Vjerujemo kako posljednje dane pred Uskrs provodite planirajući meni i pripremajući sve potrebno za kuhanje. Od uskršnjeg doručka, koji obavezno uključuje dobru šunku u kruhu, jaja, mladi luk i rotkvice, preko raskošnog ručka u kojem glavnu ulogu igraju sočna pečenja, pa sve do slastica u kojima se uživa sve do kraja dana. Uskrs je dan koji provodimo s obitelji i prijateljima i dobrim zalogajima dodatno podižemo atmosferu. Upravo zato, pripremili smo najdetaljniji vodič koji će vam ovog Uskrsa itekako dobro doći. Na našu listu za kupovinu uvrstili smo najbolje od mesnih delicija, ali i slastica, a na vama je samo da ga spremite na sigurno mjesto i još danas se zaputite u nabavku.
USKRŠNJI DORUČAK
GDJE NABAVITI NAJBOLJU ŠUNKU I DRUGE MESNE DELICIJE?
Dobra šunka u kruhu zvijezda je svakog uskršnjeg doručka, a kako bi vam baš uvijek ispala kako treba, u nastavku najprije ostavljamo recept po kojem je i sami radimo svake godine.
Kada ste odabrali svoju metodu pripreme, vrijeme je za nabavku. Posljednjih smo nekoliko mjeseci obišli zemlju i pronašli nekoliko sjajnih proizvođača mesnih delicija koji u svojoj ponudi imaju i uskršnje šunke.
Tako svakako preporučujemo da pročitate tekst o Varaždinskim delicijama Ivana Tomaškovića iz Jalkovca pa na popis za kupovinu dodate i njegovu sjajnu špekericu.
NAJSLASNIJE MESNE DELICIJE IZ JALKOVCA
Pogled bacite i na istarski specijalitet zbog kojeg stotine ljudi svake godine dolazi u Vodnjan, a ako ovog Uskrsa preskačete šunku, ne brinite, i za vas imamo nekoliko dobrih prijedloga.
ISTARSKI SPECIJALITET ZBOG KOJEG SVAKE GODINE U VODNJAN DOLAZI STOTINE LJUDI
Tu je ponajbolji istarski pršut koji smo isprobali. Proizvodi se u malom mjestu Kranjci, a cijela priča Mihaela Budaka, koji je sa svojom obitelji u Istri pokrenuo sjajan projekt, svakako je vrijedna divljenja. Ovdje se, naime, bave uzgojem svinja i ratarskih kultura, ali i njihovom preradom, imaju vlastitu klaonicu te konobu.
U ISTARSKOM SELU KOJE TEŠKO MOŽETE NAĆI NA KARTI RADI SE JEDAN OD NAJBOLJIH PRŠUTA U ZEMLJI
Ne zaboravite niti priču o međimurskom mesu iz tiblice o kojem smo pisali u travanjskom broju magazina Dobra hrana i zbog kojeg u malo međimursko mjesto Palovec dolaze čak i gurmani iz susjednih zemalja.
PO NJIHOVO MESO ‘Z TIBLICE DOLAZE IZ SUSJEDNIH ZEMALJA
A HREN I SVJEŽE POVRĆE?
Kada odaberete komad mesa koji vam se najviše sviđa, razmislite i o kvaliteti povrća koje ćete ponuditi svojoj obitelji i prijateljima za uskršnjim stolom. Nedavno smo objavili priču o obitelji Neduhal i njihovom poljoprivrednom imanju gdje proizvode baš sve što vam ovog Uskrsa, ali i proljeća općenito može zatrebati.
OVDJE PROIZVODE UVJERLJIVO NAJBOLJE POVRĆE U ZAGREBU
U slučaju da na stol želite staviti i dobru salatu, uvijek pravi odabir bit će one koje proizvode Klice Solina. Ako još niste, svakako bacite oko i na naš tekst o razlici između potočarke i bunarke kako biste, na kraju krajeva, znali što zapravo kupujete.
KLICE SOLINA I NJIHOVA POTOČARKA
GDJE KUPITI HREN?
Na kraju, da bi doručak bio baš kako treba, sve zajedno zaokružite kvalitetnim hrenom. Dobro je zato znati kako se na sjeveru proizvodi najkvalitetniji, a umaci od lubreškog slove za najbolje u zemlji. Kako nastaju i gdje ih pronaći, pročitajte na poveznici u nastavku.
NAJBOLJI HREN UMACI IZ LUDBREGA
NAJBOLJE PINCE U GRADU
Ako se ove godine ipak ne upuštate u pripremu svoje pince, dobre prijedloge za one kupovne potražite u našem vodiču.
KAKO NAPRAVITI PINCU I GDJE KUPITI NAJBOLJU?
USKRŠNJI RUČAK
PRVO RECEPTI
Kada je pak u pitanju uskršnji ručak, izbor obično pada na slasnu janjetinu s krumpirom ili piletinu s mlincima. Nama su obje opcije više nego drage, ali svojim jelima uvijek volimo dodati i kakav mali zaokret pa se zato ovog Uskrsa okrećemo receptima Marija Mihelja iz zagrebačkog El Tora i radimo, između ostalog, sporo pečenu janjetinu i slasne kotlete u aromatičnoj korici.
