FIJASKO U KOPRIVNICI

Podravka će ‘oteti’ 10,6 % spornih dionica

Podravka Plurisu do kraja travnja ‘otima’ 10,6 posto spornih dionica
 Nikola Wolf/CROPIX

KOPRIVNICA - Podravka je pokrenula ovrhu nad imovinom varaždinskog Plurisa, pravnog sljednika Fime, kako bi naplatila financijske dubioze nastale u aferi Spice, otkrio je danas šef Uprave Miroslav Vitković na dioničarskoj skupštini u Koprivnici. Pluris ima vrijednu imovinu. Osim što je formalno vlasnik 10,6 posto spornih Podravkinih dionica iz afere Spice, u njegovu su portfelju vlasnički udjeli u Validusu, rovinjskoj Mirni, Varaždinskoj banci, Varteksu, hotelima Helios Pharos...

Žganeca nisu pustili

Uskoro bi pak mogao ostati bez 10,6 posto “Spice” dionica jer bi OTP i Podravka do kraja travnja trebali postići dogovor o njihovu statusu. Prva je opcija da ih otkupi Podravka, a druga da to učine mirovinski fondovi. Samo koju minutu prije Vitkovićeva izlaganja, šef Plurisa Dubravko Žganec nije se uspio probiti do dvorane u kojoj se održavala skupština jer su ga na ulazu zadržali Podravkini administrativci koji su mu priopćili kako je predao nepotpunu prijavu za sudjelovanje na dioničarskom skupu. Žganec će tako morati pričekati novu skupštinu koja bi se trebala održati u lipnju jer je jučerašnja propala zbog pat-pozicije mirovinaca i države koji su se pojavili s otprilike istim brojem glasova: po 35 posto. Da se Žganec i uspio pojaviti na Glavnoj skupštini Podravke, sve bi svejedno ostalo po starom. Za izmjenu kompanijskog statuta i izbor novog Nadzornog odbora, naime, potrebno je najmanje 75 posto glasova prisutnih dioničara.

Bez dogovora države i mirovinaca, dakle, nije moguće donijeti ni jednu odluku, a ako ne bude dogovora ni do sljedeće skupštine, nastat će opasan upravljački vakuum jer većini članova NO-a potkraj svibnja istječe mandat.

Branka Stipić: Friščić pobijedio, a podravkaši izgubili

Bez utjecaja na upravljanje

- Vjerujem u dogovor dioničara do sljedeće skupštine. Podravka i dalje ima Nadzorni i Upravu pa današnje skupštinske odluke ničim neće utjecati na normalno poslovanje kompanije - poručio je jučer šef NO-a dr. Ljubo Jurčić.

Financijski rizici

Čelnik Podravkine uprave Miroslav Vitiković napomenuo je na skupštini kako su već pokrenuti mehanizmi kojima će se poništiti velik dio financijskih rizika nastalih u aferi Spice. Osim ovrhe nad Plurisovom imovinom, Podravka očekuje i prodaju 37 posto rovinjske Mirne.

- Podravka je preuzela SMS-ov robni žig za masline i maslinovo ulje čiju proizvodnju namjerava pokrenuti. To su glavni prozvodi, a zasad se još ne zna koliko taj brend vrijedi - istaknuo je Vitković. Govoreći o poslovanju u ovoj godini, rekao je da je u prva dva mjeseca zabilježen pad prodaje od 40-ak milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:59