UKUSNO I BRZO

SEDAM STVARNO BRZIH RECEPATA: Hrskave i osvježavajuće ljetne salate!

 Berislava Picek / Hanza Media
Tržnice su prepune sočnih, zrelih plodova idealnih za izradu laganih jela koja su i dobar izvor vitamina, a najbolje prijaju kad se posluže iz hladnjaka.

Salate su najraskošnije i najslađe ljeti. Sveg mogućeg svježeg povrća i voća ima u izobilju, a tek začini, jestivo cvijeće pa divlje samoniklo bilje... Totalno blještavilo boja! I totalno bogatstvo okusa. U fokusu su uvijek one hrskave i hladne, one koje osvježe i kojima ne treba ništa osim nekoliko kapi domaće kvasine ili jabučnog octa i naravno maslinova ulja, pa oni pomalo fensi dresinzi s octom od malina ili manga, bazge, nara, smokve... A jogurt, vrhnje pa preljev od slanih inćuna, senfa, kapara i maslinjaka koji će "dići" najobičniju krumpir salatu! Ljetne salate nisu samo prilog, one su carice ljetne trpeze, pravo konkretno jelo koje se jede od doručka do večere. Uz to, najbrži su mogući obrok za pripremu, što bi trebalo veseliti svaku zaposlenu domaćicu i kuharicu. Mi smo salate za naš editorijal napravili od svima dostupnih namirnica. Recepti su toliko jednostavni da ih i onaj koji prvi put stane u kuhinju može pripremiti, nimalo zahtjevno i nimalo nabrijano. Kao i uvijek, najvažnije su namirnice i tu si treba dati malo truda. Ne kupujte zamrznuto povrće ili ono iz konzerve kad sve bukti od izobilja. I bit će tako u svim vrtovima i na svim tržnicama do kraja ljeta pa i dulje. Šećite prirodom, skupljajte, grickajte, otpustite sve kočnice, kombinirajte nemoguće, istražujte i uživajte u svojim super zdravim obrocima.

Šarena salata s ljetnim voćem

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

U zdjeli pomiješajte opranu zelenu salatu, rikulu, grožđe, ribiz, indijski oraščić i bučine sjemenke, zatim začinite dresingom od octa i maslinova ulja. Možete se poigrati i octom od nara koji bi ovdje trebao dobro pasati. Poslužiti uz komad grilanog sira ili neko pečenje.

Salata od piletine, tikvica i nektarina

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Pileći file ili ostatke pečenog pileta posoliti, popapriti i ispeći na mješavini maslinova ulja i maslaca te ostaviti sa strane. Za to vrijeme na grill tavi ispeći tikvicu koju ste prethodno narezali na prutiće ili kolutiće. Piletinu zatim narezati na komade, pomiješati s pečenim tikvicama, tanko narezanim kriškama nektarine, posuti mentom i peršinovim listom. Začiniti maslinovim uljem i po želji nekim voćnim octom, kao što je krema od aceta balsamica ili ocat od malina, a na samom kraju posuti pistacijama.

Salata od cikle, ricotte i rajčice

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Operite ciklu, ali je nemojte guliti, svaki komad zamotajte foliju i zatvorite pa poslažite na lim za pečenje. Pecite na 180 °C oko sat vremena ovisno o veličine cikle. Provjerite nožem zabodenim u sredinu je li pečena. Kad je gotova, ohladite je, a zatim narežite na tanke ploške, začinite acetom balsamicom, solju, maslinovim uljem te poslužite s ricottom koju posolite i popaprite, a možete je i zasladiti s malo meda. Odlično paše uz mesna pečenja.

Salata od lubenice i gorgonzole

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Narezati lubenicu na manje kockice, dodati joj listiće mente, nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove te gorgonzolu. Na kraju začinite s malo cvijeta soli.

Malo drugačija salata od junetine

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kuhano juneće meso ostaviti da se ohladi pa ga narezati na komadiće veličine zalogaja, dodati mu malo narezanog ljubičastog luka, peršinova lista, sol, papar, ocat te maslinovo ulje i malo sezamova ulja. Ovdje će se lijepo uklopiti i malo bučina ulja. Poslužiti na blanširanoj blitvi začinjenoj kombinacijom sezamova i maslinova ulja i soli.

Salata s tunom i tri vrste riže

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Skuhati rižu (mi smo koristili klasičnu arborio te crvenu i crnu). Umjesto riže možete skuhati ječam, kvinoju, kuskus ili tjesteninu po želji. U zdjelu staviti kuhanu rižu, dodati ocijeđenu tunu iz dvije konzerve, narezane žute i crvene cherry rajčice, na kockice nasjeckanu mozzarellu te crne i zelene masline. Na samom kraju dodati začinsko bilje poput bosiljka i majčine dušice te limunov sok, sol i papar.

Salata od hobotnice i bijelog graha

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Hobotnicu skuhati, narezati je na komade te pomiješati s već kuhanim bijelim grahom, ljubičastim lukom ili ljutikom te narezanom rajčicom. Začiniti octom i maslinovim uljem te na samom kraju posoliti i popapriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 19:20