UFC

Vrijeme je za ‘neke nove klince‘: Sean Brady izdominirao Gilberta Burnsa, Natalia Silva ‘školovala‘ Jessicu Andrade

Sean Brady (lijevo) | Natalia Silva (desno)

 Justin Renfroe/Zuma Press/Profimedia | Louis Grasse/pximages/icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Dvoje prekaljenih veterana iz Brazila upisali su uvjerljive poraze na sinoć održanom UFC-ovom eventu u Apexu

UFC je i dalje najveća svjetska MMA organizacija, ali njihov sinoćnji event ostao je potpuno u sjeni FNC 19 priredbe, barem na našim prostorima. No, nekoliko vrlo zanimljivih mečeva ponudio je sinoć održani UFC Fight Night 242, a na nama je da vam dočaramo što se to dogodilo unutar UFC-ovog Apexa.

Sean Brady (17-1-0, 7-1 UFC) i veteran Gilbert Burns (22-8-0, 15-8 UFC) predvodili su program ovog eventa, a Sean Brady ponovno je potvrdio svoju kvalitetu i dodatno ušutkao ono malo kritičara koji još uvijek osporavaju njegove mogućnosti. 31-godišnji velteraš iz Philadelphije sjajnom izvedbom nadjačao je Gilberta Burnsa.

Ukoliko ste osoba koja preferira isključivo otvorene ratove na nogama, ovaj meč u navrate je mogao biti nešto teži za gledanje, ali daleko od toga da je bio "dosadan". Sean Brady nije prestajao pritiskati Burnsa od prve do posljednje sekunde. Konstantno pritiskanje uz ogradu kaveza, pokušaji rušenja, ali i mnoštvo bačenih udaraca, recept su kojim je Brady došao do slavlja jednoglasnom odlukom sudaca (50-45 x2, 49-46).

Puno toga može se iščitati i iz službene statistike. Ukupno 274 puta Brady je pogodio Burnsa, dok je "Durinho" zabilježio 76 točnih udaraca. Pogledamo li statistiku takozvanih "značajnih udaraca", Brady je i dalje u znatnoj prednosti (130-47). Upisao je Brady i sedam rušenja naspram Burnsovog jednog, a čak 17 puta Brady je pokušao rušiti Gilberta. Sve ovo daje vam do znanja u kakvom tempu se borio Sean Brady tijekom svih pet rundi.

Gilbert Burns imao je kratke bljeskove u ovom meču gdje bi prezentirao svoje elitne grappling vještine. Brazilac je u par navrata prelijepo "scrambleao", kontrirao pokušaje rušenja i izvlačio se iz donje pozicije u parteru, ali sve to bilo je jednostavno premalo. Burns je morao biti puno aktivniji da bi konkurirao za pobjedu u ovom meču, a samo je treću rundu uspio dobiti na jednoj od ukupno tri sudačke kartice. Sve ostale runde otišle su na stranu Bradyja.

Puno je kritika trpio Sean Brady nakon što je u desetom mjesecu 2022. godine poražen od strane Belala Muhammada. Mnogi su navodili kako je Belal "razotkrio" Bradyja te se isticalo da Brady jednostavno nije klasa za najviše domete. Brady je nakon tog poraza izbivao iz kaveza više od godinu dana, a vratio se krajem 2023. godine.

Bio je to meč u kojem smo gledali nikad odlučnijeg Bradyja. Sean je doslovno prošao kroz Kelvina Gasteluma kojeg je završio "submissionom" u trećoj rundi i jasno je dao do znanja da zaslužuje mjesto unutar top 10. Potvrda toga došla je sinoć u meču protiv Gilberta Burnsa. "Durinho" je u ovaj meč ušao sa šestog mjesta u poretku izazivača, dok je Brady bio na osmoj poziciji. Već od utorka možemo očekivati promjenu.

Nedugo nakon proglašenja pobjednika, Sean Brady izrazio je želju za okršajem s nekim od top 5 boraca, a ukoliko ne može dobiti takvog protivnika, zadovoljit će se borbom protiv Iana Garryja koji je trenutno sedmi na ljestvici izazivača. Brady nakon poraza od Muhammada djeluje zbilja opasno i spremno za top 5, a nakon što je Muhammad došao do pojasa, Seanov poraz više ne djeluje tako kritično kao nekoć.

38-godišnji Burns produljio je svoju "crnu seriju" na tri uzastopna poraza i vidljivo je kako se bliži kraj njegove karijere. Može "Durinho" i dalje parirati visokorangiranim borcima, ali čini se kako ne može pobjeđivati. Vidjet ćemo koliko će se još zadržati unutar ovog sporta. Meč protiv Bradyja bio je njegov jubilarni trideseti.

Natalia Silva "školovala je" bivšu prvakinju

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo okršaj Brazilki. Supertalentirana Natalia Silva (18-5-1, 6-0 UFC) jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3) porazila je prekaljenu veteranku Jessicu Andrade (26-13-0, 17-11 UFC).

