K1 i Boks

Olimpijski san Marka Čalića ostat će nedosanjan: Višestruki prvak Hrvatske poražen u prvom kolu kvalifikacija

Marko Čalić

 Hrvatski Boksački Savez
36-godišnji Puljanin nije uspio iskoristiti posljednju priliku za plasman na Olimpijske igre

Žao nam je što na ovakav dan moramo podijeliti pomalo tužan naslov, ali domaće boksače pratimo u pobjedama i porazima. Nakon uspješnih jučerašnjih nastupa Sare Beram i Luke Pratljačića, danas je uslijedio poraz jednog od hrvatskih predstavnika na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

Marko Čalić oprašta se od Bangkoka nakon prvog kola, točnije, nakon svog prvog meča na turniru. Naš najiskusniji reprezentativac imao je gotovo najtežu moguću prepreku u prvom meču i nažalost, nije ju prošao.

Favorit u kategoriji do 92 kg, Alfonso Dominguez, zaustavio je Čalića jednoglasnom odlukom sudaca. Kubanac pod zastavom Azerbajdžana iza sebe ima svjetsko zlato (2021.) i svjetsko srebro (2023.), a 2021. godine osvojio je i broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Puljanin Čalić nije imao sreće u ždrijebu i morao je vizu za Pariz tražiti preko ovakvog boksača.

Srčani Čalić dao je svoj maksimum, pokušao je ugroziti Domingueza, ali kubansko-azerbajdžanski teškaš ugasio je njegov olimpijski san. Čaliću su ovo treće OI na koje se pokušao kvalificirati, ali jednostavno nije išlo.

Ponajbolji hrvatski amaterski boksač u posljednjih desetak godina morat će prihvatiti da će njegov olimpijski san ipak ostati nedosanjan. Ovo su mu posljednje olimpijske kvalifikacije, a za očekivati je da će Marko reaktivirati svoju profesionalnu boksačku karijeru.

Čalić iza sebe već ima 15 profesionalnih mečeva u kojima je upisao 14 pobjeda i samo jedan poraz. Jedini poraz upisao je 2020. godine u meču protiv Joshue Buatsija, ponajboljeg svjetskog poluteškaša i trenutno neporaženog boksača (18-0).

U slučaju pobjede nad Dominguezom, Čalić bi trebao još dvije pobjede za plasman na OI, a ždrijeb bi se otvorio i ponudio bi puno lakše protivnik. No, što je, tu je. Život nekad ne ide željenim tijekom, a Čalić nema za čime žaliti. Dao je svoj maksimum, jednostavno nije išlo.

Hrvatska ostaje u Bangkoku na troje predstavnika. Nikolina Ćaćić danas će boksati svoj prvi meč na ovom turniru, a Sara Beram i Luka Pratljačić sljedeće nastupe upisat će u petak i subotu.

Linker
21. lipanj 2024 22:17