UFC

Porazili su Alexa Pereiru, ali nedovoljno su dobri za UFC: Jedan je odustao zbog napada panike, drugi nije impresionirao

Laura Sanko i Dana White (lijevo) | Quemuel Ottoni vs. Alex Pereira (desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass), Youtube
Sinoć je održan peti ovosezonski DWCS event, a kompletan izvještaj donosimo u tekstu

Osma sezona Dana White‘s Contender Seriesa došla je do svoje polovice. Peti od ukupno deset zakazanih evenata odrađen je sinoć u Apexu, a UFC-ov roster bogatiji je za troje novih boraca.

Večer je započela borbom borkinja muha kategorije. Nicole Caliari (8-2-0) i Corinne Laframboise (8-5-0) ukrstile su rukavice u meču koji ih je mogao odvesti u UFC. Obje borkinje podosta nervozno otvorile su meč, sve dok borba nije završila u parteru.

Razmjene u parteru ponudile su nekoliko lijepih poteza i obje borkinje vidno ugodnije osjećale su se na tlu. Drugom polovicom runde počelo je izgledati kao da Kanađanka Laframboise preuzima inicijativu i sve bolje koristi svoje hrvačke vještine, ali vrlo loša koncentracija i prepoznavanje situacije doveli su ju do poraza.

Gotovo svi prisutni u dvorani i pred malim ekranima vidjeli su kako Nicole Caliari namješta poziciju za "armbar", ali Laframboise je pasivno reagirala i pružila je protivnici priliku kakva se ne propušta. Četiri minute i 45 sekundi unutar prve runde, Caliari je došla do osme pobjede u desetom nastupu. Dana White nagradio ju je ugovor s UFC-om.

Nebrušeni dijamant iz Konga novo je pojačanje UFC-ove bantam kategorije

Nakon Caliari i Laframboise, u kavezu su se našli Kongoanac Josias Musasa (8-0) i Gruzijac Otari Tanzilovi (9-1-0). Tanzilovi je bantamaš koji redovno trenira s Merabom Dvalishvilijem i ušao je kao favorit u ovaj meč.

Status favorita ne donosi nužno i pobjedu pa je tako i Tanzilovi poražen u ovom meču. Meč između Musase i Tanzilovija bio je vjerojatno najzanimljiviji tijekom ovog eventa. Kongoanac je bio nešto bolji u razmjenama na nogama, iako je i Tanzilovi imao dobrih trenutaka.

Gruzijac je pokazao bolje hrvačke sposobnosti, ali mučio se s uspostavljanjem kontrole i zadržavanjem Musase u donjoj poziciji. Meč je bio izrazito dinamičan i kvalitetan, a pobjednik je odlučen sudačkom odlukom.

Dva suca bodovala su meč rezultatom 29-28 u korist Musase, dok je jedan sudac imao isti rezultat na svojoj kartici, ali Tanzilovija je vidio kao boljeg borca. U okršaju neporaženih slavio je Musasa, a Dana White kasnije je izjavio kako se ne slaže sa sudačkom odlukom, ali Musasa ga je svejedno impresionirao.

Istaknuo je Dana kako se radi o borcu koji trenira u Kongu, a pod svoje će ga uzeti Ali Abdelaziz te će mu omogućiti dolazak u SAD i treninge u nekoj od najboljih američkih dvorana. Vidljivo je da je Musasa nebrušeni dijamant, borac vrhunskih fizikalija, ali i velike mentalne snage. Uz kvalitetno vodstvo i sparing partnere, 25-godišnji Musasa bi mogao daleko dogurati.

Otari Tanzilovi sigurno će u budućnosti dobiti još jednu priliku jer vidljivo je da se radi o borcu koji ima kvalitetu za UFC, ali jednostavno nije imao svoju najbolju večer.

Renomirani kickboksač nokautirao protivnika, ali nije oduševio Whitea

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo jedno vrlo poznato ime. Radi se o Yousriju Belgarouiju (8-3-0 MMA, 27-7-0 kickboks). 32-godišnji Nizozemac renomirani je kickboksač koji je otprilike pet godina nastupao u Gloryju. Belgaroui je čak tri puta ulazio u ring s Alexom Pereirom, dvaput je gubio, ali u prvom okršaju uspio je poraziti "Poatana" jednoglasnom odlukom sudaca.

Zanimljivo je da je Belgaroui 2016. godine dijelio ring i s Israelom Adesanyom na priredbi u Kini, ali taj meč izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca. Tri puta Belgaroui se borio za Gloryjev pojas u srednjoj kategoriji, ali sva tri puta je poražen.

