UFC

(VIDEO) Petorica veličanstvenih: Prisjetite se svih osvajača UFC-ovog pojasa u perolakoj kategoriji

Max Holloway

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC-ova kategorija do 66 kilograma imala je nekoliko dugoročnih prvaka

UFC-ove perolaka kategorija i muha kategorija kroz svoju povijest imale su samo petoricu različitih prvaka. Naravno, jedan od razloga leži u činjenici da te kategorije nisu bile dio UFC-a od samih početaka, nego tek od 2010. (perolaka) i 2012. godine (muha).

No, brojka sugerira kako su ove kategorije imale nekoliko dominantnih prvaka, a UFC nas je ovaj put odlučio podsjetiti na sve prvake perolake kategorije (-66 kg).

Odmah ćemo napomenuti kako je UFC naveo šestoricu prvaka u sklopu svog videa, ali jedan od šestorice je Yair Rodriguez. Meksikanac je prošle godine osvojio pojas, ali službeno je nosio status privremenog prvaka perolake kategorije. Mnogi privremene prvake ne promatraju na isti način kao one ‘‘prave‘‘ prvake i stoga ćemo se držati brojke od pet različitih prvaka.

Jose Aldo bio je prvi osvajač UFC-ovog pojasa u perolakoj kategoriji. Fantastični Brazilac došao je u UFC iz nekadašnjeg WEC-a, a kako je tamo držao pojas, nakon što je UFC otkupio spomenuti WEC, Aldo je automatski imenovan UFC-ovim prvakom. Ukupno sedam puta Aldo je branio UFC-ov pojas, prije nego je svrgnut s trona 2015. godine.

Conor McGregor krajem 2015. nokautirao je Josea Alda nakon samo 13 sekundi borbe i postao je drugim UFC-ovim prvakom perolake kategorije. Za razliku od Alda koji je godinama vladao kategorijom, McGregor nije upisao ni jednu obranu pojasa i preselio se u onu višu, laku kategoriju. Nakon odlaska McGregora iz perolake kategorije, Jose Aldo vratio je pojas u svoje vlasništvo pobjedom nad Frankiejem Edgarom. Tijekom druge vladavine, Aldo nije upisao ni jednu obranu pojasa. Koban je bio Max Holloway koji ga je porazio sredinom 2017. godine. Max je tri puta uspio obraniti titulu prvaka, a zatim je na scenu stupio borac kojeg mnogi vide kao najvećeg borca u povijesti ove težinske kategorije.

Njegovo ime je Alexander Volkanovski. Maestralni Australac šokirao je svijet porazivši Hollowayja krajem 2019. godine, a to mu je pošlo za rukom čak tri puta. Djelovalo je kao da bi Volkanovski mogao oboriti rekord Josea Alda, ali Volk se ipak zaustavio na pet obrana pojasa.

Njegov lov na rekord, barem privremeno spriječio je Ilia Topuria. Španjolsko-gruzijski perolakaš nokautirao je Volkanovskog u drugom mjesecu ove godine i aktualni je prvak kategorije. Kasnije ove godine Holloway bi trebao dobiti novu priliku za napad na pojas, a preostaje nam vidjeti može li Topuria poraziti nekoć dominantnog prvaka.

Datum meča zasad nije objavljen, ali pretpostavlja se kako ćemo početkom jeseni svjedočit tom okršaju. Kako god meč završio, perolaka kategorija ostat će na istoj brojci prvaka. Movsar Evloev, Diego Lopes, Brian Ortega, pa čak i Aljamain Sterling djeluju kao neki od najizglednijih kandidata za povećati brojku osvajača pojasa u perolakoj kategoriji, ali svakog od njih čeka još posla.

Dok iščekujemo nove mečeve za titulu u perolakoj kategoriji, prisjetite se svih dosadašnjih osvajača pojasa. Video se nalazi ispod ovog teksta!

Linker
04. kolovoz 2024 03:18