K1 i Boks

Može li ‘Tenku‘ itko stati na kraj? Zastrašujući Gervonta Davis upisao je 30. pobjedu u karijeri

Gervonta Davis

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Sjajnu boksačku večer dobila je publika u MGM Grand Areni u Las Vegasu

Kakav je boksač Gervonta Davis! Fantastični 29-godišnjak danas je upisao 30. pobjedu u svom 30. profesionalnom nastupu, a bio je ovo još jedan Gervontin meč za pamćenje.

Prije svega, prisjetit ćemo se riječi Paula Spadafore koje smo vam prenosili ranije ovaj tjedan. Nekadašnji IBF-ov svjetski prvak u lakoj kategoriji sjajno je opisao Gervontu kao nekog tko nije samo snažan udarač, nego puno više od toga.

‘‘Sviđa mi se ‘Tank‘ jer svi misle da je on samo udarač, ali to je samo fasada. On nije samo udarač. Da je samo udarač, on bi odmah krenuo svim silama na Ryana Garciju, ali vidjeli ste kako je boksao protiv Ryana. Usporio je tempo, promatrao je što Garcia radi u ringu, pratio je njegove pokrete, a zatim ‘BOOM‘. Sve to iziskuje jako puno vještine, a ‘Tank‘ će vjerojatno napustiti sport kao jedan od najvećih.‘‘, rekao je Spadafora.

Ispostavilo se da je ovo jako dobar opis Gervontinog stila, jer nešto slično Gervonta je napravio i svom posljednjem protivniku Franku Martinu. Jako opasni Martin ušao je u ovaj meč kao neporaženi boksač (18-0) i nadao se preoteti WBA-ov pojas u lakoj kategoriji.

Dobro je Martin otvorio meč, lijepo se kretao, pogađao je direktima i bio je nešto bolji tijekom početnih par rundi. Međutim, Gervonta Davis jako je dobro znao što radi. Iako je Martin dobivao runde, zapravo je Gervonta bio taj koji je držao meč pod kontrolom, koliko god besmisleno zvučalo.

Sjajni boksač iz Baltimorea prepustio je inicijativu Martinu, ali istovremeno ga je tjerao da radi puno više nego je Martin htio. Sve to iscrpilo je Martina čiji se stil boksa zasniva na puno kretnji. Kako su runde odmicale, Gervonta je sve više napadao tijelo svog protivnika i time ga je dodatno iscrpio.

Dakle, ponovno smo gledali Gervontu koji pušta protivnika da radi, pomno prati situaciju, a zatim ‘‘BOOM‘‘ kako bi rekao Paul Spadafora. ‘‘Boom‘‘ je uslijedio u osmoj rundi dvoboja. Gervonta je pritisnuo Martina uz konope, skratio je distancu, bacio je desni kroše koji nije odsjeo, ali otvorio je blok Franka Martina. Odmah je uslijedio lijevi aperkat, a taj udarac bio je presudan u ovoj sekvenci. Martin je jedva stajao na nogama, ruke je spustio nisko, a Gervonta je još jednim udarcem ljevicom okončao ovu priču. Brutalan nokaut za 30. pobjedu u karijeri.

Gervonta Davis već sada ima veliku karijeru iza sebe. Nekadašnji je svjetski prvak u super perolakoj kategoriji, a sada je aktualni prvak svijeta u lakoj kategoriji, prema WBA federaciji. Ono što mu nedostaje u rezimeu jesu mečevi protiv ponajvećih boksača svoje generacije. Vrijeme je da Gervonta ukrsti rukavice s imenima poput Shakura Stevensona, Devina Haneyja, pa čak i Vasyla Lomachenka koji je nešto stariji, ali još uvijek itekako opasan.

Frank Martin s druge strane upisao je prvi poraz u karijeri. Pokazao je Martin kako ima alate za nositi se s najboljima na svijetu, ali neke segmente svoje igre morat će podići na višu razinu, ako planira doći do samog vrha.

David Benavidez također ostao neporažen

Na istoj priredbi nastupio je i neporaženi David Benavidez (29-0), a na suprotnoj strani ringa našao se 37-godišnji Oleksandr Gvozdyk (20-2), nekadašnji svjetski prvak u poluteškoj kategoriji.

Gvozdyk se boksu vratio tijekom 2023., nakon što je više od četiri godine izbivao iz ringa. Tri pobjede u tri nastupa upisao je tijekom prošle kalendarske godine i osigurao je veliki meč protiv Davida Benavideza. WBC-ov pojas privremenog prvaka bio je ulog njihovog meča, a David Benavidez na koncu odlazi kući s pojasom.

‘‘El Bandera Roja‘‘ (‘Crvena zastava‘) upisao je 29. pobjedu u 29. profesionalnom nastupou, a do pobjede je došao ipak nešto teže od očekivanog. Koliko god Gvozdyk nekoć bio dobar, u ovaj meč ulazio je kao veliki autsajder, a mnogi su vjerovali kako će Benavidez u nekom trenutku zaustaviti Gvozdyka.

Vrlo agresivno Benavidez je krenuo od samog početka, onako kako njemu dolikuje. Pogađao je preko 20 udaraca po rundi, dok je Gvozdyk uglavnom uspijevao plasirati 10-ak udaraca unutar jedne dionice od tri minute. No, prezentirao je Ukrajinac nevjerojatnu srčanost i čvrstinu u ovom meču.

Izdržao je sve nalete Benavideza, ostao je u meču do samog kraja, a tijekom posljednjih par rundi, čak je bio i nešto bolji od Benavideza. 116-112, 117-111 i 119-109 pokazale su sudačke kartice po završetku meča i Benavidez je došao do nove pobjede.

‘‘Mislim da je ovo nastup za ocjenu sedam od deset. Oleksandr je odličan borac, a ja vjerujem kako sam imao odličan i jako težak meč. Idemo dalje. Još uvijek se nadamo okršaju s Canelom u super srednjoj kategoriji ili napadu na titulu ako on napusti tron.‘‘, rekao je Benavidez.

27-godišnji američko-meksički boksač ovom pobjedom otvorio si je vrata i ka potencijalnom okršaju s WBC-ovim prvakom poluteške kategorije. Taj pojas trenutno drži Artur Beterbiev, a 12. listopada (10. mjesec) Beterbiev bi trebao braniti pojas u meču protiv Dmitryja Bivola. Pobjednik tog meča mogao bi postati Benavidezov protivnik tijekom sljedeće kalendarske godine.

Linker
21. lipanj 2024 15:41