SVE PO STAROM

Država i mirovinci u pat poziciju: Propala skupština Podravke

Sljedeća skupština dioničara održat će se u lipnju, a ako se država i mirovinci i dotad ne dogovore nastat će opasan upravljački vakuum jer većini članova NO-a dotad istječe mandat
 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

KOPRIVNICA - Glavna skupština dioničara Podravke danas u Koprivnici nije donijela odluku o izmjeni Statuta i novom sastavu Nadzornog odbora tvrtke jer su suprotstavljene strane, fondovi na jednoj te država ojačana malim dioničarima na drugoj strani, imale isti broj glasova: po 35 posto.

Sljedeća dioničarska skupština trebala bi biti početkom lipnja jer dotad istječe mandat sadašnjoj Upravi i NO-u. No ako se mirovinci i država ni dotad ne dogovore, nastat će upravljački vakuum u Podravki jer većini članova NO-a istječe mandat, a bez dogovora krupnih dioničara nema ni njihova reizbora.

Najprije je propao službeni prijedlog da NO ima sedam umjesto 11 članova: tri iz redova mirovinaca, tri državna i jedan radnički. Omjer glasova bio je otprilike 50:50. Potom nije izglasan ni protuprijedlog HFP-a da NO ima devet članova: tri mirovinaca, pet državna te po jedan malih dioničara i radnika. Glasovanje je opet bilo neodlučeno - 50:50.

Dubravko Žganec, predstavnik Fime Ami koja drži oko 10,6 posto spornih dionica, nije mogao na Skupštinu jer u prijavu nije predao sve potrebne papire.

No ni s tim dionicama država i mali dioničari ne bi mogli izmijeniti Satut tvrtke i izabrati novi NO jer za obje odluke treba najmanje 75 posto glasova prisutnih dioničara. Bez dogovora države i mirovinaca, dakle, u Podravki ne može biti nikakvih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:35