PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
NOVO POGLAVLJE

Tko je dizajnerica koja je nakon 30 godina napustila luksuznu modnu kuću

Francuskinja Virginie Viard, koja je 2019. nasljedila Karla Lagerfelda, dolazi iz ugledne liječničke obitelji, mama ju je naučila šivati, a u Chanel je došla preko dvorskog službenika monegaškog kneza Rainiera.

Francuskinja Virginie Viard, koja je 2019. nasljedila Karla Lagerfelda, dolazi iz ugledne liječničke obitelji, mama ju je naučila šivati, a u Chanel je došla preko dvorskog službenika monegaškog kneza Rainiera.

Virginie Viard, kreativna direktorica kultne pariške kuće Chanel koja je dala otkaz, ondje je provela gotovo tri desetljeća, isprva kao asistentica, da bi na čelno mjesto došla 2019. nakon smrti legendarnog Kaisera Karla u veljači iste godine. Ova samozatajna 62-godišnja Francuskinja Chanelu se pridružila 1987. kao pripravnica za vezenje i visoku modu, a zanimljivo je kako joj moda nikada nije bila prvi izbor. Često je naglašavala da se ne vidi kao nasljednica Karla Lagerfelda, te da nije spremna preuzeti taj posao i biti u središtu pozornosti. "Nikad nisam nosila Chanel, čak ni dok sam tamo radila", izjavila je svojevremeno. Njezin izbor bili su Sybilla, Helmut Lang, John Galliano i Martin Margiela. Rođena je u Lyonu u obitelji liječnika, a odrastala je uz troje braće i sestru u Dijonu, gdje su se preselili nakon što je njen otac dobio posao u gradskoj bolnici. Virginie se ponekad odijevala u medicinsku sestru ili doktoricu, te pratila oca na posao i tako uveseljavala neke od njegovih pacijenata. "Volim susretati liječnike, volim razgovarati s njima”, rekla Virginie koja je, nakon što ju je majka naučila šivati, zaključila da je s modom ipak lakše.

image

S Karlom Lagerfeldom je bila veoma bliska

AGENCE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA AGENCE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Bila je poduzetna, pa je kao dvadesetogodišnjakinja s prijateljicom pokrenula brend Nirvana, kreirajući odjeću od tkanina proizvedenih u djedovoj tvornici tekstila. Baš poput legendarne Coco Chanel najviše je voljela raditi s žersejem, jer mu, kako kaže, tijelo daje oblik. Okušala se i kao prodavačica u trgovini nakita u kojoj, priznaje, nikada nije ništa prodala, jer je imala strah od mušterija. Stažirala je kod francuske dizajnerice Jacqueline de Ribes, kod koje je isprva radila u kući u kojoj su tkanine bile poslagane na krevetu, dok se stroj za kopiranje nalazio u kupaonici. "Tada sam bila asistentica troje ljudi, a bilo nas je četvero", otkriva Virginie. S obzirom na to da je studirala kazališni dizajn na Le Cours Georges, velika želja joj je bila raditi kao kostimografkinja, te je neko vrijeme bila asistentica kostimografu Dominiqueu Borgu, što je rezultiralo suradnjom na filmovima s početka devedesetih "Tri boje: Plavo” i "Tri boje: Bijelo”, kultnog poljskog redatelja Krzysztofa Kieślowskog.

image

Na filmu ‘Tri boje: Bijelo‘ redatelja Krzysztofa Kieslowskog radila je kao asistntica kostimografkinje

MK2 PRODUCTIONS/FRANCE 3 CINEM COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

U Chanel je došla po preporuci dvorskog službenika kneza Rainiera III. od Monaka, koji je živio u susjedstvu njihove ladanjske kuće u Burgundiji. Lagerfeld je u to vrijeme tražio pripravnika, a spomenuti obiteljski prijatelj je preporučio upravo Virginie, koja je zatim došla u Rue Cambon na sastanak s njegovim pomoćnikom Gillesom Dufourom, a on ju je odmah angažirao. "Karl je odmah prihvatio Virginie. Kod nje je uvijek postojala smirenost, ali njezina prisutnost i energija su vrlo snažne”, rekao je jednom prilikom Eric Wright iz Lagerfeldovog dizajnerskog tima. "Moja šansa je bila u tome što nitko nije bio zadužen za vez", otkrila je Virginie, koja je uskoro počela raditi s Françoisom Lesageom u poznatoj radionici veza. S Karlom je provodila svaki dan, te njegove kreacije oživljavala tako da je birala tkanine, koordinirala dobavljače i odrađivala probe. "On je jedina osoba koju tako dobro poznajem, a obraćam mu se s "vi”. I to mi se jako sviđa”, izjavila je svojedobno o Lagerfeldu, koji ju je nazivao svojom desnom i lijevom rukom. Te je potvrdio u Netflixovom dokumentarcu iz 2018.

image

Virginie Viard Chanelu se pridružila 1987.

RINDOFF-BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA RINDOFF-BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Za razliku od Karla, koji je živio sa svojom mačkom, Virginie je zasnovala obitelj sa skladateljem i glazbenim producentom Jean-Marcom Fyotom s kojim ima sina Robinsona. Prvi put predstavljena je javnosti na posljednjoj couture reviji Karla Lagerfelda za Chanel, u siječnju 2019. Naime, tada se sama poklonila publici, jer je prema službenoj verziji čelnika kuće, Karl bio preiscrpljen. Pod njezinom kreativnom palicom u Chanelu, kao treće kreativne direktorice slavne modne kuće od osnutka 1910., prodaja je eksplodirala, dosegnuvši gotovo 20 milijardi eura 2023. S Lagerfeldom je radila i za brend Chloé, gdje je provela pet godina, nakon čega se vratila u Chanel, gdje je ostala do danas, kada je objavljena šokantna vijest koja je iznova uzburkala modni svijet.

image

Pod njezinom kreativnom palicom prodaja je eksplodirala, dosegnuvši gotovo 20 milijardi eura 2023.

CHANEL
image

Chanel Cruise 2024/25 kolekcija

CHANEL

"Chanel potvrđuje odlazak Virginie Viard nakon bogate petogodišnje suradnje kao umjetničke direktorice modnih kolekcija, tijekom koje je uspjela obnoviti kodekse kuće poštujući kreativno nasljeđe Chanela, te gotovo trideset godina unutar kuće. Nova kreativna organizacija bit će objavljena u dogledno vrijeme. Želimo joj se zahvaliti na njezinom izvanrednom doprinosu Chanelovoj modi, kreativnosti i vitalnosti.”, napisali su u službenom priopćenju. Također je objavljeno kako se sve nastavlja prema planu, odnosno da će kolekcija visoke mode u Parizu za jesen i zimu 2024./25. biti predstavljena 25. lipnja u Operi Garnier. Tijekom njezine vladavine Chanel je surađivao s brojnim slavnim osobama, poput glumica Penelope Cruz, Keire Knightley, Kristen Stewart, Lily-Rose Depp, Riley Keough i glumca Timothéea Chalameta. Izgleda kako je ipak presudilo to što je Virginie uvijek više voljela biti u sjeni, a ne pod svjetlima reflektora na čemu su inzistirali vlasnici luksuznog brenda, braća Alain i Gerard Wertheimer. Iako još uvijek nije službeno imenovan njen nasljednik, već su počela nagađanja kako bi to mogao biti Pierpaolo Piccioli, nekadašnji dugogodišnji kreativni direktor Guccija ili pak Hedi Slimane iz Célinea.

Linker
28. lipanj 2024 08:41