K1 i Boks

Hoće li najkontroverznija priča Olimpijskih igara završiti zlatnom medaljom? Imane Khelif večeras nastupa u finalu

Imane Khelif

 MOHD RASFAN/AFP
Kontroverzna alžirska boksačica na jedan je korak do zlatne olimpijske medalje

Vjerojatno nitko nije mogao pretpostaviti da će jedna od glavnih priča Olimpijskih igara biti boksačica u kategoriji do 66 kilograma. Imane Khelif alžirska je boksačica koju prati ogromna pažnja javnosti od samog početka turnira.

Razlog je kontroverza po pitanju njenog spola. Iako je rođena kao žena i službeno se vodi kao osoba ženskog spola, postoje određene sumnje da se radi o muškarcu. Sve je poteklo od strane IBA-e, Svjetske boksačke federacije. IBA je prošle godine odlučila suspendirati Alžirku nakon testova kojima je navodno dokazano kako Khelif ima ‘‘nepoštenu prednost nad ostalim boksačicama‘‘, a prema njihovim navodima, testom je utvrđeno kako Imane Khelif ima karakteristike muškarca. Spominjala se prisutnost muškog XY kromosoma, ali IBA rezultate testova drži u tajnosti i zapravo ništa konkretno zasad nije poznato.

Oni koji su stali u obranu Alžirke tvrde kako je sve ovo zapravo svojevrsna sabotaža Igara od strane IBA-e, jer između MOO-a i IBA-e postoje očite tenzije. Međunarodni olimpijski odbor uklonio je IBA-u kao organizaciju zaduženu za nadzor olimpijskog boksačkog turnira i nije isključeno da IBA jednostavno pokušava pronaći način za baciti ljagu na olimpijski turnir. Također, Khelif je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu porazila Ruskinju Azaliju Aminevu, a čelnik čovjek IBA-e je Umar Kremlev koji dolazi iz Rusije.

Sve u svemu, velika kontroverza prati Imane Khelif i njen nastup na OI, a ista kontroverza veže se i uz Tajvanku Lin Yu-ting. Međunarodni olimpijski odbor ipak je ostao pri svojoj odluci i nisu ni pomišljali izreći zabranu nastupa kontroverznim boksačicama.

Ono što dodatno uzburkava strasti svakako je činjenica da su Khelif i Yu-ting izborile finale turnira. Yu-ting će sutra boksati finale kategorije do 57 kg, dok Imane Khelif danas ima priliku doći do olimpijskog zlata. Alžirka će u 22:51h boksati finalni meč protiv Kineskinje Yang Liu, a pobjednica tog meča osvojit će zlato u kategoriji do 66 kilograma.

Osvoji li Imane Khelif zlatnu medalju, svi oni koji se zalažu da joj se zabrane nastupi, postat će još glasniji. Nadamo se da će po završetku Igara stvari postati jasnije i da će IBA, Imane Khelif i MOO izaći pred javnost s jasnim i konkretnim odgovorima na sve ovo.

Kako god priča završila, Igre u Parizu bit će svakako pamćene po nastupima Imane Khelif i Lin Yu-ting, odnosno po svoj toj kontroverzi koja prati ove boksačice za koje postoji sumnja da se radi o biološkim muškarcima.

Velika većina boksačkog svijeta večeras će navijati za Yang Liu, ali Imane Khelif djeluje nezaustavljivo na ovom turniru.

Linker
09. kolovoz 2024 12:22