K1 i Boks

Fury i Usyk bore se za mjesto u boksačkom panteonu. U igri je i ogroman novac, evo tko će koliko zaraditi

Tyson Fury i Oleksandr Usyk

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
Pobjednik će postati prvi apsolutni ‘heavyweight‘ prvak koji je ikada ujedinio četiri najrelevantnija pojasa

Dempsey, Tunney, Schmeling, Sharkey, Carnera, Baer, Braddock, Louis, Charles, Walcott, Marciano, Johansson, Patterson, Liston, Ali, Frazier, Foreman, Spinks, Tyson, Douglas, Holyfield, Bowe, Lewis... Tko će nastaviti niz, ujediniti titule i ustoličiti se na tronu neprikosnovenog vladara teške kategorije boksa? Odgovor na predmetno pitanje - nakon gotovo 25 godina čekanja - doznat ćemo večeras! Boksačka igra prijestolja, naime, stigla je do bitke svih bitaka, one između dvojice najboljih teškaša današnjice, dvojice neporaženih prvaka, Oleksandra Usika (21-0) i Tysona Furyja (34-0-1). Na koncu će biti podignuta ruka samo jednog od njih, a taj će iz Kingdom Arene u saudijsku noć trijumfalno odjahati noseći žezlo apsolutnog kralja "heavyweighta" i monumentalno naslijeđe u bisagama.

Četiri pojasa

Pribrojimo li računici sve sportske uloge koji se nalaze na stolu, kao i medijsko-komercijalnu dimenziju cijele priče, neprijeporan je zaključak da je okršaj Furyja, WBC-ovog prvaka, i Usika, vlasnika WBA, WBO i IBF titula, najznačajniji teškaški meč 21., ali "de facto" i svih ranijih stoljeća. Pobjednik večerašnje borbe ujedinit će sve relevantne pojaseve i biti inauguriran kao prvi apsolutni prvak kraljevske divizije boksa nakon Lennoxa Lewisa, koji je u studenom 1999. jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio Evandera Holyfielda i ujedinio naslove po verzijama WBA, WBC i IBF. Ako imamo u vidu da je 2004. godine, verifikacijom WBO-a, započela era četiriju pojaseva - a da do današnjeg dana nijedan teškaš nije uspio ostvariti vlasništvo nad sve četiri velike titule - kristalno je jasno da će bolji iz obračuna Furyja i Usika imati zacementirano posebno mjesto u boksačkom panteonu.

O kvalitativnim i izvedbenim razlikama naraštaja koji predvode Fury i Usik u odnosu na neke prethodne generacije legitimno je raspravljati. Za potrebe takvih rasprava mnogi će, uključujući i autora ovog teksta, putem zamišljenog stroja otputovati u sedamdesete te se prisjetiti teškaških klasika kao što su Thrilla in Manilla i Rumble in the Jungle ili, pak, u nešto bližu prošlost i diviti se "zlatnim" devedesetima, mečevima Iron Mikea te, primjerice, "blockbusterima" iz trilogije Holyfielda i Bowea. Najbolje, najuzbudljivije i najsadržajnije "heavyweight" okršaje, dakle, velika većina boksačkih sladokusaca vjerojatno će potražiti u navedenom popisu mečeva, što je sasvim jasno, poglavito s obzirom na vrhunske boksačke kvalitete, karizmu i beskompromisne stilove glavnih ring-junaka minulih vremena, no to ne umanjuje činjenicu da je obračun Furyja i Usika najznačajniji - u pogledu titula - koje će pobjednik, kao prvi teškaš ikada, pohraniti u svoju vitrinu s trofejima. Boksački svijet će večeras - prvi put u povijesti - dobiti apsolutnog teškaškog prvaka s četiri ključne titule i taj je podatak faktografski neoboriv.

Ogroman novac u igri

Pored povijesnog (rezultatskog) aspekta večerašnje borbe, na težini joj svakako višestruko pridodaju i goleme vreće novca koje su iskrcane na isti stol kao i sportski ulozi. Britanski The Independent izvijestio je da će Furyju, sukladno potpisanom ugovoru, pripasti 70 posto novčane mase koja se (trenutno) procjenjuje na 150 milijuna dolara što bi, dakle, iznosilo 105 milijuna. Usik je, s druge strane, nakon brojnih peripetija režiranih od strane Gypsy Kinga i njegova tima, u želji da se borba što prije realizira, prihvatio da na njegov račun sjedne ostatak, odnosno preostalih 45 milijuna dolara, s tim da je zahtijevao da se u ugovor ugradi i klauzula prema kojoj Fury mora donirati 1,27 milijuna ratom pogođenoj Ukrajini.

Valja također naglasiti da navedeni iznosi nisu konačni, budući da će ukupna zarada ovisiti o konačnom broju prodanih "pay-per-view" prijenosa, a s obzirom na to da se očekuje golema prodaja PPV-a, jasno je da će oba boksača u konačnici zaraditi daleko više.

- Da kažete Furyju da će zaraditi 100 milijuna, zaista bi se naljutio. Zato što on misli, a mislim i ja, da će zaraditi puno više od toga - rekao je za TalkSPORT Furyjev promotor i čelni čovjek Top Ranka Bob Arum.

