UFC

Cilj opravdava sredstvo! Ian Garry nije pružio atraktivnu izvedbu, ali pronašao je način za poraziti Michaela Pagea

Ian Garry

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
26-godišnji irski velteraš nastavlja svoj pohod ka samom vrhu velter kategorije

‘‘Main card‘‘ velikog UFC 303 eventa otvorila su dva ponajbolja udarača velter kategorije. Meč između Iana Garryja i Michaela Pagea privlačio je velik interes, a mišljenja analitičara bila su podijeljena ne samo po pitanju pobjednika, nego i po pitanju atraktivnosti borbe. Neki su očekivali vrhunski meč od prve do posljednje sekunde, ali skeptičari su navodili kako bi ovo mogla biti ‘‘šahovska partija‘‘ bez previše atraktivnosti.

Meč je započeo podosta neočekivano. Nakon jedne od početnih razmjena, Garry je uspio uhvatiti nogu Michaela Pagea i odlučio je odvesti borbu u parter. Izgledalo je kao da će se ‘‘Venom‘‘ brzo vratiti na noge, ali Garry je uhvatio Pagea u zamku i došao je do kontrole s leđa. Zaključao je Ian ‘‘body triangle‘‘ i krenuo je u agresivnu potragu za stražnjim gušenjem. Page se našao u neočekivanim, ali i jako velikim problemima. Nikada nismo vidjeli Garryja ovako opasnog u parteru, ali svi treninzi u brazilskom Chute Boxeu očito su utjecali na njegov pristup i arsenal oružja. Između ostalog, u njegovom kutu večeras je bio i Demian Maia, a ovakve pozicije specijalnost su umirovljenog brazilskog BJJ majstora. Gotovo pune četiri minute Garry je držao Pagea u parteru, ali ‘‘Venom‘‘ je pokazao dobru obranu od ‘‘submissiona‘‘. Lijevom rukom čvrsto je držao zapešće Garryjeve desne ruke, bradu je držao ‘‘prilijepljenom‘‘ za prsa i nije dopuštao Garryju da podvuče podlakticu i pokuša doći do gušenja.

No, Garry je pomalo sretnim spletom okolnosti došao do partera u prvoj rundi i drugu rundu morao je započeti borbom na nogama. Page je odlično pogodio desnicom na samom početku druge runde i djelovao je nešto brže i eksplozivnije dok se borba odvijala na nogama. Obično je Garry taj koji je brži od svojih protivnika i zrači samopouzdanjem tijekom borbe u stojci, ali Garry je brzo spoznao kako je Michael ‘‘Venom‘‘ Page borac posebne brzine. Sve to navelo ga je da nakon otprilike dvije minute zaključa ‘‘body lock‘‘ nakon što je eskivirao jedan od Pageovih napada. Tražio je Garry novo rušenje, pritisnuo je Pagea uz ogradu kaveza, ali njegova taktika naišla je na negodovanje od strane publike. Vrlo riskantan potez napravio je Garry stotinjak sekundi prije kraja druge runde. Irac se spustio u parter i napao je nogu Michaela Pagea. Tražio je Garry priliku za ‘‘heel hook‘‘ ili neki od ostalih napada na nogu protivnika, ali Page se vrlo lako izvukao iz tog pokušaja i borba se nastavila na nogama. Nije Garry imao rješenje za Pageovu stojku. ‘‘Venom‘‘ je odlično miksao ručne i nožne tehnike, pokušao je čak i ‘‘letećim koljenom‘‘, a Garryjev govor tijela odavao je zabrinutost. Ian se nije susreo s ovakvim protivnikom u dosadašnjoj karijeri, a čekala ga je treća runda koju je morao dobiti ako želi doći do pobjede u ovom meču.