Silvu smo u više navrata znali najavljivati kao sljedeću "veliku stvar" unutar UFC-ove muha kategorije, a 27-godišnja Brazilka sinoć je potvrdila kako ju čeka blistava budućnost pri samom vrhu kategorije. U najvažnijem meču svoje dosadašnje karijere, Silva je pružila vjerojatno najbolje izdanje.

Natalia je na temelju nekih prijašnjih Jessicinih mečeva mogla pronaći recept za pobjedu jer Andrade je kroz povijest imala problema s borkinjama poput Silve, a to se očitovalo i sinoć. Prepustila je Silva svojoj protivnici da preuzme kontrolu sredine kaveza, velik dio meča Silva je bila gotovo priljubljena uz ogradu kaveza, ali držala se ipak dovoljno daleko od žice kako bi se mogla lateralno kretati i izbjegavati skraćivanje distance od strane Andrade.

Neprestane lateralne kretnje, držanje Jessice na sigurnoj distanci i frekventno bacanje udaraca recept su kojim je Silva nadjačala bivšu prvakinju slamka kategorije. Kako je meč odmicao, Silva je izgledala sve bolje i bolje te se na trenutke činilo kao da "školuje" iskusnu veteranku.

Odlično je Silva koristila svoju taekwondo bazu, prezentirala je svu raskoš svojih udaraca nogom, a jako dobro reagirala je i u situacijama kada bi Andrade skratila distancu i inicirala klinč. Vrlo brzo Silva bi se izvlačila iz takvih pozicija i nastavljala borbu s distance. 117 značajnih udaraca pogodila je Natalia, dok je Andrade pronašla metu sa 50 značajnih udaraca. Rušenja nije bilo, a Silva koja je pogađala puno frekventnije i konkretnije slavila je više nego zasluženo.

Baš kao u meču između Burnsa i Bradyja, ovdje smo također imali okršaj između broja šest i broja osam na rang ljestvici. Silva je ušla u meč s osme pozicije kao i Brady, a veterani Burns i Andrade nisu uspjeli obraniti šesto mjesto u poretku. Vrijeme je za nove generacije, a nije isključeno da Silva nakon ovakve izvedbe čak uskoči i u top 5. 27-godišnjakinja je pozvala Danu Whitea da joj pruži "title shot", ali vjerojatno će trebati još jednu pobjedu prije potencijalnog napada na pojas koji će sljedećeg vikenda braniti Alexa Grasso u meču protiv Valentine Shevchenko.

Inače, Silvi je ovo šesta pobjeda u jednako toliko nastupa unutar UFC-a, a proširimo li gledište izvan UFC-a, Natalia Silva nanizala je čak 12 uzastopnih pobjeda. Jessica Andrade upisala je poraz nakon dvije uzastopne pobjede.

Više o Nataliji Silvi pisali smo vam jučer uoči samog eventa. Brazilka je ranije ove godine tragično izgubila stariju sestru i s velikim motivom ušla je u ovaj meč. Najavila je Natalia kako će pružiti svoje najbolje izdanje, a svoje obećanje na kraju je uspješno ispunila. Bit će zanimljivo vidjeti što je sljedeće za ovu borkinju koja definitivno posjeduje potencijal za zasjesti na sam vrh muha kategorije.

Dana White podijelio ukupno četiri bonusa

Na "main cardu" pobjede su još upisali Steve Garcia, Cody Durden i Yanal Ashmouz. Izraelac Ashmouz vratio se pobjedama porazivši Trevora Peeka jednoglasnom odlukom sudaca, dok su Durden i Garcia došli do pobjeda prekidom. Durden je "ninja" gušenjem završio Matta Schnella u drugoj rundi borbe, a Steve Garcia nokautom u prvoj rundi svladao je Kylea Nelsona.

Ukupno četvero sudionika ovog eventa nagrađeno je bonusima koji iznose 50 tisuća dolara. Natalia Silva i Jessica Andrade nagrađene su za najbolju borbu večeri, dok je bonus za najbolju izvedbu pripao Steveu Garciji i Codyju Durdenu.

Sljedeći vikend donosi nam veliki UFC 306 u spektakularnom Sphereu, a kompletne rezultate sinoć održanog eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC Fight Night 242 - rezultati eventa:

Main card:

Sean Brady def. Gilbert Burns via jednoglasnom sudačkom odlukom (50-45 x2, 49-46)

Natalia Silva def. Jessica Andrade via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Steve Garcia def. Kyle Nelson via TKO, R1, 3:59

Cody Durden def. Matt Schnell via submission (ninja gušenje) - R2, 0:29

Yanal Ashmouz def. Trevor Peek via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28 x2)

Preliminarni dio priredbe:

Chris Padilla def. Rongzhu via TKO - R2, 4:14)

Isaac Dulgarian def. Brendon Marotte via submission (arm-triangle gušenje) (R2, 4:19)

Andre Lima def. Felipe dos Santos via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28 x2)

Gabriel Santos def. Yizha via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-26 x2, 30-27)

Jaqueline Amorim def. Vanessa Demopoulos via submission (poluga na ruci) - R1, 3:28

Andre Petroski def. Dylan Budka via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Nathan Fletcher def. Zygimantas Ramaska via submission (arm triangle) - R2, 1:14

Linker
14. rujan 2024 11:31