JANJETINA NA 5 DRUGAČIJIH NAČINA
GDJE KUPITI MESO?
Na pitanje gdje nabaviti najbolje meso, odgovor koji nam se ovih dana (na društvenim mrežama) nameće sam od sebe jest - Lokal market&bar. U maloj specijaliziranoj trgovini na zagrebačkoj Knežiji ovih dana nude rezervaciju janjetine, teletine, domaće patke i pilića te dimljene šunke, a tu su i njihove raskošne plate, jaja i ekološko povrće.
PATKA ILI GUSKA?
Osim janjetine, na stolovima mnogih ovih će se blagdana naći i pokoja ptica. Upravo zato, dobro je znati kako se u Velikom Bukovcu, malom podravskom mjestu u najistočnijem dijelu Varaždinske županije, nalazi najveća farma pataka u Hrvatskoj. Nalazi se u sklopu poljoprivrednog gospodarstva obitelji Orehovec, a osim pataka, uzgajaju još i piliće, pijetlove i guske.
BILI SMO NA NAJVEĆOJ FARMI PATAKA
U slučaju da se nađete u okolici, razmislite i o obilasku adresa na kojima se nude najbolje guske. Mi smo ih pronašli u dvorištu gospođe Dragice Jagić, a zatim kušali na čak četiri različite adrese u okolici Varaždina.
NA OVE ČETIRI ADRESE JELI SMO NAJSLANIJE PATKE
ŠTO JE SVEČANI RUČAK BEZ MLINACA?
Uz piletinu ili patku, zna se, najbolje se slažu mlinci. Ako i niste previše vješti u pripremi domaćih, a ove godine želite izbjeći one iz supermarketa, ne brinite, pronašli smo adresu na kojoj se mlinci peku na staroj peći, baš kao nekada. Naime, u malom pogonu u Velikoj Rakovici Iva Koletić svaki dan mijesi, valja i na staroj peći peče listove od tankog tijesta. Cijelu priču pročitajte na poveznici u nastavku.
ŠTO POPITI UZ USKRŠNJE DELICIJE?
Naš suradnik Saša Špiranec otkrio nam je koja se vina najbolje slažu uz omiljene uskršnje delicije. Uz šunku u kruhu tako preporučuje kvalitetan rose, dok će se uz bogati ručak savršeno slagati kaštelanska sorta. Ostatak preporuka Saše Špiranca pročitajte ovdje.
SLATKO ZA KRAJ
I dok već siti tražite još samo jedan zalogaj slatkog, onaj koji će na najljepši način zaokružiti sve u čemu ste do sada uživali, dobro je da upravo to bude nešto zbilja posebno. U slučaju da ovog Uskrsa preskačete dugotrajno pečenje i stajanje kraj štednjaka, razmislite o kupovini slastica koje bi mogle osvojiti čak i najizbirljivije za stolom.
MAKOVNJAČA IZ BREAD CLUBA
Nema do dobre makovnjače nakon uskršnjeg ručka, a najbolju u gradu pronašli smo u Bread Clubu. Omjer maka i tijesta ovdje je baš kako treba, a osjećate li se ovih dana posebno motivirani, makovnjaču po receptu ekipe iz Bread Cluba možete napraviti i sami.
RECEPT ZA MAKOVNJAČU IZ BREAD CLUBA
SITNI KOLAČI KAO DOMAĆI
Kada su u pitanju slavlja i ponuda sitnih kremastih i suhih kolači, jedna od omiljenih adresa koje nam odmah padaju na pamet je ona na kojoj se nalazi Pierre slastičarnica. Osim sjajnih slastica koje nude u slastičarnici na zagrebačkoj Ljubljanici, tu su i kolači po narudžbi za posebne prigode, poput primjerice mađarice, mak kocka, bijele pite, linzera i husara. Nude i torte, a tu je i uskršnja ponuda koja uključuje sourdough pincu po cijeni od 80 kuna. U slučaju da se i sami želite upustiti u pripremu kakve posebne slastice, u nastavku ostavljamo recept za čokoladni tart iz slastičarnice Pierre.
KORAK PO KORAK: IMAMO RECEPT ZA BRZ I JEDNOSTAVAN ČOKOLADNI TART
ELEGANTNA USKRŠNJA JAJA
Ekipa iz slastičarnice Jolie Petite ne prestaje s iznenađenjima pa su tako ovih dana predstavili i svoje nove uskršnje slastice - elegantno čokoladno uskršnje jaje i tortu s namelakom od mliječne čokolade, tonka ganacheom i pastom od badema. Osim što je kombinacija okusa više nego primamljiva, ove slastice izgledaju zbilja sjajno pa vjerujemo kako bi na uskršnjem stolu mogle ukrasti baš svu pažnju.
JOŠ SLATKIH PRIJEDLOGA
Osim navedenih slastica, svakako razmislite i o odlasku u A Most Unusual Garden po slastice Ivane Čuljak, počastite se uskršnjim tartom iz Gibanice ili se zaputite u Zaprešić i uživajte u sjajnim slasticama iz Trinityja o kojima smo pisali i ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....