K1 i Boks

(VIDEO) Imane Khelif nezaustavljivo grabi ka olimpijskom zlatu: Pogledajte ples kojim je proslavila ulazak u finale

Imane Khelif

 Mauro PIMENTEL/AFP
Kontroverzna alžirska boksačica upisala je treću pobjedu u svom trećem nastupu na Igrama u Parizu

Puno prašine podiglo se oko nastupa Imane Khelif na Olimpijskim igrama u Parizu, ali kontroverzna Alžirka neuzastavljivo maršira ka olimpijskom zlatu. Imane Khelif jedna je od glavnih priča ovih Olimpijskih igara, a razlog je sumnja u njen spol.

Međunarodna boksačka organizacija (IBA) prošle godine suspendirala je Khelif, a prema njihovom objašnjenju, detaljnim testiranjem utvrđeno je kako Khelif pokazuje određene karakterističke muškarca i ima nepoštenu prednost nad ženskim boksačicama. Alžirka je tako suspendirana od strane IBA-e i zabranjeni su joj nastupi na turnirima ingerencijom IBA-e. To ipak nije spriječilo Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da joj dopuste nastup na Igrama u Pariz.

Nastup Imane Khelif naišao je na ogromne kritike od strane javnosti, ali MOO ostaje pri svom stavu kako se radi o osobi ženskog spola. Khelif također ostaje fokusirana na svoje nastupe unutar ringa, a jučer je došla na korak do najsjajnije olimpijske medalje.

Alžirka je jednoglasnom odlukom sudaca svladala Tajlanđanku Janjaem Suwannapheng, srebrnu s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva održanog u New Delhiju. Tri pobjede upisala je Khelif na Igrama u Parizu, a u petak ju čeka finale turnira. Kineskinja Yang Liu, druga nositeljica turnira, bit će njena suparnica u finalu. Khelif je ulazak u finale proslavila plesom unutar ringa, a snimku tog plesa možete pogledati OVDJE.

Već sam nastup Imane Khelif izazvao je buru, a osvajanje zlata dodatno će uzburkati javnost. Vjerujemo kako će konkretniji odgovori ipak uslijediti po završetku turnira. IBA i dalje uporno stoji pri stavu da Khelif ne bi trebala imati pravo nastupa sa ženama, ali njihova pojašnjenja zasad ostaju nedorečena i nepotkrijepljena konkretnim dokazima i rezultatima.

U ponedjeljak je održana konferencija za medije na kojoj je IBA komentirala slučaj Imane Khelif i tajvanske boksačice Lin Yu-ting kojoj je također izrečena suspenzija od strane IBA-e zbog navoda da se radi o osobi muških osobina. No, kako navode novinari koji su svjedočili spomenutoj konferenciji za medije, bila je to jedna od ‘‘najkaotičnijih i najneobičnijih konferencija za medije‘‘. Predsjednik IBA-e Umar Kremljev ponovno nije ponudio konkretne dokaze i rezultate, a to je nešto za čime boksačka javnost trenutno vapi.

Stvara se dojam kako se sukob IBA-e i MOO-a zapravo vodi direktno preko leđa Imane Khelif i Lin Yu-ting. Tko je u pravu, IBA ili MOO, vrijeme će sigurno pokazati. Ono što znamo, Khelif je u finalu, dok Lin Yu-ting danas boksa polufinalni meč protiv Esre Yildiz.

Linker
01. rujan 2024 17:32