K1 i Boks

Khelif i Yu-Ting oduzete medalje: ‘Nemojte me zlostavljati, to ima velike posljedice za mene. Ako Bog da novo zlato...‘

Imane Khelif

 MOHD RASFAN Afp
Globalna sportska javnost ekstremno je podijeljena oko ovog slučaja, a trenutno nisu dostupni dokazi o navodima s obje strane

"Zaustavite zlostavljanje" poručuje alžirska boksačica Imane Khelif.

Khelif, koja je dospjela u središte kontroverzi zbog kriterija rodne tematike na Olimpijskim igrama u Parizu, prvi put se oglasila od početka Igara. Ona i Tajvanka Lin Yu-Ting bile su izložene uvredama na društvenim mrežama i navodno netočnim špekulacijama, iako je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izjavio da su obje ispunile sve kriterije te da nema sumnje da su žene.

"Šaljem poruku svim ljudima širom svijeta da se drže olimpijskih načela i Olimpijske povelje, da se suzdrže od zlostavljanja svih sportaša, jer to ima posljedice, velike posljedice" rekla je Khelif u intervjuu za SNTV, prema Associated Pressu. "To može uništiti ljude, može ubiti misli, duh i um ljudi. Može podijeliti ljude. Zbog toga ih molim da se suzdrže od zlostavljanja."

Khelif i Yu-Ting su se plasirale u polufinale Olimpijskih igara, čime su osigurale barem brončane medalje.

"Ne zanima me tuđe mišljenje" rekla je Khelif na arapskom. "Došla sam ovdje zbog medalje i da se natječem za medalju. Sigurno ću se natjecati kako bih se poboljšala i bila bolja, i ako Bog da, poboljšat ću se, kao svaki drugi sportaš."

Međunarodna boksačka udruga, koja je pod ruskom podrškom, iznijela je problem na površinu prošlog tjedna. IBA, koja nije priznata od strane MOO-a i nema ulogu u olimpijskom boksu, oduzela je Lin (zlato) i Khelif (broncu) medalje sa Svjetskog prvenstva 2023. nakon što je organizacija tvrdila da nisu prošle testove za rodnu podobnost. MOO i drugi izrazili su zabrinutost zbog vjerodostojnosti tih testova.

Thomas Bach, predsjednik MOO-a, rekao je ovog tjedna da nikada nije bilo sumnje da su Lin i Khelif žene i pozvao je "sve da poštuju te žene, da ih poštuju kao žene, kao ljudska bića." MOO je također izjavio da su te dvije boksačice žrtve proizvoljne odluke IBA-e.

"Znam da mi je Olimpijski odbor učinio pravdu, i zadovoljna sam ovim rješenjem jer ono pokazuje istinu" rekla je Khelif, također priznajući pritisak koji prati cijeli slučaj. "Kontaktiram se s obitelji dva puta tjedno. Nadam se da nisu duboko pogođeni."

"Brinu se za mene. Ako Bog da, ova kriza će završiti zlatnom medaljom, i to bi bila najbolja reakcija od strane mene."

Linker
18. kolovoz 2024 02:04