Nakon promjenjivih proljetnih, pred nama su, nadamo se, sve topliji ljetni mjeseci, a posebno nas veseli i činjenica da, sa sunčanim danima, dolazi i sezona omiljenog nam ljetnog povrća. Tako u lipnju uživamo u prvim tikvicama, radimo osvježavajuću salatu s paprikom, a još uvijek beremo i mladi krumpir. Od voća na tržnicu su već stigle prve trešnje, tu su i marelice koje jedva čekamo ubaciti u sočne ljetne slastice, a veselimo se i prvim malinama i kupinama. Kako bi mjesec protekao u što slasnijem tonu, u nastavku donosimo nekoliko naših omiljenih lipanjskih recepata.
MLADI KRUMPIR
Malo je reći da svestrani krumpir obožavamo, a upravo je ovo doba kada je onaj sitniji, mladi krumpir najslađi. Priprema takvih primjeraka traje daleko kraće nego što je to slučaj s klasičnim krumpirom pa je tako idealan za pečenje u pećnici ili na roštilju. Volimo ga kombinirati s drugim sezonskim plodovima i, ako pitate nas, spoj šparoga i mladog krumpira uvijek je dobra ideja, a odlično će se snaći i u ljetnoj krumpir salati. Uvijek se možete okrenuti i klasičnim kombinacijama s mesnim pečenjima ili sočnom ribom, a zaželite li se nešto jednostavnijeg ručka, mladi krumpir jednostavno spojite sa začinskim biljem i uživajte u brzom ručku za svaku priliku.
PILEĆI BATACI S MLADIM KRUMPIROM I ŠPAROGAMA
MLADI KRUMPIR S RUŽMARINOM I PERŠINOM
KRUMPIR SALATA S MAHUNAMA I JAJIMA
TIKVICE
Sezonu tikvica jedva smo dočekali. Iako su se na tržnicama posljednjih tjedana mogli pronaći primjerci uzgojeni u plastenicima i staklenicima, lipanj je mjesec kada bismo napokon mogli uživati u svježim tikvicama iz vlastitog vrta. Tako već razmišljamo o slasnim popečcima, složencima, tjestenini i rižotu, pitama i hrskavim povrtnim pohancima.
BRZA PITA TIKVICAMA, RAJČICOM I SLANINOM
PAPRIKA
Krajem mjeseca u vrtove i na tržnice stižu i prve paprike. Osim punjenih, volimo ih i pečene i u umacima, a posebno su nam drage u sendvičima i uz roštilj.
DIP OD PAPRIKA I BADEMA S PEČENOM PILETINOM
MARELICE
Sezona slatkih marelica kratka je pa je valja dobro iskoristiti, a najbolji način za uživanje u ovim sočnim plodovima bit će upravo u spoju s omiljenim namirnicama. Ovog lipnja tako pripremamo jednostavne čokoladne tortice, bogatu štrudlu, hrskave slatke njoke i omiljenu pitu koju ovog puta radimo s malim zaokretom.
ČOKOLADNE TORTICE S MARELICAMA
TREŠNJE
Od palačinki, preko brzih biskvit kolača pa sve do složenih slatkih slojeva kreme i sočnih trešanja, ovaj ljetni plod dobro se snalazi u baš svakoj situaciji. Iako se rane trešnje ponegdje već mogu pronaći, one sočne, okupane ljetnim suncem tek dolaze, a od njih ovog lipnja radimo najrazličitija slatka čuda.
PALAČINKE S KIKIRIKIJEM I TREŠNJAMA
MALINE I RIBIZL
Delikatne i slatke maline i ribizl pak posebno volimo u spoju s mliječnim, čokoladnim ili dodacima kao što su mak i orašasti plodovi. Upravo zato, ovog ljeta obavezno se bacamo na pripremu sočnih mak kocki, a ribizl kombiniramo u kremastim slasticama. Ne smijemo zaboraviti niti klasike poput biskvit kolača za svaku priliku, kremaste panna cotte s mentom i ribizlom ili pak raskošnu čokoladnu tortu.
MAK KOCKE S KREMOM OD VANILIJE I MALINA
PANNA COTTA S MENTOM I RIBIZLOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....