NOVA ADAPTACIJA SLAVNOG ROMANA

VLATKA VORKAPIĆ Moj ‘Ledeni mjesec’ na kruzeru ispred Dubrovnika neće biti kopija filma Polanskog

 Biljana Gaurina/CROPIX
Bit će to predstava o ljubavi i francuskoj ksenofobiji

Pod zastavom Dubrovačkih ljetnih igara iz Gruža će 28. srpnja u večernjim satima isploviti prema pučini brod s jednom palubom i potpalubljem. U njemu će se tijekom sat i pol plovidbe uprizoriti kazališna adaptacija Brucknerova slavnoga romana “Ledeni mjesec”, u režiji Vlatke Vorkapić. Radnja drame, dakle, bit će autentična i ambijentalna: u Brucknerovu romanu, kao i u čuvenoj filmskoj adaptaciji “Gorki mjesec” u režiji Romana Polanskog, priča o ljubavi i destrukciji odvija se na turističkom kruzeru, a u njoj sudjeluju četiri lika, odnosno dva ljubavna para.

Posebnost dubrovačke premijere “Ledenog mjeseca” je to što će zbog nje i Pascal Bruckner doputovati iz Francuske kako bi se ukrcao u Gružu. Redateljica Vlatka Vorkapić ovih dana u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održava probe s ekipom predstave. Razgovaramo isprve o idejama koje je francuski pisac iznio u “Ledenom mjesecu”.

Razne vrste pobjeda

- Ljubavi nije suprotna mržnja, već ravnodušnost, o tome govori Bruckner. Franz (tumači ga Robert Plemić, glumac varaždinskog HNK) prvo u svoju mrežu hvata dvije naivne mušice, Didiera ( Jure Radnić) i Beatrice ( Marija Šegvić). Zatim otvara intimnu priču koju je proživio s Rebeccom ( Sara Stanić), koja počinje jedne srpanjske večeri, baš kao i naša plovidba. Njihova ljubav na prvi pogled u četiri se godine transformira prvo u perverziju, zatim u dosadu, i na kraju u zlostavljanje. Kako bi postigli ravnotežu u svome odnosu, Rebecca i Franz jedno drugo pretvaraju u fizičke invalide. Roman, pa i predstava, reći će nam kako pobjeda nije uvijek najbolje životno rješenje: postoje pobjede koje vode u slijepe ulice, kao i porazi koji otvaraju nove puteve - obrazlaže redateljica.

Opscenost u predstavi

U nekom trećem planu Brucknerova romana nazire se kritika odnosa Francuza prema sjevernoafričkim doseljenicima.

- Franz je dio kašmirske ljevice, a njegova odabranica Rebecca kći tuniškog doseljenika, židovskog podrijetla. Franz prezire puk, koliko ga se desnica pribojava - nastavlja Vlatka Vorkapić. U predstavu će, najavljuje, uključiti i glazbenu podlogu, muzičke brojeve grupe Doktor Jojboli. Da nadjačaju buku brodskog motora.

Premda je Vlatka Vorkapić široj publici najpoznatija kao redateljica hit komedije “Sonja i bik”, ovo joj nije prva kazališna režija. Iza nje su predstave “Judith French” u Exitu, “Tko se boji Virginije Woolf” u splitskom HNK i “Oblak vila” u Tigar Teatru. Ono što povezuje njezine projekte jest promocija novih glumačkih lica. Ako je u “Sonji i biku” to bila Judita Franković, ovdje su svi, osim Roberta Plemića, mladi, široj publici, nepoznati glumci.

- Ne volim raditi uvijek s istim licima, kao kakav auto-pilot. Novi ljudi redatelju otvaraju nove kreativne vidike. Saru Stanić publika moguće zna iz Kulenovićeve serije “Crno-bijeli svijet”, Jure Radnić je član kazališta Trešnja, a Mariju Šegvić publika Igara poznaje iz projekta “Pisci u Sponzi”. Predstava će za navedene glumce biti fizički zahtjevna zbog gabarita prostora igranja koji je tri metra širine i 11 metara duljine.

Hoće li biti opscenosti u predstavi?

- Pa rekla bih da je pitanje opscenosti u očima promatrača - kaže redateljica. Namjerno nije željela obnoviti svoje sjećanje na film romana Polanskog “Gorki mjesec” koji je pogledala prvi i zadnji put prije 23 godine.

- Bilo bi neozbiljno da radim copypaste Polanskog - kaže.

Scenarij u pripremi

Jedna je od rijetkih redatelja u Hrvatskoj koja je od postotka zarade filma - “Sonja i Bik” prodao je 100 tisuća kino ulaznica u Hrvatskoj i BiH - sebi mogla isplatiti redateljski honorar. Od filma nije odustala, novi scenarij je u pripremi, snimanje bi trebalo početi iduće godine. Tema filma je ravnateljica Dramskog programa Ljetnih igara Mani Gotovac, odnosno njezina romansirana autobiografija “Fališ mi 1 i 2”.

- Glavnu ulogu u filmu o tri desetljeća u životu jedne žene igrat će Judita Franković, “stara Manki” iz kazališnog uprizorenja knjiga Mani Gotovac. Fragmentarnost predloška daje mi u filmskome projektu veću mogućnost slobode kao autoru, nasuprot režiji Brucknera gdje sižejna određenost determinira i redatelja - otkriva Vlatka Vorkapić čija će predstava “Ledeni mjesec” nakon Ljetnih igara najesen nastaviti igrati u dvorani Gorgona MSU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 14:21