K1 i Boks

Od najveće pobjede do najvećeg poraza: Ryan Garcia službeno je suspendiran, poništena je pobjeda nad Haneyjem

Ryan Garcia

 Adam DelGiudice/Zuma Press/Profimedia
25-godišnji američki boksač kažnjen je zbog uporabe dopinga

Još jednoj doping sagi došao je kraj. Ryan Garcia službeno je proglašen krivim za unošenje nedozvoljenih supstanci u svoje tijelo, a supstance su pronađene uoči i nakon meča protiv Devina Haneyja.

Nakon što je objavljeno kako je pao na doping, Garcia je tražio provjeru B uzorka, ali nalazi su ponovno pokazali prisustvo nedozvoljenih supstanci i Garciji više nije bilo spasa, preostalo je čekati kaznu.

Kazna je došla sinoć. Ryan Garcia godinu dana bit će suspendiran godinu dana i sve do četvrtog mjeseca sljedeće godine neće moći nastupiti unutar ringa. Osim suspenzije, Garcia ostaje bez honorara koji mu je bio garantiran od strane Golden Boy Promotions kuće, a radi se o iznosu od 1,1 milijun američkih dolara. 10 tisuća dolara kazne Garcia mora platiti saveznoj državi New York. Treba istaknuti kako se Garcia pristao nagoditi s atletskom komisijom u New Yorku. Kazna je mogla biti još gora bez nagodbe.

Posljedicama tu ipak nije kraj. Osim suspenzije i novčanih kazni, Garcia je ostao i bez onog što najvrjednijeg u cijeloj priči. Njegova pobjeda nad Devinom Haneyjem službeno je poništena i preinačena u ‘‘no contest‘‘. Devin Haney sada je ponovno neporažen boksač (31-0), dok je Ryan Garcia ostao bez 25. pobjede u karijeri i njegov ‘‘score‘‘ sada iznosi 24-1.

Podsjećamo, još uoči samog meča, Garcia je prekoračio gornju granicu težinske kategorije u kojoj je meč bio ugovoren i pristao je platiti Devinu Haneyju iznos od 600 tisuća američkih dolara.

Kad se sve zbroji i oduzme, Garcijina najveća pobjeda pretvorila se u njegov najveći poraz. Reputacija je narušena, ostao je bez velike sume novca, a njegov kredibilitet doveden je pod veliki znak upitnika. Nakon službene odluke o suspenziji i ostalim kaznama, Garcia se oglasio mnoštvom ‘‘tvitova‘‘ na svom korisničkom računu.

‘‘Najveća laž ikada kreirana. Nije li Amerika zemlja slobode? Moje je ustavno pravo da govorim.‘‘

‘‘Oduzeli su mi pobjedu iako ništa nisam napravio. Ne vjerujem da ljudi dopuštaju da se ovo dogodi. Izgubio sam nadu u sve ljude.‘‘

‘‘Ako je borba poništena, tada Barclays treba vratiti ljudima novac, a novci od prodaje PPV-a također trebaju biti vraćeni. Svi trebaju biti refundirani.‘‘

‘‘Neka netko kaže zlom Devinu Haneyju da vrati novac koji sam mu dao za prekoračenje težine uoči meča koji sada više ne postoji.‘‘

Ovo su samo neki od brojnih ‘‘tvitova‘‘ koje je Garcia zaredao, dok se Devin Haney naslađuje, ponajviše jer je ponovno službeno neporažen.

‘‘Hvala komisiji jer su odradili ispravnu stvar i donijeli su pravu odluku. Ne razumijem samo zašto Golden Boy promotorska kuća dobiva novac kao da su oni pretrpjeli nekakvu štetu. Nisu čak ni progovorili o cijeloj ovoj situaciji.‘‘, poručuje Haney.

U svakom slučaju, situacija se dobro rasplela po Devina Haneyja. Nekadašnji apsolutni prvak svijeta u lakoj kategoriji vratio je nulu u rubrici poraza, ali javnost neće zaboraviti kako ga je Ryan Garcia apsolutno nadboksao te večeri u Barclays Centeru u New Yorku.

Linker
27. lipanj 2024 12:34