjeru. Mlada žena do svoje 30. i neke godine života nikada nije imala dečka i još je bila nevina.

Otkad joj je umro otac, u novčaniku nosi njegovu sliku, ali ne i majčinu (iako se ispostavilo da joj je majka posve ispravna i draga osoba), te traži baš takvog dečka. Ona je zapravo cijelo vrijeme “hodala” sa svojim ocem. Potrebne su godine da se žena ili djevojka “otarasi” tog otrovnog odnosa, komentira je Ferenčić-Ćuk.

Koji su razlozi nastanka jednog takvog odnosa? Sandra Ferenčić-Ćuk navodi dva moguća: jedan je da muškarac u odnosu otac - kći “hrani svoju mušku moć”.

- On želi biti moćan i jak te onaj koji ima kontrolu, a to može biti svojem djetetu. To su, uglavnom, nezreli muškarci, narcisoidne ličnosti koji svoje žene vole dok su mlade, a poslije svoje kćeri. Pritom ne mislim na nešto seksualno. Nije rijetkost da se takvi muškarci razvedu, a onda pronađu partnericu koja je gotovo vršnjakinja njihovoj kćeri - navodi Ferenčić-Ćuk.

‘Ona me može prevariti’

Drugi razlog nije ništa manje ugodan, a riječ je o muškarčevoj potrazi za “čistoćom” koju ne vidi u supruzi, jer ona je “prljava”, ona ga može prevariti, ona je “potrošena”, dok je kći sve suprotno.

- Neću detaljno opisivati njihov obiteljski slučaj, no jedan od tih muškaraca ustvrdio mi je da se ‘jedino s kćeri osjeća čist’, a sa suprugom to ne može jer ona je ‘prljava’, ona ga može prevariti - kaže dr. Ferenčić-Ćuk.

Brakovi su ranjivi upravo u vrijeme kad su djeca mala

Britney Spears

Svojeg drugog supruga, Kevina Federlinea, za kojeg se udala 2004. godine, ostavila je u studenom 2006., samo mjesec dana nakon što je rodila drugog sina Jaydena Jamesa

Kate Hudson

Udala se za Chrisa Robinsona 2000. godine, a problemi u braku počeli su nakon što je 2004. rodila sina. Dvije godine kasnije par se razišao, a 2007. službeno su se razveli

Paul McCartney

Nevolje u raju s drugom suprugom Heather Mills počele su godinu dana nakon što je Heather rodila kćer Beatrice Milly, a par se 2006. godine razišao te je razvod okončan 2008

Chris Rock

Brak ovog 45-godišnjeg hollywoodskog komičara preživio je krizu prije četiri godine, dakle upravo u vrijeme kada su njegove kćeri Simone i Zahra imale četiri odnosno dvije godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 22:36