K1 i Boks

(VIDEO) ‘Detaljno smo analizirali Hrgovića, proučavao sam njegove navike još iz amaterskih dana‘

Don Charles

 Screenshot (youtube, Talksport Boxing)
Glavni trener Daniela Duboisa uložio je puno vremena proučavajući Hrgovićeve navike unutar ringa

Vrlo zahtjevan posao čeka poznatog boksačkog trenera Dona Charlesa. Radi se o glavnom treneru Daniela Duboisa, a ovaj dvojac surađuje nešto manje od godinu dana.

Prvi zajednički meč Duboisa i Charlesa bio je onaj prošlogodišnji u kojem je Dubois poražen od strane Oleksandra Usyka. Početak suradnje između Charlesa i Duboisa nije najbolje prošao, ali poraz od Oleksandra Usyka nije nešto zbog čega trebaju ‘‘padati glave‘‘ i zbog čega bi se raskidale suradnje.

Dubois je pokazao neke dobre stvari u tom meču, ali tada jednostavno nije bio dovoljno kvalitetan za ugroziti Usyka. Već u drugom meču pod Donom Charlesom, Dubois je došao do pobjede i odradio je ponajbolji meč u karijeri. Daniel je u potpunosti nadboksao Jarrella Millera, vratio je samopouzdanje i u subotu ga čeka važan meč protiv Filipa Hrgovića.

Porazi li Hrgovića, Dubois će preuzeti prvo mjesto IBF-ove ljestvice u poretku izazivača. Nakratko se ‘‘šuškalo‘‘ kako bi Dubois i Hrgović mogli boksati za pojas, ali titula prvaka zasad ipak ostaje u vlasništvu Oleksandra Usyka. Don Charles potvrdio je kako IBF-ov pojas nije u igri, barem zasad ne.

‘‘Nisam obraćao previše pažnje, ali koliko mi je poznato, meč nije za IBF-ovu titulu. Naš fokus nije ni bio na pojasu. Da se radi o meču za pojas - fantastično. Ali fantastično je i ovako. Hrgović je naš pojas.‘‘, ističe poznati trener u razgovoru za talkSPORT Boxing.

Samo dva dana dijele nas od meča i šanse da IBF-ov pojas postane ulog tog meča, uistinu su mizerne. No, pobjedniku ovog meča mogla bi se otvoriti raznorazna ‘‘vrata‘‘ pri vrhu teške kategorije. Postoje određena nagađanja koja govore kako će boksač čija ruka bude podignuta, kasnije ove godine boksati protiv Anthonyja Joshue. 20. rujna (deveti mjesec) datum je koji se spominje, a lokacija je Wembley. Teško može bolje, ali Don Charles ne želi skretati fokus na nagađanja.

‘‘Ponavljam, koncentriramo se isključivo na 1. lipnja. Svjestan sam o čemu se priča, ali ne želimo se fokusirati na te priče. Znamo da postoji priča o tome, ali zasad nismo fokusirani na to.‘‘

Nešto pričljiviji bio je Don Charles kad su došla pitanja o samom meču između Hrgovića i Duboisa. Jasno je kako trener neće javno ići u duboke analize i ne planira otkrivati taktiku kojom će Dubois napasti Hrgovića, ali neki zanimljivi odgovori ipak su došli. Čini se kako je Duboisov tim odradio jako detaljno pripremu za meč s Hrgovićem.

‘‘Vidim puno prednosti, ali vidim i puno mana kod Hrgovića. Moramo iskoristiti njegove nedostatke i moramo neutralizirati njegove snage. Vidio sam puno toga u njegovom meču protiv Zhanga. Neću pretjerano detaljno elaborirati. Moja istraživanja sežu puno dublje. Ja sam gledao snimke Hrgovićevih mečeva još iz amaterskih dana. On se dvaput borio protiv tipa kojeg trenutno treniram, a njegovo ime je Tony Yoka. Tony je pobijedio u oba meča. Dakle, ja promatram širok raspon materijala. Gledam njegove dobre i loše navike još iz amaterskih dana, a zatim promatram jesu li te navike i dalje prisutne. Moj tip (Dubois) će u subotu demonstrirati kako poraziti Filipa Hrgovića. On je zasad neporažen, ali vjerujem da će u subotu izgubiti. Odradili smo naš posao i sigurni smo da ćemo iskoristiti Hrgovićeve slabosti.‘‘, objasnio je Don Charles.

Inače, Charles je smetnuo s uma da su Yoka i Hrgović triput boksali kao amaterski boksači. Prvi meč odradili su još 2010. godine u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva. Hrgović je tada došao do pobjede, a ostala dva meča dobio je Yoka.

Sve u svemu, Don Charles dobro je prostudirao Hrgovića, ali Don Charles nije osoba koja će dijeliti ring s Hrgovićem. To će biti Daniel Dubois, a preostaje nam vidjeti može li Dubois uistinu iskoristiti Hrgovićeve navodne mane.

Linker
07. lipanj 2024 18:27