K1 i Boks

Neporaženi IBF prvak: ‘Oduvijek sam blizu vrha, imam stil koji može pobijediti Usyka!‘

Oleksandr Usyk

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
29-godišnjak ima impresivan profesionalni omjer od 25-0 (19 KO) i tvrdi da je on taj koji može svrgnuti ukrajinskog prvaka

Oleksandr Usyk ostvario je postignuće u boksačkom ringu koje je prije njega uspio ostvariti samo Evander Holyfield.

Nakon osvajanja olimpijskog zlata i prelaska u profesionalce, Ukrajinac je dominirao kruzer kategorijom, pobijedivši Krzysztofa Głowackog, Mairisa Briedisa i Murata Gassieva kako bi postao apsolutnim kruzer prvakom. Nakon oproštajne borbe u toj kategoriji protiv Tonyja Bellewa, prešao je u tešku kategoriju. Pobjeda nad Anthonyjem Joshuom učinila ga je ujedinjenim prvakom, a dvije uspješne obrane naslova – revanš protiv ‘‘AJ-a‘‘ i obvezna obrana protiv Daniela Duboisa – dovele su ga do borbe s Tysonom Furyjem za posljednji pojas. Pobijedio je podijeljenom odlukom sudaca i postao apsolutni prvak teške kategorije.

Sada se sprema za revanš s Furyjem, a mnogi se pitaju što je sljedeće za Usyka ako pobijedi i odluči nastaviti svoju karijeru. Ukrajinac, između ostaloga, razmatra i mogućnost povratka u kruzer kategoriju.

U razgovoru za TalkSPORT, aktualni IBF-ov prvak u kruzer kategoriji, Jai Opetaia – koji je u prošlosti izjavio da planira prijeći u tešku kategoriju poput Usyka – rekao je da bi volio ući u ring s ukrajinskim prvakom.

"S poštovanjem, volio bih dijeliti ring s njim. Kada sam se borio ovdje u Londonu na Olimpijskim igrama, on je osvojio kategoriju u kojoj sam se i ja natjecao. Oduvijek sam bio blizu vrha, uvijek u tamnom kutku, grebao i čekao svoje prilike. Volio bih se boriti s borcem poput njega i mislim da imam stil koji ga može pobijediti", rekao je Opetaia.

Opetaia, 29-godišnji Australac, brzo se etablirao u kruzer kategoriji nakon što je Usyk već prešao u tešku kategoriju. Iako se tada nije očekivala njihova borba, sada bi to zasigurno bila poslastica za fanove – tehnički izuzetno visoko kvalitetan meč u kojem bi Opetaijina neustrašiva agresija bila suprotstavljena Usykovoj vrhunskoj pokretljivosti i izdržljivosti.

U znak priznanja Opetaijinim vještinama, Fury ga je čak pozvao u svoj kamp kako bi simulirao Usyka. Australac je ponudio svoje usluge i za Furyjev revanš u prosincu, no borba protiv Jacka Masseyja 12. listopada mogla bi ga spriječiti da se ponovno pridruži timu ‘‘Kralja Cigana‘‘.

Linker
01. listopad 2024 16:01