Ovaj recept definitvno morate uvrstiti u omiljene recepte. Malo drugačija verzija čokoladnog deserta za one koji vole osjetiti blagu alkoholnu notu. Svakako isprobajte recept i javite nam dojmove. Posebno je ukusna ako je posipate tostiranim pinjolima i bademima kad je ispečena.
• 310 g čokolade
• 170 g maslaca
• 6 jaja
• 150 g muscovado šećera
• 30 g brašna
• 50 ml whiskyja
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• pola žličice soli
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu dobro namazati maslacem jer je smjesa vrlo ljepljiva. Čokoladu i maslac otopiti na pari i ostaviti da se malo ohladi. Miksati žumanjke i šećer oko tri minute, smjesa bi trebala biti blijeda i gusta. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i maslac i miješati samo dok se ne ujednači. Dodati brašno, burbon i vaniliju i sve kratko izmiješati.
U drugoj posudi miksati bjelanjke oko 2 minute. Dodati 1/3 bjelanjaka u smjesu i lagano ručno umiješati, nakon toga pomiješajte je s ostatkom bjelanjaka. Smjesu staviti u kalup za tortu i peći na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Nakon toga izvadite je iz pećnice i nožem samo prođite oko ruba kalupa da se torta opusti te je ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladi, stavite pladanj za tortu ili okrugli tanjur na vrh torte i preokrenite ga tako da je dno torte sada na vrhu. Pospite kakaom ili šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....