Putujemo na sjever

Staša Čimbur vodi nas u najljepši glavni grad na svijetu

Iz umjetničke perspektive kreatorice šešira, torbi i raznih nosivih objekata za glavu, rodni grad njenog supruga Lennarta u sebi sljubljuje ljepotu i povijest, glamur i jednostavnost Švedske, a sve to ‘začinjeno‘ dobrom dozom umjetnosti i kulture

Zahvaljujući našoj kćeri Evi Lotti i njenoj vještini uvjeravanja da je vrijeme za obiteljsko putovanje koje će evocirati uspomene, odletjeli smo u Stockholm - grad u kojem je rođen njezin tata Lennart, a napustio ga je prije 50 godina. Zahvaljujući direktnom letu avionom Croatia Airlinesa, iz Splita smo u glavni grad Švedske stigli za dva i pol sata.

Smjestili smo se u malom, modernom stanu na 19. katu nebodera na Vasastanu, jednom od pet otoka na kojima leži povijesna jezgra, a cijeli grad se inače prostire na 20-ak otoka i poluotoka. Središte stare jezgre je Gamla stan, dio s popločanim uličicama i kućama živopisnih fasada iz 17. i 18. st. Na svakom su koraku restorani s nordijskom i drugim kuhinjama, barovi, bistroi, galerije... Za kraj prvog dana odabrali smo meksički restoran sa živopisnim koktelima i uživali u glazbi koja je dopirala iz obližnjeg top jazz bara Stampen.

image

Staša Čimbur u vrtu palače princa Eugena

PRIVATNI ALBUM

S platoa ispred Kraljevske palače pruža se pogled na jarbole koji ‘‘paraju nebo‘‘ na jednoj strani i luna park Gröna Lund na drugoj. Otok Djurgarden! U posjedu je krune još od 15. stoljeća, a na njemu su smješteni mnogi muzeji i kulturne atrakcije. Ovdje je Skansen, najstariji muzej na otvorenom, koji prikazuje različite segmente švedskog života, potom muzeji ABBA, Vasa, Nordiska, Prins Eugens Waldemarsudde... Niti jedan dokumentarac nas nije mogao pripremiti na ono što smo vidjeli kročivši u tminu Vasa muzeja - bilo je to grandiozno tijelo moćne ratne galije. Sagradio ju je kralj Gustavus Adolphus iz dinastije Vasa, no galija je zbog katastrofalnih pogrešaka u konstrukciji potonula već na prvoj plovidbi 1628. - i to nekoliko stotina metara od luke. Ratni brod dugačak 69 metara pronađen je u mulju Baltičkog mora 1956., a jedinstven je i po pionirskim tehnikama restauriranja i konzerviranja. Ona tri jarbola koja smo ugledali vire iz krova muzeja i dočaravaju njegovu originalnu visinu.

image

Tmina Vasa muzeja otkriva tajnu istoimenog ratnog broda koji je potonuo nedugo nakon porinuća

PRIVATNI ALBUM

Nordiska mi je bila prava poslastica! Najveći švedski muzej povijesti, kulture i etnografije predstavlja teme o nordijskom životu, tradiciji, stilovima življenja, stanovanju, modi, nakitu... Trenutačno su tamo postavljene izložbe "British - Ever so Nordic" o engleskom utjecaju u modi, "Come to Norden" s posterima koji su početkom prošlog stoljeća reklamirali putovanja, izložbe o tradiciji postavljanja svečanog stola, o nakitu s izlošcima načinjenim od kose, o tradiciji s prikazom tipičnog švedskog stana iz 1940. i "Paris of the North", posvećena nastanku francuskog couture ateljea u Nordiska Kompaniet. Kasnije sam otišla i u tu ekskluzivnu robnu kuću, koju je 1915. otvorio Josef Sachs na Hamngatanu s vizijom da Stockholm i Švedska dobiju svojevrsnu pozornicu za moderne stilove i trendove. NK i danas suvereno brani titulu najljepše i najbolje destinacije za sve one koji tragaju za modom, ljepotom i stilom življenja.

