PLUS KRUMPIR SALATA

Slasne i hrskave lignje bez puno nereda? Moguće je, a imamo i provjereno dobar recept

 Berislava Picek/Cropix/
Hrskave su, sočne, slankaste i zadovoljavajuće, a to je sve što tražimo od finog ručka petkom

Petkom se volite počastiti lignjama, ali ih uvijek obavezno jedete vani ili naručujete zbog prevelikog nereda koji nastaje kada pržite u vlastitoj kuhinji? Zašto danas ne biste probali napraviti hrskave i slasne lignje iz pećnice po receptu Nastasje Chiare Petrić? Osim što ćete napraviti manje nereda i ručak ili večera bit će gotovi brže, pripremit ćete zdraviji, a jednako hrskav i ukusan obrok. Koristiti možete svježe ili smrznute lignje koje ste prije pripreme dobro osušili.

I vjerujte, za lignjama na ovaj način poludjet će i mali i veliki pa svakako napravite duplu količinu.

HRSKAVE LIGNJE IZ PEĆNICE

Trebat će vam:

1 pakiranje kolutića lignji
6 žlica krušnih mrvica
1 žlica ribanog parmezana
1 manje pakiranje grčkog tipa jogurta
4 srednja kisela krastavca
manji stručak peršinovog lista
1-2 žlice limunovog soka
na vrh žličice češnjaka u granulama
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Lignje isperite pod vodom i posušite ih lagano pomoću papirnatog ručnika. Zatim prebacite u posudu, prelijte s malo maslinova ulja i pojedinačno svaki kolutić uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Posložite na papir za pečenje, poprskajte ili premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon pola pečenja preokrenite kolutiće na drugu stranu. Čim su gotovi, posolite ih i poslužite s laganim tartar umakom koji ste napravili od jogurta, naribanih krastavaca, narezanog peršina, češnjaka, limunovog soka i začinili solju i paprom.

Nakon što lignje ubacite u pećnicu, sve što vam treba je prilog. Okrenuti se možete jednostavnim krumpirićima, koje također možete napraviti u pećnici, a dobra ideja uvijek je i kremasta krumpir ili grah salata.

KRUMPIR SALATA PO RECEPTU MARKA PALFIJA

Za krumpir salatu trebat će vam:

krumpir kuhan u kori
hren
jogurt
mladi luk
bučine koštice

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori te ga zatim ogulite. Izrežite ga na srednje velike kockice te začinite hrenom, jogurtom, sjeckanim mladim lukom i bučinim košticama.

Savjet!

U krumpir salatu dodajte i malo vode kako bi se ‘‘opustila‘‘.

Također, ne zaboravite niti krišku limuna i umak. Napraviti možete klasičan tartar umak, a u receptu za lignje Nastasja Chiara Petrić predlaže pripremu zdravije varijante bez majoneze. Nekoliko dobrih prijedloga za priloge ostavljamo i u nastavku.

KREMASTA KRUMPIR SALATA

KRUMPIR SALATA S PESTOM OD ŠPINATA

image
Berislava Picek/Cropix/

GRAH SALATA S RIKULOM I BUČINIM ULJEM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:15