Sudar svjetova

Povijesni obračun 35-godišnjeg Britanca i 37-godišnjeg Ukrajinca mogli bismo okarakterizirati kao svojevrsni sudar svjetova. Fury je izuzetno osebujna i nepredvidiva ličnost sklona raznovrsnim, nerijetko bizarnim i uvredljivim komunikacijskim eskapadama te kontroverzama kojima puni novinske stupce, dok je Usyk, nasuprot njemu, prototip vrhunskog sportaša kojem su svojstveni vojnička disciplina, maksimalan fokus na ring te staloženost u javnim istupima. Najrecentnije potvrde navedene teze datiraju od četvrtka i petka, kada je Fury izvodio "show" na medijskim konferencijama.

Što se tiče četvrtka, Fury i Usik na pozornici su najprije odradili fotografiranje, a kada je došlo vrijeme za međusobno sučeljavanje, britanski je teškaš iskoračio i, sa šeširom na glavi, gledao prema publici, dok Usik, koji mu je stajao s bočne strane, nije skidao pogled s njega. Fury je, potom, osmijehom komunicirao s gledateljima, napinjao mišiće, pa čak i zapjevao pjesmu "Hearts On Fire" Johna Caffertyja, no ni u jednom se trenutku nije okrenuo prema Usyku i pogledao ga. Iako je WBC-ov prvak nastojao izgledati opušteno i neopterećeno svojim protivnikom, u njegovom se govoru tijela ipak moglo iščitati ponešto nervoze, dok je Usik djelovao potpuno hladnokrvno i fokusirano. Već sljedeći dan, Fury je, u skladu sa svojom pomalo bipolarnom osobnošću, odabrao dijametralno suprotan pristup tijekom sučeljavanja. Umjesto pomirljivih poruka i izbjegavanja "eye contacta", odlučio se unijeti Usyku u lice i snažno ga odurnuti, nakon čega je zaoštrilo među timovima dvojice teškaša, no pripadnici osiguranja spriječili su daljnju eskalaciju sukoba.

Unatoč, dakle, svih Furyjevim mentalnim igricama, dojam je kako je Usik u ovom trenutku, ai i inače, psihološki spremniji i stabilniji borac. Što se, pak, tjelesne pripremljenosti tiče, ne treba sumnjati da su obojica na vrhunskoj razini, što potvrđuju i brojne fotografije i videozapisi snimljeni u njihovim pripremnim kampovima. Ključno će, u konačnici, biti tko će uspjeti nametnuti svoj stil, odnosno tko će skovati kvalitetniji taktički "game-plan" i uspjeti ga provesti u djelo među konopcima. Obojica, u boksačkom smislu, imaju izuzetno jake adute. Fizičke predispozicije, u vidu 206 centimetara visine i preko 120 kilograma mase, definitivno idu na Furyjevu stranu. S obzirom na takve gabarite, on je, istodobno, vrlo vješt i pokretljiv teškaš, no boksačko umijeće i rad nogu ipak su prvenstveno forte ukrajinskog virtuoza. Bit će to obračun nekonvencionalnog "diva" i tehnički besprijekornog "stroja" koji praktično istim tempom radi u prvoj i posljednjoj rundi.

Hrgović prati situaciju

Ishod glavne borbe priredbe Ring of Fire (počinje u 18 sati, "main event" oko ponoći) s osobitim će zanimanjem pratiti i naš Filip Hrgović. Već je ranije najavljeno da će, sukladno ugovornoj klauzuli, Fury i Usik odraditi revanš. S druge je strane IBF, čiji je Hrgović obvezni izazivač, najavio da će u slučaju uzvrata oduzeti pojas pobjedniku i organizirati meč za upražnjeni naslov. Šanse da se za "vacant" titulu bore Hrgović i Dubois 1. lipnja poprilično su nevelike, no pobjednik tog meča, kao što je nedavno potvrdio Turki Alalshikh, boksat će s Anthonyjem Joshuom na Wembleyju 21. rujna - a tada će IBF-ov pojas zasigurno biti na liniji.

Spomenimo i da će u sunaslovnoj borbi večerašnje priredbe snage odmjeriti Jai Opetaia i Maris Briedis za upražnjenu IBF titulu u kruzeru, a njima će prethoditi Joe Crodina i Anthony Cacace, koji će boksati za IBF-ov naslov u super perolakoj kategoriji. Svakako treba istaknuti još jedan vrhunski teškaški okršaj, onaj između Franka Sancheza i Agita Kabayela, kao i nastup ponajvećeg "heavyweight" prospekta, Mosesa Itaume, koji će ukrstiti rukavice s Ilijom Mezencevom. Na "cardu" se nalaze još mečevi između Marka Chamberlaina i Joshue Wahaba (laka kategorija), Sergeja Kovaljeva i Robina Sirawna Safara (kruzer), Daniela Lapina i Octavija Pudivtra (poluteška), Davida Nyike i Michaela Seitza (kruzer), te Isaaca Lowea i Hasibullaha Ahmadija (perolaka).

GDJE I KAKO GLEDATI PRIJENOS?

Za meč Furyja i Usika neće biti prijenosa na TV kanalima dostupnima u Hrvatskoj.

Naime, vlasnik prijenosa je DAZN, koji se od početka organizacije priredbi u Saudijskoj Arabiji pridržavao prakse da nikome ne prodaje prava prijenosa.

Želite li gledati meč, trebat će vam pretplata na DAZN (9.99€), a onda nakon toga i kupnja PPV prijenosa meča (19.99€).

Kako piše DAZN, prijenos će započeti od 18h po našem vremenu, a Fury i Usyk ulaze u ring negdje oko ponoći.

Linker
19. svibanj 2024 09:45