Treća runda počela je nešto opreznijim pristupom, a nakon 60 sekundi treće dionice, Garry se našao u donjoj poziciji u parteru. Irac je pokušao doći do klinča, nije uspio zaključati ruke i zapravo je povukao Pagea u gard. Nevjerojatna pogreška Garryja koji se odveo u podređenu poziciju, ali Page ipak nije prouzročio značajnu štetu iz gornje pozicije te se pridigao nakon nešto više od minutu u gornjoj poziciji. Nedugo poslije Garry ipak uspijeva doći do onog čemu se najviše nadao. Ponovno je Garry došao na leđa Michaela Pagea, ali ‘‘Venom‘‘ je ostao na nogama, u podosta sigurnoj poziciji kad je u pitanju branjenje ‘‘submissiona‘‘. Garry je zadao nekoliko udaraca iz pozicije koju je držao do kraja meča, a zatim je uslijedilo čekanje sudačke odluke.

Nisu suci imali nimalo lak posao, ali sva tri suca jednako su bodovali ovaj meč (29-28 x3). Garryjeva kontrola leđa u trećoj rundi osigurala je Ircu 15. pobjedu u 15. profesionalnom MMA nastupu. Garry nije pretjerano oduševio onim što je prikazao u stojci, ali 26-godišnji Irac prezentirao je visoku stupanj zrelosti i borilačke inteligencije. Garry je svoj stil borbe prilagodio zadatku i došao je do osme uzastopne pobjede unutar UFC-a. Sve je bliže napadu na titulu i nije isključeno da priliku dobije već ove godine.

Među borcima koji su nastupili na preliminarnom dijelu priredbe, prije svih izdvojit ćemo Paytona Talbotta i Joea Pyfera. 25-godišnji Talbott (9-0) na glasu je kao ponajveći talent bantam kategorije, a danas nije ni stigao prezentirati svu raskoš svog talenta. Naime, Talbott je trebao samo 19 sekundi kako bi svladao Yanisa Ghemmourija i tako je došao do treće pobjede prekidom u svom trećem nastupu unutar UFC-a. Zapamtite ovo ime!

Joe Pyfer do drugog mjeseca ove godine također je kotirao kao ogroman talent, ali Jack Hermansson donekle je ugasio ‘‘hype‘‘ koji ga je pratio. Međutim, Pyfer je sjajno reagirao nakon poraza i pobjedama se vratio na sjajan način. 85 sekundi bilo je dovoljno za nokautirati uvijek opasnog Marca-Andrea Barriaulta.

Legendarni Andrei Arlovski nije uspio doći do nove pobjede u UFC-u. ‘‘Pitbull‘‘ je jednoglasnom odlukom sudaca poražen od strane Martina Budayja i svima je jasno kako ovakav Arlovski više nema što tražiti u UFC-u. Ovo mu je četvrti uzastopni poraz i neće biti iznenađenje ako bude otpušten iz najveće svjetske MMA organizacije.

Unutar UFC-a više nećemo gledati Michelle Waterson. Iskusna 38-godišnjakinja jednoglasnom odlukom sudaca izgubila je meč protiv Gillian Robertson, što je njen peti uzastopni poraz. Neposredno nakon meča, Waterson je objavila kako se povlači iz sporta.

31 nastup odradila je Waterson tijekom svoje bogate i duge karijere, a upisala je 18 pobjeda i 13 poraza. Nekadašnja Invictina prvakinja atom kategorije, svoj UFC debi odradila 2015. godine. Ukupno 14 puta (6-8) Waterson je kročila u kavez najveće svjetske MMA organizacije.

Rezultate ‘‘prelimsa‘‘ pročitajte u nastavku ovog teksta.

UFC 303 - rezultati:

Preliminarni dio priredbe:

Joe Pyfer def. Marc-Andre Barriault via KO - R1, 1:25

Andre Fili def. Cub Swanson via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Jean Silva def. Charles Jourdain via KO - R2, 1:20

Payton Talbott def. Yanis Ghemmouri via first-round KO (0:19)

Gillian Robertson def. Michelle Waterson-Gomez via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 30-26)

Martin Buday def. Andrei Arlovski via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 30-27)

Rei Tsuruya def. Carlos Hernandez via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Vinicius Oliveira def. Ricky Simon via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Linker
01. srpanj 2024 18:24