K1 i Boks

(VIDEO) Ukrajinski stroj očekivano do zlata u Veočićevoj kategoriji, strašni Uzbekistanac ponovno u finalu superteške

Oleksandr Khyzniak

 Mustafa Ciftci/ANADOLU/Anadolu via AFP
Olimpijski turnir u boksu sinoć nam je ponudio vrlo zanimljiv program

Olimpijski boksački turnir polako se privodi kraju i do kraja turnira preostala su pretežno finala, osim u dvama kategorijama gdje se još moraju održati polufinalni mečevi. U sklopu jučerašnjeg rasporeda održano je finale kategorija koja nas je najviše zanimala uoči Igara, one do 80 kilograma.

Jedini hrvatski predstavnik Gabrijel Veočić nastupao je upravo u toj kategoriji. Nadali smo se njegovom osvajanju medalje, vjerovao je i on sam kako se može popeti na postolje, ali ostao je jednu pobjedu udaljen od minimalno bronce. Christian Pinales iz Dominikanske Republike bio je bolji u četvrtfinalnom ogledu i Veočić sada može preusmjeriti fokus na Los Angeles i sljedeći olimpijski ciklus.

Pinales koji je izbacio Veočića zapeo je u polufinalu gdje ga je izbacio aktualni svjetski prvak Nurbek Oralbay (Kazahstan). Dalje od polufinala nije mogao ni Kubanac Arlen Lopez, dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje. Bolji od Lopeza bio je Oleksandr Khyzniak, prvi favorit ovog turnira.

29-godišnji Khyzniak opravdao je ulogu prvog favorita. Nevjerojatni kvalitetni Ukrajinac morao se ipak dobrano namučiti u finalu kako bi došao do pobjede. Nurbek Oralbay kao aktualni svjetski prvak pružio je odličan otpor i pobjednik je odlučen podijeljenom sudačkom odlukom. Tri suca bodovala su meč u korist Khyzniaka (30-27 x2, 29-28), dok su dvojica ipak vidjeli Oralbaya kao boljeg (29-28 x2).

Khyzniak je i ovom meču pristupio na svoj uobičajeni način. Pritisak, pritisak i samo pritisak. Ukrajinac posjeduje fantastičnu kondicijsku spremu i svojim tempom lomi gotovo svakog protivnika s kojim se susretne u ringu. Za Khyzniaka ne postoji drugi pristup osim kretanja prema naprijed i konstantnog bacanja udaraca. Oralbay se hrabro postavio, upustio se u rat s Ukrajincem, imao je jako dobrih trenutaka, ali zlato ipak zasluženo odlazi u Ukrajinu. Snimku meča možete pogledati OVDJE.

‘‘U ekstazi sam. Još kao dječak sanjao sam o penjanju na ovo postolje. Još od srebra u Tokiju pa sve do ovog dana i konačnog osvajanja olimpijskog zlata, jako naporno sam radio. Ali uspio sam! Ovo je zlatna medalja za Ukrajinu.‘‘, rekao je Khyzniak u obraćanju medijima nakon finalnog meča. Osvajanjem olimpijskog zlata, Khyzniak se pridružio odabranom društvu ukrajinskih boksača sa zlatnom olimpijskom medaljom. Vasyl Lomachenko dvaput se kitio zlatom, a Oleksandr Usyk, Vladimir Kličko i sada Khyzniak mogu se pohvaliti jednim olimpijskim zlatom.

Podsjećamo kao je Oleksandr Usyk na početku olimpijskog turnira obećao nagraditi ukrajinske boksače koji osvoje medalju na Igrama u Parizu. 80 tisuća dolara Usyk je najavio za osvajače zlata i Khyzniak sada može očekivati vrlo lijep honorar od strane apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Inače, Ukrajinca dobro pamtimo i s Europskih igara održanih prošle godine. Khyzniak je u finalu tog turnira boksao s našim Veočićem, a naš boksač također nije imao rješenje za ovaj ukrajinski stroj. Khyzniak je tempom slomio i Veočića, a Gabrijelov otac i trener Pero u drugoj rundi je zatražio prekid meča. Matej Matković, poznati osječki trener i član stručnog stožera naše boksačke reprezentacije, tada je na zanimljiv način opisao koliko je zapravo dobar ovaj ukrajinski boksač.

