PRVI PUT

Za najtinejdžera u Hrvatskoj nisu dovoljne samo dobre ocjene

Jedan od uvjeta koji su mladi natjecatelji morali zadovoljiti jest i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima poput volontiranja...

Traže se najbolja tinejdžerka i najbolji tinejdžer - tako glasi službeni moto projekta koji su prije nekoliko mjeseci pokrenule diplomirane ekonomistice Ivana Delač Đolo i Deana Leko - a finale, u kojem će se sučeliti deset djevojaka i isto toliko mladića, održat će se u nedjelju, u Cinestaru u zagrebačkoj Branimirovoj ulici.

Zahtjevni kriteriji

Jesu li presudile atraktivne nagrade (pobjednica i pobjednik dobivaju laptop, mobitel, tečaj stranog jezika Berlitz, knjige, ručni sat, tečaj plesa, godišnju kartu za Cinestar, 7-dnevno ljetovanje u Tunisu za dvoje i par Diesel traperica) ili želja da se pokaže i dokaže da se u Hrvatskoj i znanjem može nešto postići, u svakom slučaju na ovo se natjecanje prijavilo više od dvije stotine kandidata iz cijele Hrvatske.

Traži se svestrana osoba. Ona mora imati vrlo dobar ili odličan prosjek ocjena, tijekom svog redovnog školovanja mora sudjelovati u nekim školskim natjecanjima iz sporta ili znanja, mora pohađati neku dodatnu školu, primjerice, muzičku, školu stranih jezika ili pak paralelno neku drugu srednju školu i, kao posljednji preduvjet, mora sudjelovati u izvannastavnim aktvnostima poput uređivanja školskog časopisa, različitih volontiranja ...

Prilično zahtjevni kriteriji nisu, međutim, obeshrabrili mlade kandidate koji su se, puni entuzijazma, prijavili preko internet stranice.

Dvije stipendije

- U polufinale smo pozvali 46 najuspješnijih, 23 djevojke i isto toliko mladića. Krajem veljače imali su test iz općeg znanja, informiranosti i kulture, potom je svatko održao kratku točku u kojoj su trebali pokazati koliko su svestrani, neki su recitirali, neki pjevali, drugi su pokazali svoj literarni i likovni talent, i na kraju su imali test socijalne osjetljivosti, koliko su osviješteni o problemima današnjice - pojasnila je pravila Ivana Delač Đolo, jedna od pokretačica projekta.

Ovaj afirmativan i edukativan projekt, kako ga opisuju, podržale su brojne poznate osobe, Gordan Kožulj, Leona Paraminski, Gordana Buljan Flander ..., a 500 karata za finale planulo je “u sekundi”. Finalisti i njihovi navijači jedva, kažu, čekaju testiranje. Novac dobiven od karata ići će za dvije godišnje stipendije štićenicima humanitarne organizacije Dora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:15