Ostalo

‘Ne volim se lako uznemiriti, ali kad me nešto uznemiri, borac sam, vidio sam vijesti i pomislio...‘

Israel Adesanya i Imane Khelif

 Alejandro Salazar/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia; AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Israel Adesanya poslao je poruku kontroverznoj alžirskoj boksačici, Imani Khelif

Bivši UFC prvak srednje kategorije, Israel Adesanya, tvrdi da je pogriješio u vezi s Imanom Khelif, alžirskom amaterskom boksačicom koja je izazvala veliku pažnju i kontroverzu tijekom Olimpijskih igara u Parizu. Njezin spol doveden je u pitanje što je izazvalo pravi kaos na društvenim mrežama.

Prošle godine, Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) suspendirala je Khelif zbog "spolnog testa". Međutim, što je točno taj test podrazumijevao, ostaje nejasno. IBA nije objavila nikakve informacije unatoč održanoj konferenciji za novinare prije nekoliko dana. Alžirska boksačica godinama je u sustavu olimpijskog testiranja i nikada nije imala povišene razine testosterona niti je utvrđeno da je transrodna sportašica.

IBA se ne smatra legitimnom ili uglednom organizacijom. Olimpijske igre ne priznaju ih zbog prijašnjih problema s korupcijom. Uz sve oči svijeta uprte u njih, IBA je održala 90-minutnu konferenciju za novinare na kojoj nisu pružili nikakve dokaze za svoje tvrdnje, a njihovi navodi ostaju upitni. U izjavi, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) osudio je rad IBA-e:

"Sadašnja agresija protiv ovih dviju sportašica temelji se isključivo na ovoj proizvoljnoj odluci koja je donesena bez ikakvog pravilnog postupka – posebno s obzirom na to da su se te sportašice godinama natjecale na najvišoj razini."

Unatoč manjku dokaza, društvene mreže bila su preplavljene bijesom. Mnogi pojedinci, uključujući i Adesanyu, kritizirali su spornu boksačicu, ali u posljednje vrijeme mnogi su se ispričali zbog svojih izjava shvaćajući da su širili neprovjerene informacije.

Nigerijsko-novozelandski bivši UFC prvak izrekao je oštre riječi na račun Imane Khelif, ali je sada promijenio mišljenje i uputio javnu ispriku. Izjavio je:

"Ne volim se lako uznemiriti, ali kad me nešto uznemiri, borac sam, vidio sam vijesti i članke i pomislio: ‘Zašto dopuštaju transrodnoj osobi da se bori protiv žena‘ i onda sam kasnije saznao da zapravo nije transrodna osoba. Dakle, damo, moja greška. Pogriješio sam. Dami, boksačici, ispričavam se. Nisam razumio što se događa."

Adesanya se sljedeći tjedan vraća u UFC oktogon. Namjerava vratiti svoju titulu u srednjoj kategoriji u borbi protiv Južnoafrikanca, Dricusa du Plessisa, na UFC-u 305 u Perthu, u Australiji.

Linker
28. kolovoz 2024 06:03