Ukrajinac je daleko najdominantniji boksač cijelih Europskih igara, uključujući sve kategorije, od muhe do superteške! Ukrajincu nitko nije mogao ni približno konkurirati, niti mu najmanji izazov pružiti. Doslovno je ‘samljeo‘ sve protivnike do finala, pa tako i Talijana (Salvatorea Cavallara) koji ima svjetsku broncu iz 2021., a jedva je preživio ovaj meč. Boksači u toj kategoriji ‘ispaljuju‘ 100 udaraca po rundi, a Ukrajinac 300! Dakle, to što on ima, ja nikada u životu nisam vidio.‘‘

‘‘Takve tjelesne sposobnosti i karakteristike posjeduje da kad bi ga priključili na aparate na Kineziološkom fakultetu, na ekranu bi izbacilo ‘Error‘. Znam da Gabrijela ne plaši ova priča i da sve navedeno jako dobro zna, kao i činjenicu da će sutra morati odraditi meč života. U posljednjih nekoliko godina Gabrijel je boksao u srednjoj i sad u poluteškoj kategoriji, te je navikao na borbe s 300 udaraca u tri runde. Svoje psiho-fizičke sposobnosti ‘naštimao‘ je na 300 udaraca. Tako je trenirao, tako se pripremao i to je očekivao. Danas će morati na 900, a trebati će mu brze noge i precizni udarci da zaustave ukrajinski tenk.‘‘, napisao je Matković putem Facebooka.

Khyzniak je osvajanjem olimpijskog zlata kompletirao kolekciju zlata na najvećim turnirima amaterskog boksa. 2017. godine okitio se svjetskim zlatom, a iste godine osvojio je zlato i na Europskom prvenstvu. Dvaput je osvajao zlata na Europskim igrama, a olimpijskom srebru iz Tokija pridodao je najsjajniju medalju s Igara u Parizu. 29-godišnjak je spreman otisnuti se u profesionalce, a bit će jako zanimljivo pratiti nastavak njegove karijere. Može li ovakav tempo prenijeti i u profesionalne vode? Vrijeme će pokazati.

Strašni Uzbekistanac grabi ka drugom olimpijskom zlatu

Spomenut ćemo još kako se sinoć održalo i polufinale superteške kategorije, neki bi rekli ‘‘kraljevske kategorije‘‘. Priželjkivali smo našeg Luku Pratljačića u ždrijebu tog turnira, ali Osječanin nije uspio izboriti plasman. Konkurencija koja se pojavila vrlo je snažna, ali prvi favorit turnira suvereno gazi prema zlatnoj medalji.

Tu aludiramo na Bakhodira Jalolova, strašnog uzbekistanskog superteškaša. 30-godišnji Jalolov jedan je od boksača koji u potpunosti iskorištavaju onu promjenu pravila koja je omogućila i profesionalnim boksačima da nastupaju na Olimpijskim igrama. Paralelno s amaterskom karijerom, Jalolov gradi profesionalnu karijeru i zasad je upisao 14 pobjeda u jednako toliko nastupa. Sve ih je ostvario nokautom.

Stigne Jalolov odraditi i svoje dužnosti u amaterskom/olimpijskom boksu, a nakon olimpijskog zlata osvojenog u Tokiju, Jalolov je na korak do obrane statusa olimpijskog prvaka. 201 centimetar visoki Uzbekistanac jednoglasnom odlukom sudaca svladao je Nelviea Tiafacka, predstavnika Njemačke. Jalolov je uzeo sve tri runde prema sucima, a jedan sudac treću rundu bodovao je rezultatom 10-8. Jalolov je i u svom prvom nastupu na ovom turniru uzeo svaku rundu na svih pet sudačkih kartica, a samo u osmini finala nije uspio uzeti baš sve runde na svim sudačkim karticama, ali svejedno je slavio jednoglasnom odlukom.

Nekima je već ‘‘dosadio‘‘ taj Jalolov među amaterskom konkurencijom jer smatraju kako je odavno ‘‘prerastao‘‘ tu razinu i da je dokazao sve što je morao dokazati. No, Uzbekistanac očito želi dva zlata, a posljednja prepreka na tom putu bit će mu Ayoub Ghadfa. 25-godišnji španjolski teškaš zlatni je s ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Beogradu, a prošle godine okitio se broncom na SP-u u Taškentu. Ghadfa je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Francuza Djamilija-Dinia Aboudoua Moindzea. Najteži meč na ovom turniru Ghadfa je zapravo imao u prvom kolu kada je podijeljenom sudačkom odlukom svladao Kazahstanca Kamshybeka Kunkabayeva. Ghadfa i Jalolov trebali su se boriti u polufinalu prošlogodišnjeg SP-a, ali Ghadfa je zbog ozljede otkazao svoj nastup i zasad nije dijelio ring s Jalolovim.

Njihov finalni meč na rasporedu je u subotu (10. kolovoza).

Linker
14. rujan 2024 23:01