image

Kungstradgarden, jedan od brojnih parkova u gradu na 20 otoka

HUBER IMAGES/PROFIMEDIA

Prins Eugens Waldemarsudde je nekadašnja rezidencija princa Eugena (1865. - 1947.) na južnom rtu Djurgardena, u kojoj je jedan od najljepših muzeja umjetnosti. Palača je građena u art nouveau stilu, originalni interijeri su sačuvani, a u njima su smještene kolekcije nordijskih i francuskih slikara s početka 20. stoljeća. I sam slikar, princ je okupljao europske umjetnike svog vremena i, sudeći prema fotografijama, priređivao lude zabave u odajama te piknike u vrtu. U vrtu prepunom skulptura fotografirali smo se uz Rodinovog "Mislioca", jednog od dvadesetak originalnih odljeva.

image

Detalj iz nekadašanje rezidencije princa Eugena, koja je danas muzej umjetnosti

PRIVATNI ALBUM

U svakom novom gradu poriv mi je otkrivati buvljake, a tradiciju smo održali posjetivši Hornstulls marknad na zapadnom dijelu Sodermalma, koji je omiljena subotnja destinacija stanovnika i turista. Privukao me štand ilustratorice i grafičke dizajnerice Lottis Karlson koja, pod brendom Lottisson Design, kreira raznovrsne predmete i ukrase bogatog kolorita. Ni ja nisam odoljela posudi za kavu, a ni ‘‘čašici čavrljanja‘‘ s Lottis. Hotorget loopmarknad u centru grada preko tjedna je tržnica hrane, a vikendom buvljak - koji me podsjetio na zagrebački Britanac nedjeljom.

image

Na buvljaku Hornstulls ističe se štand umjetnice Lottis Karlsson

PRIVATNI ALBUM

Pravu nordijsku kuhinju kušali smo u restoranu Pelikan u Sodermalmu, jednom od najstarijih u Stockholmu, koji neprekidno radi od 17. stoljeća - a današnji oblik, u art nouveau stilu, dobio je početkom 20. stoljeća. Lennart je naručio janjeći file koji mu je poslužen s dinjom, patlidžanom i salsom od crvene paprike, a mi smo kušale okruglice od krumpira punjene gljivama i bijelim šparogama u umaku s palentom, breskvom i limunom. Za ručak je idealna tržnica Saluhall, stockholmska institucija, otvorena još 1888. i izgrađena u viktorijanskom stilu od crvenih opeka. Uz ponudu svježih namirnica na štandovima, delicije od svježih nordijskih riba i rakova mogu se kušati u brojnim restoranima u sklopu tržnice.

image

Izlošci u muzeju Nordiska, tematikom bliski onime čime se bavi naša umjetnica, koja je klobučarka

PRIVATNI ALBUM

Šetajući rivom privuklo nas je pročelje u venecijanskom stilu - palača obitelji Hallwyl. Posljednja vlasnica, Wilhelmina Kempe, darovala ju je Švedskoj s kompletnim interijerom koji je uistinu impresivan. Porijeklom iz bogate obitelji trgovca drvetom, Wilhelmina je od rane mladosti putovala Europom i kupovala umjetnine, a to je nastavila i nakon udaje za grofa švicarskog porijekla Waltera von Hallwyla. Bogati muž dao je sagraditi dom za njene kolekcije, a projektirao ga je slavni arhitekt Gustav Clason, koji je osmislio eklektične prostore u duhu različitih povijesnih stilova. U palači koja je od 1938. otvorena za javnost sačuvani su svi predmeti, čak i pramen grofove brade te šnita njihove svadbene torte.

image

Staša Čimbur sa suprugom Lennartom i kćeri Evom Lottom

PRIVATNI ALBUM

Svakako bih preporučila posjet muzejima Skansen i Fotografiska, trgovini namještaja i stvari za dom Svenskt Tenn, čuvenom spa centru Centralbadet, ali i jednom od najekskluzivnijih restorana u Stockholmu - L‘Avventura. Talijanska kuhinja, crveni interijer, lista rezervacija od dva mjeseca unaprijed i debeli mekani tepih na ulazu dali su naslutiti da nas čeka poseban gastronomski doživljaj. Doista, L‘Avventura, koja se nalazi u zgradi kina iz 1927., bila je vrhunac našeg obiteljskog putovanja u jedan od najljepših glavnih gradova svijeta.

image

Ekskluzivna modna kuća Nordiska Kompaniet

PRIVATNI ALBUM
Linker
24. travanj 2024 08:49