Ovaj poznati kickboksač 2021. godine posvetio se MMA-u, a još prošle godine dobio je priliku na DWCS-u. Belgaroui je tada upisao poraz u meču protiv Marca Tulija Silve, ali dvije pobjede nakon toga priskrbile su mu novu šansu.

Belgaroui je sinoć imao drugu šansu za osvojiti ugovor s UFC-om, no Dana White po završetku meča rekao je: "Oprosti, ali nisam zainteresiran". Čak ni pobjeda nokautom nad Japancem Taigom Iwasakijem (9-2-0) nije bila dovoljna Belgarouiju za osvojiti ugovor.

White je istaknuo kako je Iwasaki uskočio na "short notice" nekoliko dana ranije, znatno je manji od Belgarouija i bio je veliki autsajder u tom meču. Unatoč svemu, Belgaroui se mučio i tek je sredinom treće runde završio svog protivnika, nakon što ga je četiri ili pet puta ubo prstom u oko tijekom meča. Nije teško shvatiti zašto White nije ostao impresioniran.

Timski kolega Israela Adesanye veliko je pojačanje za polutešku kategoriju

"Main event" je ponudio okršaj Navaja Stirlinga (5-0), poluteškaša iz City Kickboxing dvorane i Amerikanca Phillipa Latua (6-2-0). Veći dio prve runde protekao je u dominaciji favoriziranog Stirlinga, ali imao je Latu svoje trenutke, nanizao je nekoliko lijepih boksačkih kombinacija, a pokazao se i nešto boljim u hrvačkom segmentu.

U drugoj rundi Latu je vidno počeo usporavati, dok se Stirlingov stroj tek zahuktao. Latuovi udarci postajali su sve lakši za izbjegavanje, a sredinom runde Stirling je iskoristio ponuđeno. Sjajno je eskivirao pokušaj Amerikanca, a zatim ga je "presjekao" odličnim lijevim krošeom. Nije bilo potrebe da se akcija nastavlja, Stirling je upisao sjajan nokaut.

26-godišnji Novozelanđanin mogao bi se pokazati sjajnom akvizicijom u poluteškoj kategoriji. 193 centimetra visok uz "reach" koji iznosi čak 210 centimetara, Stirling je istinski poluteškaš fantastičnih fizičkih predispozicija. Jedva čekamo vidjeti što može unutar UFC-ove poluteške kategorije.

Nekoć je porazio Alexa Pereiru, ali sinoć nije uspio ući u kavez zbog napada panike

Yousri Belgaroui nije jedini borac sa sinoćnjeg eventa koji posjeduje iskustvo borbe s Alexom Pereirom. Naime, na sinoć održanom DWCS-u trebao je nastupiti i Quemuel Ottoni (12-3-0), 31-godišnji Brazilac kojeg mnogi znaju kao borca koji je porazio Alexa Pereiru. Taj meč odvio se još 2015. godine i Pereira je tada zapravo debitirao u MMA-u. Ottoni ga je porazio "submissionom" u trećoj rundi, a danas ta pobjeda ima znatno veću težinu, jer Alex Pereira trenutno je najveća UFC-ova zvijezda i prvak poluteške kategorije.

Ottoni je ugovor s UFC-om trebao tražiti preko Kodyja Steelea (6-0-0) ali do borbe nažalost nije došlo. Dana White otkrio je kako se Ottoni silno uznemirio u svlačionici, imao je napad panike i otkazao je svoj nastup.

"Neki ljudi ne moraju ući u kavez da bi shvatili kako ovo nije za njih. Vjerujem da je i tvoja reputacija donekle zaslužna jer se Ottoni preplašio.", rekao je White pokušavajući utješiti Steelea koji je ostao bez nastupa. Dana je Steeleu obećao nastup na nekom od narednih evenata, a Ottoni si je ovim potezom vjerojatno zatvorio vrata UFC-a.

Zavirite li na njegov profil na Tapologyju, uočit ćete kako su njegova posljednja četiri meča otkazana, a posljednju borbu odradio je u petom mjesecu 2022. godine. Brazilac si je očito stvorio nekakve mentalne barikade u glavi koje su trenutno nepremostive za njega.

Kompletne rezultate sinoćnjeg DWCS eventa pročitajte pri dnu teksta.

DWCS 2024 Week 5 - rezultati eventa:

Navajo Stirling def. Phillip Latu via KO/TKO - R2, 2:21

Yousri Belgaroui def. Iaiga Iwasaki via KO/TKO - R2, 2:34

Josias Musasa def. Otari Tanzilovi via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Nicolle Caliari def. Corine Laframboise via submission (poluga na ruci) - R1, 4:45

Kody Steele vs. Quemuel Ottoni - Ottoni otkazao meč zbog napada panike

Ugovore su dobili: Nicole Caliari, Josias Musasa i Navajo Stirling

Linker
13. rujan 2024 15:34