K1 i Boks

Potonuće Devina Haneyja, Eddie Hearn okrenuo mu je leđa: ‘Tko bi uopće platio za taj meč?‘

Devin Haney

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Donedavni apsolutni prvak svijeta u lakoj kategoriji trpi velik pad svoje vrijednosti nakon prošlog meča

Devin Haney jedan je od svježih dokaza poznate uzrečice koja kaže: ‘‘Borac je dobar onoliko koliko je bio dobar u posljednjem meču‘‘. Sve do četvrtog mjeseca ove godine, Haney je bio na glasu kao ponajbolji svjetski boksač.

Bivši apsolutni prvak svijeta u lakoj kategoriji, aktualni WBC-ov svjetski prvak u super lakoj kategoriji, ujedno i neporažen. Sve to činilo je Haneyja jednim od vodećih svjetskih boksača, ali onda se pojavio Ryan Garcia.

Veliki autsajder u potpunosti je nadboksao Devina Haneyja na boksačkom spektaklu u Brooklynu. Iako se Garcia pojavio pretežak, a naknadno je bio pozitivan i na doping, Haneyjeve ‘‘dionice‘‘ naglo su opale. Nitko nije očekivao da će ga Ryan Garcia nadboksati u toj mjeri i bez obzira što će taj poraz vjerojatno biti poništen zbog Ryanove uporabe nedozvoljenih supstanci, Haneyjeva reputacija doživjela je težak udarac.

Dokaz tome svakako je i licitacija honorara koja se jučer održala. U pitanju je meč između Devina Haneyja i Sandora Martina (42-3-0). Martin je obavezni izazivač prema WBC-u i Haneyju je od strane WBC-a naređeno da brani titulu upravo u meču protiv spomenutog Španjolca. Međutim, na licitaciji honorara pojavili su se samo predstavnici Top Ranka, dok je Eddie Hearn očito okrenuo leđa Devinu Haneyju i nije pokazao nikakav interes za sudjelovanjem u organizaciji tog meča.

Top Rank je ponudio 2,42 milijuna američkih dolara kako bi dobili prava na organizaciju borbe između Martina i Haneyja, a s obzirom da je njihova ponuda bila jedina, prava su pripala njima. Devinu Haneyju trebalo bi pripasti 1,524 milijuna američkih dolara, dok će Martin dobiti 653 tisuće dolara, ako do borbe uopće dođe.

Naime, Eddie Hearn uvjeren je kako Devin Haney neće pristati na taj meč, kako zbog cifre, tako i zbog neatraktivnosti protivnika. Nagađa se kako je Devin zaradio ukupno oko 15 milijuna dolara za posljednja dva meča, a sada bi trebao pristati na puno, puno manju cifru.

‘‘WBC-ov pojas bit će upražnjen, a Sandor Martin borit će se protiv nekog drugog. Sto posto, Haney se neće boriti protiv Sandora Martina. Tko bi platio taj meč?‘‘, poručio je Hearn u razgovoru sa Seanom Zittelom.

Čini se kako je samo Bob Arum spreman platiti određenu svotu za organizaciju tog meča, ali ne pretjerano veliku.

‘‘To je atraktivan meč i zato smo dali ponudu. Ne dajete ponudu ako ne vjerujete da ćete organizirati meč. Haney nema puno titula u rukama pa da može tek tako odustati od ove koju trenutno drži.‘‘, rekao je Arum.

Devinu Haneyju preostaje i pokušaj svojevrsne nagodbe s Martinom. Španjolac bi mogao dobiti ponudu da odustane od napada na titulu, a prema neslužbenim informacijama, Martin bi tražio barem 300 tisuća dolara za takav potez. Time bi Španjolac pružio Haneyju priliku da se bori protiv nekog drugog, ali nakon tog meča ponovno bi došao u status da napadne titulu.

Svakako je zanimljivo da je Eddie Hearn samo tako odustao od organizacije meča u kojem bi trebao sudjelovati boksač koji je donedavno glasio za ponajboljeg boksača na svijetu. Naravno, dobar razlog odustajanja leži u činjenici da Sandor Martin nije atraktivan protivnik, ali Hearn bi ovim potezom mogao upropastiti svaku daljnju suradnju s Haneyjem. Devin je javno iskazao nezadovoljstvo.

‘‘Wow Matchroom, prljav potez.‘‘, napisao je Devin.

Kako će se cjelokupna situacija rasplesti, saznat ćemo uskoro. Pretpostavka je da će Haney odbiti meč protiv Martina, a hoće li ostati bez titule ili će se nagoditi s Martinom, vrijeme će pokazati.

Linker
25. rujan 2024 11:01