JEDNOSTAVNO, A FINO

Recept za Shakshuku koja miriše na Bliski Istok

Shakshuka je aromatično jelo koje potječe iz Bliskog Istoka, a savršeno spaja okuse rajčice, paprike i začina u bogatom umaku, u kojem se poširaju jaja. Jednostavna za pripremu naš je odabir kada moramo za ručak napraviti nešto brzo i fino.

SHAKSHUKA

Trebat će vam:

2 žlice maslinova ulja

1 manji luk, nasjeckan

1 crvena paprika, nasjeckana

2 češnja češnjaka, nasjeckana

400 g pelata

1/2 žličice mljevene paprike

1/2 žličice kumina

1/4 žličice čilija u prahu (prema želji)

sol i papar prema ukusu

3 jaja

svježi peršin za ukras

komadići feta sira (opcionalno)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i papriku, pa pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte češnjak, mljevenu papriku, kumin i čili u prahu. Pirjajte 1 minutu, a zatim dodajte pelate. Kuhajte smjesu 8-10 minuta, dok se ne zgusne, pa posolite i popaprite. U tavi, žlicom napravite tri udubljenja u umaku. U svako udubljenje pažljivo razbijte jedno jaje. Pokrijte tavu poklopcem i kuhajte 5-7 minuta, dok bjelanjci ne budu čvrsti, a žumanjci još tekući (ili dulje, ako želite potpuno kuhana jaja). Maknite tavu s vatre i pospite svježe nasjeckanim peršinom. Prema želji, dodajte komadiće feta sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:24